Članek
SPODBUDITE DELOVANJE VAŠEGA LIMFNEGA SISTEMA - 1. del
Objavljeno Apr 04, 2017


Limfni sistem, ki ga sestavljajo limfna tekočina, limfni vozli (bezgavke), vranica, timus, mandlji in kostna sredica, je sistem, ki je vzporeden venskemu krvnemu obtoku.
Medtem ko ima krvni sistem za kroženje krvi lastni pogonski agregat (t.j. srce), ga limfni sistem nima. Je enosmeren tok in skozi limfni sistem se limfa pretaka s pomočjo pomožnih črpalk: s pulzacijo okolišnih arterij, z razlikami v tlaku v prsni in trebušni votlini, gibanjem mišic, peristaltiko in MLD (manualna limfna drenaža.


							            

Limfne žile transportirajo odpadne in škodljive snovi iz tkiva nazaj v krvni obtok. Med to potjo se limfa prečisti. Limfo lahko opišemo kot prosojno, rumenkasto izven celično tekočino. Da se čista izlije v krvni obtok, gre limfa skozi nešteto bezgavk. V našem telesu jih je  okoli 600 in  imajo funkcijo biološkega filtra organizma, razmnoževanja limfocitov, regulacije razmerja vode in beljakovin v limfi ter skladiščenja določenih snovi.

Če so limfne žile poškodovane, prekinjene ali če so na tej poti ovire, potem tekočina in odpadne snovi zastajajo v tkivu. Posledice tega se kažejo na našem zdravju in počutju. V kolikor so te blokade večje, prihaja do nastanka pravih edemov, to je zbiranja beljakovinsko bogate intersticijske tekočine v koži in podkožju.

Limfedem glede na način nastanka  delimo na :

     1.   PRIMARNI EDEM

 

Vzrok nastanka je neznan oz. se je edem razvil  kot posledica prirojene nepravilnosti v limfatičnem sistemu. Primarni limfedem delimo glede na starost, pri kateri se izrazi na:
• Prirojeni limfedem – vse oblike, prisotne ob rojstvu
• Limfedema preacox – nastanek v adolescenci in zgodnji odrasli dobi
• Limfedema tarda – nastanek limfedema po 35 letu

 

     2.   SEKUNDARNI ALI PRIDOBLJENI EDEM

Je edem, kjer je vzrok znan in se pojavi tokom življenja. Na njegov nastanek vpliva veliko dejavnikov:

· Vnetne bolezni, kjer se tvori več tekočine kot jo limfne žile  lahko  odvedejo

· poškodbe limfnih žil, ki pogosto nastanejo med operacijami; operativna odstranitev bezgavk; maligni tumorji, kjer se rakave celice zbirajo v limfnih vozlih

· poškodbe zaradi obsevanja, kjer so se limfne žile zlepile skupaj

· okužba kože ali podkožja z bakterijami (erizipel), glivami, paraziti ali virusi (Herpes simplex).

 

ZDRAVLJENJE LIMFEDEMA

Limfedem je napredujoče obolenje, ki povzroča neželene spremembe na tkivih,  zato je zelo pomembno zgodnje odkrivanje in čimprejšnje zdravljenje, da se zmanjša možnost nastanka in obseg zapletov. Oteklina se brez strokovne pomoči postopno povečuje in lahko preide v obsežen kronični limfedem.

Zdravljenje limfedema se izvaja s Kompleksno dekongestivno fizikalno terapijo (KDT), ki je mednarodno priznana kot najbolj uspešna.  Sestavljena je iz:

  • Ročne limfne drenaže

  • Kompresijskega povijanja – zunanja kompresija nadomesti pritisk tkiva in prepreči ponovno zatekanje roke/noge
  • Terapevtskih vaj v kompresiji – aktivne vaje, ki jih oseba izvaja s kompresijsko povitim delom telesa. Poleg tega se priporoča še plavanje, hoja, kolesarjenje in zmerne aerobne vaje.
  • Nege in rednega pregledovanja kože – preventivna nega s Ph nevtralnimi mili in kremami. Kožo je potrebno vzdrževati čisto, zdravo, primerno hidrirano in nepoškodovano, sicer se zaradi okužb kože stanje limfedema še poslabša.

PREVENTIVNI UKREPI PRI LIMFEDEMU

Namen preventivnih ukrepov pri limfedemu je zaščita pred nenamernimi poškodbami. Te lahko povzročijo okužbe kože, ki lahko vodijo v dodatne poškodbe v limfnem sistemu in okolnemu tkivu, kar še poslabša limfedem.
Preventivni ukrepi so med drugim nošenje primernih oblačil, tudi zaščitnih rokavic, da preprečijo razne  poškodbe kože. Nošenje udobne obutve, ne hoditi bosi. Uporabljanje zaščitnih sredstev za odganjanje mrčesa, za preprečitev pikov.

Bodite pozorni na pojav razpok, rdečine ali luščenja na koži, saj so lahko znak glivične okužbe kože, ki jo je treba zdraviti.

 

Limfedem ni ozdravljiv, lahko pa ga ob ustrezni strokovni terapiji zmanjšamo ali celo odpravimo.

 

Branka Švajger, dr. med.

VILA ZDRAVJA, Frekvenca d.o.o.

Neubergerjeva ulica 31

1000 Ljubljana

Tel.: 01/23 555 30
E-pošta: info@vilazdravja.com