Članek
Dodatna prijava na Inšpektorat RS za medije, PRO PLUS d.o.o.
Objavljeno Oct 09, 2017

Spoštovani,

v skladu s 1. odstavkom 6. člena ZVRK morajo izdajatelji medijev 45 dni pred začetkom volilne kampanje objaviti pravila, po katerih bodo pokrivali kampanjo.

"Izdajatelji medijev morajo najkasneje 45 dni pred dnem glasovanja na volitvah ... določiti in objaviti pravila (obseg, pogoje in način) za izrabo programskega časa oziroma časopisnega prostora za predstavitev kandidatov ...in  njihovih programov."

Ta določba je sicer botrovala Pobudi za oceno ustavnosti ZVRK, ki jo je US protipravno zavrnilo, zato je sedaj vsebina v presoji na ESČP.

Danes sem večkrat (to bi moralo biti vaše delo, pravzaprav) klical na podjetje PRO PLUS d.o.o. (01 5893 202), da bi dobil odgovor na vprašanje, kje so objavljena njihova pravila. Najprej sem govoril z neko Majo (Korošec?), ki je obljubila, da me bo pokicala nazaj. Ker me ni, sem klical ponovno in govoril z Marijano Lisjak, ki me je vezala do dnevne urednice Kristine Hacin, ki me ni vezala do odgovorne urednice Tjaše Slokar Kos in je poklopila slušalko. Potem sem klical še tretjič in od ene od prvo naštetih dobil odgovor, da ji je urednik spletnega portala 24ur.com Denis Oštir zagotovil, da članek, ki poljudno predstavlja pokrivanje volilne kampanje, pravzaprav so pravila, pripravljena v skladu s 6. členom ZVRK. Nikjer tudi ne piše, da gre za pravila!

Predsedniške volitve 2017 na POP TV in na Kanalu A, 6.10.2017, ob 18:49



Kot verjetno veste, so se do sedaj vse medijske hiše ob pisanju pravil vsaj trudile držati neko formo "uradnosti", "pravilnika", pri PRO PLUS d.o.o. pa gre očitno za neko novo ameriško-srbsko nonšalanco.

Ne le, da so "pravila" objavili le 16 dni pred dnevom glasovanja. Vsem na očeh nameravajo iz soočenj izločiti Suzano Laro Kraus in - kar je zanje glavna naloga - seveda tudi Andreja Šiška.

Gre za jasno kršenje vseh civiliziranih standardov demokratičnega postopka, kršenje načela enakopravnosti, pomeni izvajanje diskriminacije, ki je prepovedana s 14. členom Ustave RS.

In nenazadnje - gre tudi za kaznivo dejanje Kršitve proste odločitve volivcev (151. člen KZ):

"Kdor koga s ... preslepitvijo ali na drug nedovoljen način prisili ali nanj vpliva, da pri volitvah ali glasovanju glasuje ali ne glasuje ali da ne glasuje veljavno ali da glasuje za ali proti določenemu predlogu, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta."

Če ekipa PRO PLUS d.o.o. načrtno ustvarja vzdušje, kot da Šiško in Krause nista relevantna kandidata, pa temu ni ravno tako, potem gre za medijsko-psihološko vplivanje (specialna vojna) na volilke in volilce.

Glede na dosedanje izkušnje z vašim Inšpektoratom Vas pozivam, da naredite vse, kar je v Vaši moči, da se očistite suma vsaj enega od navedenih kaznivih dejanj:

Zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic, 261. člen KZ
Nevestno delo v službi, 262. člen KZ

Kljub temu, da so slovenski sogovorci predstavnikom OSCE/OVSE pripovedovali, kako je vse v najlepšem redu, bom v kratkem pripravil tudi prijavo temu organu, saj postaja že jasno tudi širši javnosti, kakšne vse trike je vladajoča struktura pripravljena izvajati za ustoličanje sebi-ljubih kandidatov.

p.s. v poročilu je omenjen tudi vaš Inšpektorat, doslej menda pritožb ni bilo. Osebno poznam vsaj zgodbo iz parlamentarnih volitev 2011, ko je RTV SLO novoustanovljeno Pozitivno Slovenijo lansirala med "parlamentarne stranke" (6. člen ZVRK in 12. člen ZRTVS), tudi s pomočjo "pravnega" mnenja "ustavnika" Andraža Terška. Takrat se je na OSCE pritožila stranka Sem-Si, ki je sedaj ni več. To je slovenska demokracija, državni uradniki, vi jo krojite!

Lej, deluješ kot izdajalec/kvizling v službi židovsko-srbsko-CIA kapitala, pod nadzorom Kučana (Tjaša Slokar Kos). Upam, da boš lahko čez leta ponosen nase. http://www.publishwall.si/blaz.babic/post/363524/poziv-predsedniku-republike-slovenije-k-zadrzanju-volitev-in-referenduma

Inšpektorat jim je dal kazen 1.500 evrov. Če bi ta stran takrat obstajala, in bi se štela kot "ustrezna objava pravil", bi jo lahko navedli v pritožbi - pa je očitno niso. http://www.publishwall.si/blaz.babic/post/335633/izrecena-kazen-za-pop-tv-in-kanal-a-glede-planet-tv-se-cakam

Google najde. https://www.24ur.com/ekskluziv/film_tv/volilna-pravila-na-24ur-com-in-v-oddaji-24ur.html

Vaša pravila so nikakršna. Sklicevanje na dnevno uredniško politiko je abotno in bi moralo biti v normalni pravni državi šteto kot izogibanje zakonskim določbam.

So me šele zdaj pozvali k izjasnitvi. In dobijo pojasnilo. Pravila sem spisal in objavil jaz. Zato vem, da so bila objavljena pravočasno. In zakonito.

Denis (Oštir?), ste imeli čisto vse možnosti spodbijati odločbo inšpektorata. Pa niste. Prej sumim, da ste se poigrali s svojo spletno stranjo.

Je obstajala. In obstaja še vedno. Pravila so objavljena pred vsakimi volitvami ali referendumom.