Članek
Pozor: zaradi klica ste lahko ob 2.000 eurov, strašijo Slovenske novice
Objavljeno May 16, 2014

Po spletu kroži obvestilo o najnovejši telefonski prevari, zaradi katere so lahko menda uporabniki mobilnih telefonov ob precejšen znesek.

»Uporabnik najprej prejme neodgovorjen klic. Telefon zazvoni ali pa tudi ne. Ko uporabnik pogleda številko klicatelja, se ta začne s +39..., +390..., +391..., + 392..., +393..., +394... in tako naprej. V primeru, ki mi je znan, je bila telefonska številka +393193260045. Če uporabnik neodgovorjeni klic izbriše, se s tem zavaruje, če pa pokliče nazaj, lahko postane žrtev prebrisancev,« se glasi zapis, zaradi katerega so številni slovenski uporabniki v skrbeh.

Astronomski znesek

Strošek klica na omenjene telefonske številke bi lahko znašal tudi do dva tisoč evrov, ker klica v trenutku, ko je zveza vzpostavljena, ni mogoče prekiniti. »To je mogoče edino tako, da uporabnik iz telefona vzame baterijo,« je zapisano v objavi, ki jo je delila Jelka Mulec, direktorica Sektorja za računovodstvo Pošte Slovenije.

Na Telekomu mirijo

Z vprašanji o sumljivih telefonskih številkah smo se obrnili na Telekom Slovenije, kjer so nam povedali, da so zneski v primerih, ki krožijo po spletu, precej napihnjeni. »Pri tovrstnih klicih ali pa tudi esemesih, v strokovni javnosti znani kot Wangiri, gre za poskus spodbujanja uporabnikov, da pokličejo na določeno številko v tujini, s čimer ustvarijo mednarodni promet. Celotna potegavščina poteka prek sistema, ki samodejno generira sporočila SMS ali kratke klice, na katere klicani po navadi ne utegne odgovoriti. Ko uporabnik pokliče na tako številko, se po zvonjenju sliši avtomatski odzivnik s pozivom, naj odtipka osebno geslo za vstop v nekakšno klepetalno ali drugo družabno omrežje, predvaja se reklamno sporočilo ali pa je v slušalki tišina. Klic se obračunava kot klic po tarifi za mednarodni promet, uporabniki pa praviloma že po nekaj sekundah ugotovijo, da so klicali nekaj neobičajnega, in prekinejo klic,« je sporočila predstavnica za stike z javnostjo Katarina Prešeren.

Dodala je, da tehnično ni mogoče, da naročnik klica ne bi mogel prekiniti. Strošek ni astronomsko velik, kot strašijo nekateri, je pa odveč, je še dodala Prešernova.

Torej je naslov popolnoma odveč, kajne?