Podobe v naših glavah
Spletni Časnik

Petek, 31. Oktober 2014 ob 10:44

Odpri galerijo

Foto: Flickr.

Foto: Flickr.

Foto: Flickr.

Odkar pomnim, so me zanimali časopisi in televizijska poročila. Novinarski mediji so bili kot zrak, ki sem ga dihal, nepogrešljivi del mojega življenja, a hkrati popolnoma neopazni. Ko sem v srednji šoli začel hoditi v hribe, me je prvič presunilo: tri dni sem že odrezan od sveta, kdo ve, kaj vse se je zgodilo? Država bi lahko bila v vojni s sosedami, Ljubljansko kotlino bi lahko podrl potres ali jo preplavila ujma, skratka: moj svet je medtem morda že izginil, brez moje vednosti in tudi brez neposrednih posledic zame, ki sem bil v Julijcih!

Takrat se mi je prvič posvetilo, da živim v virtualnem svetu. Stvari in zadeve, ki presegajo moje neposredno izkušnjo, so zame resnične zato, ker verjamem tistemu, kar o njih slišim in preberem. Stvari so take, kot mi jih slika prevladujoče javno mnenje. Ker se večina ljudi strinja, da so cesarjeva oblačila lepa, mora biti nekaj narobe z mano, če vidim samo spodnjice. Sčasoma sem spoznal, da tega sveta ne programiram jaz, ampak drugi ljudje. Jaz sem le figura na šahovnici. Končno je prišel še uvid, da imajo programerji nad menoj vpliv le toliko časa, dokler jih ubogam. Iz tega sveta lahko izstopim in ustvarim drugačnega. Sliši se kot Matrix, a je globlje kot Matrix.

To spoznanje iz najstniških let, ko še ni bilo interneta, mobilnega telefona in družabnih omrežij, je ostalo z menoj tudi potem, ko sem se z mediji in njihovimi podobami stvarnosti začel študijsko ukvarjati. Živim v svetu, ki ga oblikujejo mediji. Mislim seveda na družbo, na politiko in kulturo v najširšem pomenu besede. Mediji so kot zrak, ki ga diham: zavem se ga šele takrat, ko ga zmanjka, ali ko sem naenkrat vstopil v prostor z veliko boljšim ali veliko slabšim zrakom. To izkušnjo dobi človek, ki potuje (pa ne kot turist, ta nikoli ne zapusti svoje ulice), ali tisti, ki izstopi iz vrtiljaka vsakdanjih opravil in odnosov. Soočenje z drugačnostjo ali odtegnitev razblinita njegovo otroško vero v samoumevnost in nujnost tistih nenapisanih resnic in navad, ki so doslej zaznamovale njegovo življenje.

Ceste, policisti in časopisi

Vzemimo na primer naše prometne navade. Pred kratkim sem klepetal z upokojencem čebelarjem, ki je v preteklosti veliko potoval po srednji Evropi. Presunilo ga je, kako umirjeni vozniki so Nemci. Znajo voziti hitro, vendar ne divjajo. Nihče se ni jezil nanj, če je v neznanem kraju napravil kakšno nerodnost. Drugi znanec mi je pripovedoval o svojem prvem obisku v Združenih državah Amerike, kjer ga je nekaj ur po pristanku ustavila prometna patrulja. Kar otrpnil je, pod vtisom holivudskih klišejev in evropskih predsodkov o ameriških policistih, predvsem pa seveda s slovensko izkušnjo z možmi postave, ki v zasedi prežijo na nepozorne voznike, da po njih udarijo z zasoljenimi kaznimi. Policist ga je pozdravil, vprašal za dokumente in sedel v svoje vozilo za računalnik. Minila je ena minuta in nato še ena. In še ena. Ubogi prijatelj je bil vedno bolj prestrašen: ali se bo dolgo pričakovano potovanje preko Atlantika sprevrglo v moro, še predno se je začelo?! Dobrih pet minut pozneje se mu policist znova približa. »Ali ste videli znak, da je tule hitrost omejena?« »Sem,« odgovori prijatelj, ki vedno pove po resnici. »Nobenega delavca nisem videl, pa sem nadaljeval z isto hitrostjo…« »Že v redu,« ga prekine policist. »V prihodnje pa vseeno upoštevajte omejitve. Dobrodošli v Ameriki, želim vam, da bi se pri nas dobro imeli. In čestitam za nagrado.«

Prijatelju je vzelo sapo. Policist ga je zalotil, neznanca, v prekršku, vendar ni izkoristil svoje moči, tudi ni brezosebno birokratsko opravil z njim, nepomembnim nesrečnežem, katerega edini zločin je bil to, da je bil ob nepravem času na nepravem kraju. Pač pa ga je prijazno pozdravil, mu zaželel dobrodošlico in mu za povrhu še čestital za nagrado, ki mu jo je podelilo ameriško strokovno združenje. (Dejstvo, da je policist sredi Skalnega gorovja v petih minutah prišel do tega podatka, je tema za neki drugi pogovor…)

Tretji primer: poleti sem dva meseca bival na Višarjah. Televizijo sem prižgal za zaključne tekme nogometnega prvenstva, ki smo si jih skupaj ogledali gospodinja, bogoslovec in podpisani. Mesec dni pozneje me je gospodinja vprašala, če televizorček v moji sobi normalno dela, in sem ji v njeno veliko presenečenje odgovoril, da ne vem, ker ga še nisem prižgal. Nekajkrat sem prelistal lokalni časopis, ki mi služi predvsem za sušenje gob in zelišč. Občasno pogledam na spletno stran BBC in Siola ter še Časnika. V odmaknjenem kotičku možganov pritrjujem izjavi dr. Ocvirka izpred nekaj let, iz časa, ko je bil v Oceaniji. Kmalu po odhodu iz Slovenije sta se mu v dušo naselila mir in spokojnost. Ko je začel spet spremljati slovenske medije, je postal razdražen in slabe volje. Moja izkušnja to potrjuje. Mediji in javna uprava (ne more biti naključje, da se ta dva sistema napajata iz iste fakultete Univerze v Ljubljani) sistematično vnašajo nemir in slabo voljo med Slovence.

beri naprej >>>>

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17034 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16987 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17048 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16425 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16384 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16325 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Podobe v naših glavah