Članek
Poziv Predsedniku Republike Slovenije k zadržanju volitev in referenduma
Objavljeno Apr 12, 2018

Spoštovani Predsednik Republike Slovenije, gospod Borut Pahor,

Vaš Kabinet sproti obveščam o vseh relevantnih politično-pravnih vsebinah, ki jih obravnavam bodisi s pobudami za oceno ustavnosti, bodisi s pritožbami na ESČP. Ta "delokrog" je že od leta 1998 ozko specializiran na volilno zakonodajo, referendumska pravila in financiranje političnih strank.

Trenutno sta na Ustavnem sodišču aktivni dve moji pobudi.

Prva se tiče Zakona o Drugem tiru, ZIUGDT (U-I-153/17, vložena dan po referendumu, 25.9.2017), in naj bi prišla po besedah Predsednice US, ga. Jadranke Sovdat, na vrsto (še) "v času pomladanskega zasedanja". Glavni argument za spodbijanja omenjenega zakona leži v 6. členu ZVRK in to je tudi vsebina druge pobude.

Ponovno pobudo (US ima prakso zavračati pobude, po navadi v nasprotju z ustavo in 26. členom ZUstS) glede 6. člena ZVRK sem vložil dne 28.3.2018 in se vodi pod opravilno številko U-I-265/18. Z njeno vsebino sem Vaš Kabinet že seznanil, dopuščam pa možnost, da vseh relevantnih vsebin ne posredujejo naprej:

http://www.publishwall.si/blaz.babic/post/359939/pobuda-za-oceno-ustavnosti-6-clena-zvrk-v-povezavi-z-12-clenom-zrtvs

Naj izpostavim meni najpomembnejši del pobude:

Kot je v sporočilu za medije ob razglasitvi sodbe glede Zakona o drugem tiru dejalo Vrhovno sodišče (https://www.finance.si/8930864):

Za Vrhovno sodišče je ključnega pomena, "da mora, ne glede na dodatne stroške referenduma in morebitne druge posledice, navedeni zakon biti potrjen ali zavrnjen na referendumu, o poštenosti katerega in njegovem izidu ne sme biti nobenega razumnega dvoma".

Na tem mestu pobudnik dodaja, da mora torej enak standard »poštenosti« veljati tudi za volitve.

Pomemben je še naslednji odstavek:

Zasebni mediji dobivajo radijske in televizijske frekvence ter dovoljenja od državnih organov, pravtako tako zasebni kot državni (nacionalni) mediji nagovarjajo iste poslušalce/gledalce. Še bolj pomembno je dejstvo, da sta tako v TV kot RADIO mediju na prvem mestu po gledanosti in poslušanosti dva zasebna medija – POP TV (+ Kanal A) in Radio1. Predvsem glede prvoomenjene naveze je potrebno poudariti, tudi iz državotvornega vidika, da je ta medij pod nadzorom ameriškega in srbskega kapitala, v tesni navezi z ameriško obveščevalno agencijo CIA. Mar je mogoče, da Republika Slovenija niti prek Ustavnega sodišča ne bi zmogla določiti jasnih zakonodajnih okvirjev (in omejitev), s katerimi bi ustrezno omejila sedaj dopuščeno popolno samovoljo zasebnih medijev?

Predlagam Vam, g. Predsednik, da pozovete US k nujni obravnavi pobude U-I-265/18, saj je le-ta sedaj uvrščena med "neprednostne" zadeve.

 http://www.us-rs.si/neresene-zadeve/vpogled-v-stanje-zadeve/?search=U-I-265%2F18&x=35&y=12

V kolikor bi se US pravočasno zavzelo za obravnavo neustavnega 6. člena ZVRK, bi moralo s tem hkrati zadržati tudi izvajanje le-tega, tako da bi se referendum in državnozborske volitve prestavile vse do takrat, ko bi poslanci sedanjega sklica DZ sprejeli novo, demokraciji bližjo ureditev.

Vaša demokratična državotvornost je upanje državljanov!

Lep pozdrav,

Blaž Babič, Ljubljana