Članek
delo na črno
Objavljeno Feb 19, 2015

Draga (v obeh smislih te besede) država

Preživljanje iz dneva v dan ni delo na črno. Če je kdo prisiljen delati "na črno" karkoli že pomeni ta vaša skovanka, tega ne počne zato da bi vas zajebaval, ampak enostavno zato, ker mu po vseh davkih ki jih vi nabijate, ne ostaja dovolj za normalno življenje. Dolžnost države je da priskrbi vsem državljanom dostojno življenje, in če je opravilno nesposobna to početi, potem tudi nima pravice preganjati ljudi, kateri samo želijo preživeti.

Druga zgodba so tajkuni in njihovi pomagači iz javne uprave. Na črno delajo vaši prijatelji oziroma tisti, ki se navkljub nadstandardnem življenjskem slogu, izogibajo zakonov, ne plačujejo davkov in izigravajo pravno državo, vi pa jim zaradi »načrtnih proceduralnih napak« v sodstvu ne morete ali ne želite do živega.

Razumem, da že od samega začetka, še v času ko ste vzpostavljali "sistem", nikoli niti ni bilo mišljeno, da bi vi kot "elita" sploh bili podložni zakonom in bili v enakem košu skupaj z nami, pa vendar bi lahko premogli vsaj toliko politične higiene, da če nam že tumbate o enakosti pred zakonom, potem vsaj igrajte da to drži tudi za vas. Želite da plačujemo davke, in večina tudi jih, medtem ko vi ta denar lahkotno mečete skozi okno ali kradete skozi same sebi namenjene propadle investicije, namesto da bi proračunski denar vračali nazaj ljudem, za kar je bil tudi prvotno namenjen.

Država je ustanovljena z namenom da državljanom olajša življenje in pomaga v stiski, ne pa da jim to isto življenje greni in jih vsakodnevno ropa dostojanstva in sredstev za preživljanje. Osebno nisem nikoli in nikjer pristal na to da me država vodi, nadzira, manipulira, dezinformira in določa kaj po njenem smem oziroma ne smem. Pravzaprav že celo življenje živim pod grožnjo in prisilo v suženjstvu, ne glede na to, kako ti draga država naslavljaš ta »svoj sistem«. Znam te demokrato kad si robovlasnik bio.

Po državi se sprehajajo lačni ljudje, medtem ko se vi hvalite s prirejenimi grafi gospodarskega napredka. A že če komu hira konj, nadenj takoj pošljete veterinarsko inšpekcijo. Zanima me katera inšpekcija je pristojna da oglobi in odstavi vas, ker ste s svojo nesposobnostjo, nas državljane pripeljali tako daleč da moramo »z delom na črno« tvegati najmanj pregon s strani prekrškovnih organov (če že ne smrt zaradi lakote ali pa popolno izgubo človeškega dostojanstva) in s tem kazen, ki bo še nadalje poslabšala naše ekonomsko stanje. Ampak to vas ne zanima, saj se iz Bruslja vse lepše vidi. Na srečo je človek je zdržljivo bitje, saj lahko nekaj časa žre tudi drek, vendar ali imamo zato državo? Pravite da je kriza globalna. Možno da je, vendar jo v drugih evropskih državah s katerimi se tako radi primerjate, ne čutijo tako kot pri nas. Drugje je kriza kot lahen piš vetra, pri nas pa orkan, ki kar traja in traja.

Spravite se že na prave lopove, ne pa na male ljudi, če pa niti tega niste sposobni, vas bomo pa slejkoprej odnesli iz vaših palač, ker vas kot take enostavno ne porebujemo.

Jaz včasih zaslužim sto evrov tako, postrani. Na črno, mi boga. Potem imam grozno slabo vest. Še sreča, da strašnega zaslužka ne odnesem na banko v tujino. Nesem ga v merkator ali hofer in zapravim za hrano. Tam mi pri blagajni obračunajo tudi DDV. Takrat mi malo odleže!!