Članek
Dr. Cyril A. Hromnik: Sloveni, Slovaki, kje so vaše korenine?
Objavljeno Oct 23, 2016

Univerza na Primorskem je dne 7. rožnika 2013, v sejni sobi palače Armerija organizirala predavanje gostujočega slovaškega zgodovinarja in arheologa dr. Cyrila A. Hromnika (ki sicer živi in dela v Južni Afriki), z naslovom »Sloveni, Slovaki, kje so vaše korenine?« Gre za prvo zgodovinsko predavanje v akademskih krogih na Slovenskem, ki povsem zanika do sedaj uveljavljeno teorijo o prihodu t.i. Slovanov v naše kraje v 6. in 7. stoletju. Univerza na Primorskem je s tem omogočila ključen premik, ki je prenesel razpravo o izvoru Slovencev v akademske zgodovinske kroge in tako na stežaj odprla vrata resnici .

Zgodovinar dr. Hromnik je v zadnjem obdobju razvil izvirno teorijo o srednjeevropski domovini Slovenov (prednikov Slovencev in Slovakov), ki obsega širši javnosti neznano slovensko zgodovino v rimski dobi in v predrimski bronasti dobi. Letos bo izšla njegova monografija z naslovom Sloveni in Slovensko, ki bo obsegala obdobje od 3.200 let pr. Kr. do leta 907 po. Kr. (do prihoda Madžarov).

Bistvo Hromnikove Slovenske staroselske teorije je moč opisati z dvema ključnima trditvama:

1. Slovanov nikoli ni bilo, saj so to ime iznašli šele v začetku 19. stoletja na Češkem, z očitnim namenom zabrisati sledi starih Slovenov, prednikov današnjih Slovencev in Slovakov. Hkrati z iznajdbo t.i. Slovanov zablatencev (tistih iz močvirskega blata) so razvili tudi izmišljeno "teorijo« o njihovem prihodu v srednjo Evropo v 6. in 7. stoletju. Nobenih »proto-Slavjanov«, in zagotovo nobenih novopečenih »Slovanov« iz 19. stoletja, nikoli ni bilo. V Pripjatska močvirja sta jih potisnili nemška imperialna šola zgodovinarjev, ki so sanjali o možnem Drang nach Osten in češka šovinistična šola (F. Palacký, L. Niederle, V. Chaloupecký, itd.), ki sta na tak način hoteli odstraniti Slovene (prednike Slovakov in Slovencev) iz vsakomur očitne verske, kulturne in trgovske prvotne domovine Slovenov ob Donavi.

2. Domovina starih Slovenov je umeščena v Srednjo Evropo, na obeh straneh reke Donave od Tater in Karpatov na vzhodu, do Jadranskega morja in Alp na zahodu. Sloveni so tu prebivali že najmanj 3.000 let pred našim štetjem. Dr. Hromnik s svojimi raziskavami daje povsem prav Juriju Venelinu (Starodavni in današnji Slovenci), ki je enake trditve postavil v prvi polovici 19. stoletja, ter opisal tri rimsko-slovenske vojne. Ob tem je pomebno, da Hromnik Venelinovega dela sploh ne pozna, do svojih spoznanj pa se je dokopal povsem neodvisno.

Ker zadnje povezave fb ne dovoli deliti, lahko poskusite še s tole: https://spotidoc.com/doc/2693792/sloveni--slovaki--kje-so-vaše-korenine?

Za 6 let si ga zamudila, ja. Je pa tukaj nekaj sličic. http://www.pozitivke.net/article.php/Sloveni-Slovaki-Korenine