Dr. Cyril A. Hromnik: Sloveni, Slovaki, kje so vaše korenine?

OddajBlaž Babič, dne 2016-10-23 ob 23:58:03

Univerza na Primorskem je dne 7. rožnika 2013, v sejni sobi palače Armerija organizirala predavanje gostujočega slovaškega zgodovinarja in arheologa dr. Cyrila A. Hromnika (ki sicer živi in dela v Južni Afriki), z naslovom »Sloveni, Slovaki, kje so vaše korenine?« Gre za prvo zgodovinsko predavanje v akademskih krogih na Slovenskem, ki povsem zanika do sedaj uveljavljeno teorijo o prihodu t.i. Slovanov v naše kraje v 6. in 7. stoletju. Univerza na Primorskem je s tem omogočila ključen premik, ki je prenesel razpravo o izvoru Slovencev v akademske zgodovinske kroge in tako na stežaj odprla vrata resnici .

Zgodovinar dr. Hromnik je v zadnjem obdobju razvil izvirno teorijo o srednjeevropski domovini Slovenov (prednikov Slovencev in Slovakov), ki obsega širši javnosti neznano slovensko zgodovino v rimski dobi in v predrimski bronasti dobi. Letos bo izšla njegova monografija z naslovom Sloveni in Slovensko, ki bo obsegala obdobje od 3.200 let pr. Kr. do leta 907 po. Kr. (do prihoda Madžarov).

Bistvo Hromnikove Slovenske staroselske teorije je moč opisati z dvema ključnima trditvama:

1. Slovanov nikoli ni bilo, saj so to ime iznašli šele v začetku 19. stoletja na Češkem, z očitnim namenom zabrisati sledi starih Slovenov, prednikov današnjih Slovencev in Slovakov. Hkrati z iznajdbo t.i. Slovanov zablatencev (tistih iz močvirskega blata) so razvili tudi izmišljeno "teorijo« o njihovem prihodu v srednjo Evropo v 6. in 7. stoletju. Nobenih »proto-Slavjanov«, in zagotovo nobenih novopečenih »Slovanov« iz 19. stoletja, nikoli ni bilo. V Pripjatska močvirja sta jih potisnili nemška imperialna šola zgodovinarjev, ki so sanjali o možnem Drang nach Osten in češka šovinistična šola (F. Palacký, L. Niederle, V. Chaloupecký, itd.), ki sta na tak način hoteli odstraniti Slovene (prednike Slovakov in Slovencev) iz vsakomur očitne verske, kulturne in trgovske prvotne domovine Slovenov ob Donavi.

2. Domovina starih Slovenov je umeščena v Srednjo Evropo, na obeh straneh reke Donave od Tater in Karpatov na vzhodu, do Jadranskega morja in Alp na zahodu. Sloveni so tu prebivali že najmanj 3.000 let pred našim štetjem. Dr. Hromnik s svojimi raziskavami daje povsem prav Juriju Venelinu (Starodavni in današnji Slovenci), ki je enake trditve postavil v prvi polovici 19. stoletja, ter opisal tri rimsko-slovenske vojne. Ob tem je pomebno, da Hromnik Venelinovega dela sploh ne pozna, do svojih spoznanj pa se je dokopal povsem neodvisno.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
3
Blaž Babič
5
Oct 25, 2016
Nimaš vseh razčiščenih. Ti bi gradil "bratstvo" na lažeh. Pred tabo so bili lažni kristjani, prostozidarji in komunisti. Vsem je šlo za "bratstvo", vendar izven temeljev Resnice.

Resnica pa je nekaj takega, kot dejstvo, da je bila beseda "narod" vsaj dvakrat uporabljena že v Brižinskih spomenikih!

Naši "doktorji, na pravi plačilni listi lobijev", pa so kot akademski zgodovinarji sposobni povedati nekaj takega, kot da smo si "Slovenci v 19. stoletju, ob pomladi narodov, besedo narod izposodili od Čehov".

Zatorej razčisti, zakaj se moraš skrivati pred Resnico.
#3
zemljan
0
Oct 24, 2016
Ta doktor je najbrž na plačilni listi lobijev, ki jim pašejo taka odkritja, da delajo zdrahe in sprejo ljudi med sabo. Vsi ljudje smo bratje in sestre, nekdo pa pametuje o narodih. A je on živel v vseh teh obdobjih in se tega spominja, da lahko predava o tem, ali pa je nekje nekaj prebral. Tudi Jezusove nauke je pisalo 12 apostolov, a mislite, da so bili z enako vsebino?
#2
abram1b2 Cej
0
Oct 24, 2016
Moje mnenje: Naši predniki in vsi narodi severneje od 30-35 stopinj zemljepisne širine so prišli na to območje že pred več kot 6000 leti. Plemena so se naseljevala stihijsko po podnebnih danostih ob nastopu otoplitve po ledeni dobi ko so potovali iz Indije ,Mezopotamije , Afrike, kjer so nastajale prve stare civilizacije. Tam ni bilo ledu. Potrebno je upoštevati,da so bile plemenske skupine z nekaj sto člani, ki so se pred kakšnimi 8000 leti odpravile iskat svoj novi življenjski prostor. V Evropi imamo večinoma narode iz indijsko- iranskega področja, ostale Arabije in Severne Afrike. Večinsko je v Evropi bela rasa z dodatki afriško mediteranske . Jurij Venelin je vsaj odprl nov pogled , ni pa ga popolnoma spoznal. Tako, da nikogar glorificirat, ampak preverit njegove trditve in spoznanja, ki so največkrat delno pravilna.
Prava spoznanja se da vedno in povsod preverit ,če obstaja obča volja in hotenja.
#1
Blaž Babič
Blaž Babič
Objavil/a 2016-10-23 23:58:03 (Oct 23, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Bodo zaradi občinskih glasil lokalne volitve razveljavljene?
Vsi slovenski izbrisani
Nova tlaka slovenskega naroda - Franc Jeza, 1959
Ustavno sodišče je izvir protipravnosti v Sloveniji (primer ZIUGDT)
Ustavno sodišče omogoča Vladi koruptivne poteze glede Dragega tira
Ustavno sodišče podpira razmah kriminala?
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ZRLI
(3)
ZVRK
(3)
sta
(2)
Siol
(2)
OPS
(2)
nlb
(2)
OVSE
(1)
OSCE
(1)
MOL
(1)
ZSi
(1)
delo
(1)
ZVDZ
(1)
ZVPR
(1)
CETA
(1)
IŠČI PO ARHIVU
december 2018
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj