Stane Zore: Mediji in njihovo etično poslanstvo v svetu
Spletni Časnik

Ponedeljek, 30. Marec 2015 ob 20:41

Odpri galerijo

Kulturni večer z nadškofom Stanislavom Zoretom: Mediji in njihovo etično poslanstvo v svetu

V idilični hribovski vasici Razbor pod Lisco je v petek, 27. marca 2015 zvečer potekal kulturni večer o etičnem poslanstvu medijev. Odvijal se je v Domu krajanov Razbor pod Lisco. Dogodek sta skupaj organizirala Krajevna skupnost Loka pri Zidanem mostu in KŠTD Blaž Jurko Razbor pod Lisco. O problematiki je zbranim spregovoril ljubljanski nadškof, Stanislav Zore. Najprej je povedal, da je vesel, da je prišel na obrobje (kamor nas pogosto vabi tudi sedanji papež Frančišek), saj nam to omogoča, da nekoliko jasneje razumemo aktualno dogajanje. Pozval je k sodelovanju med različnimi skupnostmi in tudi zaupanju vase, saj kraj bivanja nikakor ne vpliva na človekovo vrednost.

Nato se je nadškof dotaknil glavne tematike večera: medijev. Poudaril je, da mediji sami po sebi niso slabi, saj omogočajo nove oblike komunikacije. Seveda pa lahko ljudje medije zlorabimo v slabe namene. Na vprašanje kako se upreti senzacionalizmu in škodoželjnosti medijev, nadškof odgovarja, da gre predvsem za odgovornost nas, bralcev oz. gledalcev. Preprosto odločiti se moramo, da takšnih novic ne bomo brali in kupovali medijev, ki jih objavljajo. Gost večera je spregovoril tudi o družini, ki na nek način vsakemu izmed nas predstavlja prvi medij, prvo okno v svet. Povedal je, da je bila njegova družina zelo običajna. Doma se je naučil, da hrana ne pride na mizo sama od sebe, temveč je zanjo potrebno trdo delati. V njihovi družini so bili štirje otroci in zelo pomembno je bilo to, da so imeli drug drugega. Skozi otroško igro in druženje so se naučili sodelovanja, dogovarjanja in organizacije. Zavest, da imajo drug drugega, je zanj še danes zelo pomembna.

Večer sta s svojo prisotnostjo počastila tudi gospa Zora Tavčar in gospod Alojz Rebula. Gospodu Rebuli Razbor pod Lisco ostaja v spominu kot dragocen biser, kjer se je dokopal do pomembnih življenjskih spoznanj v pogovorih z učiteljem, gospodom Rudolfom Alifom. Kulturni večer so s svojo pesmijo popestrili domači pevci, Fantje z Razborja, ki ohranjajo tradicionalne slovenske pesmi. Celoten večer je bil izredno bogat in je v vseh prisotnih pustil mnogo vtisov, ki odmevajo tudi po zaključku kulturnega večera.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

Stane Zore: Mediji in njihovo etično poslanstvo v svetu - Časnik

Sorodni prispevki: Utrinek: Slovenija potrebuje resnico Vsak dan mi poštar v nabiralnik dostavlja kar zajetni kup reklamnega gradiva. kot prejemnik vem, da sem vse papirje z nakupom ponujenega blaga in storitev,... Prejeli smo: Zakaj parlamentarna preiskava TEŠ 6 Objavljamo prvi del prejetega prispevka Vilija Kovačiča. […]

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17009 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16963 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17023 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16400 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16361 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16302 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Stane Zore: Mediji in njihovo etično poslanstvo v svetu