Članek
BRKINSKA GODBA 2000
Objavljeno May 06, 2016

Ime Brkinska godba nakazuje kar dve značilnosti orkestra: kot prvo geografski teritorij na katerem godba deluje, takoj nato pa še leto nastanka. Leta 2000 se je namreč skupina staršev tedanjih godbenikov potrudila, da ustanovi samostojno kulturno društvo, v katerem bi lahko njihovi otroci zadostili kar dvem velikim željam: da bi lahko igrali, in bili istočasno skupaj.

Danes sestavlja godbo približno 40 učencev hrpeljske in divaške osnovne šole ter dijakov različnih srednjih šol. Na tekmovanjih nastopajo kot orkester z najnižkp povprečno starostjo članov, a so kljub temu dosegli že nekaj zavidanja vrednih uspehov; srebrno priznanje junija 2003 na tekmovanju za pokal Ormoža, zlato plaketo leta 2004 na Tekmovanju slovenskih godb v Železnikih, drugo mesto leta 2005 na Mednarodnem tekmovanju v Schladmingu, ter zlato plaketo letos maja na tekmovanju Slovenskih godb v Žalcu. Da so vsi člani godbe vložili veliko truda za pozitivno soočenje z drugimi godbeniki, gre zaslugaTomažu Škamperletu. Mladi dirigent jih vodi s potrpljenjem in požrtvovalnostjo ter izbira živahen in moderen repertoar od tradicionalnih koračnic do originalne glasbe za godbo, od priredb filmske glasbe do aranžmajev ljudskih motivov, od klasične pa do lahke glasbe. Godbeniki se glasbeno izobražujejo v Glasbeni šoli Sežana, podružnica Divača-Hrpelje Kozina in tudi v samostojni godbeniški šoli, ki deluje po okriljem godbe pod mentorstvom diplomiranih učiteljev.

Zaključnih nastopov na Glasbeni šoli Sežana se mladi godbeniki udeležujejo v dvojni vlogi; kot gojenci omenjene šole in kot člani Brkinske godbe 2000, v sestavu katere nastopajo tudi na prireditvah, komemoracijah, otvoritvah in proslavah. Tako si je mlada godba nanizala že preko 150 nastopov.

#kultura #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb #HrpeljeKozina