Drago Jančar in Tomo Križnar – Državljana Evrope
Marko Jerina
Marko Jerina

Ponedeljek, 6. Julij 2015 ob 15:00

Odpri galerijo

Nagrado Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2015 sta v petek, 3. junija v Vodnikovi domačiji v Ljubljani prejela eden najbolj uspešnih in poznanih sodobnih slovenskih literarnih ustvarjalcev in najpogosteje prevajani slovenski pisatelj Drago Jančar ter zagovornik človekovih pravic, novinar, pisatelj, ustvarjalec dokumentarnih filmov, svetovno znan podpornik in zaščitnik afriškega ljudstva v Sudanu Tomo Križnar.

Ob podelitvi nagrade iz rok vodje Informacijske pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji mag. Klemna Žumra je Drago Jančar poudaril zadovoljstvo, da se je Evropa spremenila in so demoni, ki so se pojavljali skozi preteklo stoletje izgubili moč. “Celo slovensko 20. stoletje je nekdo lahko živel v neki vasi, ko so k njemu prihajali v različnih uniformah, pobirali različne davke, živel je v različnih državah. Ampak zdaj v Evropi k sreči ni več tako. Ravno zato, ker živimo v evropskem kontekstu, se ne moremo izolirati in verjamem, da se bodo ideali, o katerih smo govorili v osemdesetih letih enkrat uresničili,” meni Jančar.

Hkrati je nagrajenec izpostavil odprta vprašanja, ki tarejo Evropo – od pomoči migrantom, ki bi jim morali pomagati reševati težave že doma, do dela islama, ki za razliko od krščanstva ne pristaja na laično državo. Spomnil se je, da so pred osamosvojitvijo sanjali o demokraciji, prebudili pa so se v tranzicijskem kapitalizmu, kjer obstajajo globlje zakonitosti od parlamenta, političnih strank in svobodnih medijev. Vendarle Drago Jančar ne bi zamenjal današnje Evrope z nekdanjo, razdeljeno Evropo.

Za nagrado Državljan Evrope 2015 so Jančarja predlagali evropski poslanci dr. Milan Zver, Lojze Peterle, Ivo Vajgl, Romana Tomc in Franc Bogovič. Dr. Milan Zver je v obrazložitvi nominacije poudaril, da je Jančar s svojim umetniškim opusom pomembno prispeval h krepitvi evropske ideje in evropskega projekta: “Evropska unija je danes v svojevrstni eksistenčni krizi, saj jo mnogi skušajo ošibiti. Zato so Jančarjeva proevropska umetniška sporočila še toliko bolj vredna.”

Tomo Križnar je ob prejemu nagrade poudaril odgovornost Evrope za sodelovanje z Afriko in izboljšanje položaja njenih ljudi: “Tako kot ima vsak prst na roki svojo funkcijo, tako jo imajo tudi vsi narodi in prav tako ljudje v Afriki. Zato verjamem, da je treba z Afriko sodelovati. Vendar države v Afriki zdaj nazadujejo, državam pod Saharo BDP upada in to je resnično postalo nočna mora,” je dejal Križnar, ki je predstavil tudi Suleimana Jammousa, svojega“Vinetouja oziroma sudanskega Nelsona Mandelo,” kot ga imenuje, humanitarnega koordinatorja darfurskih upornikov, ki že vrsto let skrbi, da prihaja humanitarna pomoč do pomoči potrebnih. Nagrajenec je okrcal politiko Evropske unije do Afrike, ki ponižno caplja za velikimi silami. Če ne bomo govorili o izvorih migracij iz Afrike v Evropo, ne bomo rešili problemov, je prepričan Tomo Križnar.

Križnarja sta za nagrado predlagala Tanja Fajon in dr. Igor Šoltes. Tanja Fajon je izrazila zadovoljstvo, da je Evropski parlament prepoznal delo, moč in energijo, ki jih Tomo Križnar vlaga v svoja prizadevanja za rešitev staroselcev v Nubskih gorah: “Njegove aktivnosti nam nastavljajo ogledalo, v katerem lahko vidimo, kako zelo smo postali imuni za številne pokvarjene mehanizne sveta.”

Nagrajencema je v Vodnikovi domačiji osebno čestital tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

14. in 15 oktobra bo vseh 47 letošnjih dobitnikov nagrade povabljenih na osrednji Evropski dogodek v Bruselj, kjer jim bo čestital tudi predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz.
_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Drago Jančar in Tomo Križnar – Državljana Evrope - Časnik

Sorodni prispevki: Utrinek: Teden v Evropski uniji Med mnogimi dogodki tedna, je bila posebej zanimiva svečana podelitev nagrad »Državljan Evrope 2013,« dobitnikom iz cele EU. Najstarejši nagrajenec letos je bil Slovenec, Boris... Prejeli smo: Govor Gašperja Blažiča, 31. 8. 2014 Spoštovane državljanke in državljani Slovenije! […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

16477 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16438 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

16502 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

15900 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

15860 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

15805 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Drago Jančar in Tomo Križnar – Državljana Evrope