Članek
Dobro je vedeti - Trpotec
Objavljeno Apr 26, 2014

Trpotec - veliki (Plantago major) in suličasti (Plantago lanceolata)

 

Pred kratkim sem v medicinskih študijah dr.med.Sergeja Valerjeviča Karepanova iz Gorno Altajska  o profilaktiki in zdravljenju raka s pomočjo trav, kot vse zdravilne rastline imenujejo  Sibirci, naletela na zanimive ugotovitve o zdravilnih učinkih trpotca.

Iz navedb omenjenega doktorja vam želim posredovati ugotovitev, da trpotec ni nek navaden plevel, ampak preventivno in kurativno sredstvo tudi pri raku.

V slovenski fitomedicini je trpotec sicer poznan kot sredstvo za zdravljenje različnih zunanjih težav, od srbeža, razpokane kože, urezov in brazgotin do pikov žuželk, vnetih oči, kot zdravilo pri kroničnem bronhitisu, astmi in kašlju, vnetju grla, žrela in različnih alergijah, pri okužbi s streptokoki, za krepitev veznih tkiv in za razstrupljanje organizma. Dr.S.V.Karepanov na osnovi izkušenj sibirskega ljudskega zdravilstva in na temelju kliničnih študij uvršča trpotec med trave z najmočnejšim delovanjem proti raku. Pred leti sem v svoji knjigi Šamanizem - najstarejša filozofija, psihologija, religija in medicina pisala o trpotcu, ki ga šamanska medicina uvršča med najmočnejše rastline, s pomočjo katerih zdravijo šamani. Seveda šamani ne poznajo farmakoloških vsebnosti trpotca, poznajo pa njegovo moč in ga zato uvrščajo med svoje najmočnejše >pomočnike< pri zdravljenju. K zapisu o pomenu in moči trpotca v knjigi Šamanizem zato dodajam ugotovitve znanosti in priporočila dr.S.V.Karepanova o delovanju in načinu uporabe.

Veliki trpotec - plantago major (vir: wikipedia)

Trpotec se v latinščini imenuje plantago, kar bi lahko prevedli kot podplatnik - narava nam ga je dobesedno položila pod podplate, pa smo ga v svoji nevednosti proglasili za ničvreden plevel! V resnici gre za rastlino izjemnega pomena, ki nam leži na poti (rusko padarožnik, iz besede daroga ali pot). Uporablja se kot zaščita pred rakom in kot zdravilo pri vrsti rakavih obolenj. Uporabni so vsi deli rastline in obe vrsti trpotca!

Suličasti trpotec - plantago lanceolata

Laboratorijske preiskave, ki so jih že l.1963 opravili Rusi, so prepoznale liste trpotca kot do takrat najboljše sredstvo proti raku! S trpotcem so uspešno zdravili različne vrste raka, tudi levkemijo. Sodobne klinične študije opozarjajo na izjemno delovanje trpotca kot adaptogena, zato ga priporočajo ob uporabi kemoterapevtikov. V medicinski študiji so spremljali delovanje citostatika sarkolizina in njegovo učinkovitost  pri zdravljenju tumorja. Pri pacientih, ki so uživali kemoterapevtik je bila ozdravitev  12%, pri pacientih, ki so uživali ob tem tudi trpotec pa 75 % ! Trpotec se uporablja tudi kot samostojno zdravilo pri zdravljenju in priporočajo se sledeči pripravki:

1.     Tinktura korena trpotca (v vodki) po klasičnem načinu: 50 gr sesekljanega zelišča na 500 gr vodke (1:10), 3 x na dan 1 žlica

2.     Sok svežega trpotca zmešan z medom v razmerju 1:1. V ta namen se lahko uporabi vsa rastlina. 1-3x/dan žlica kot zdravilo pri levkemiji

3.     Čaj iz posušenega trpotca - 1 l dnevno

4.     Obloge obolelih mest s poparjenimi ali svežimi listi

V nekaterih starih zapisih je trpotec imenovan kralj poti. Ugodno rastišče za trpotec so zbita tla, kjer težko raste kaj drugega kot trpotec, ki tam dobesedno kraljuje. V neolitiku in starejši bronasti dobi so nastajale prve gručaste naselbine in njihovi prebivalci so >izhodili< prve poti, ki so nudile ugodne pogoje za rast trpotca. Te poti so bile v bistvu poti duhov in bogov, ravne in urejene poti med bivališči živih in bivališči mrtvih, poti do mesta,kjer so izvajali rituale, opravljali daritve in častili prednike in duhove zemlje, vode, ognja, zraka. Po tej poti so bogovi prihajali k ljudem in po tej poti so mrtvi odhajali v onostranstvo. To so bile svete poti, ki so jih skrbno negovali in na njih ni smelo rasti nič. Toda trpotec se je vedno znova zarasel, zato so ga povezali z boginjo spodnjega sveta Proserpino (Persephona), vladarico sveta mrtvih. Večina smrti v človekovi daljni preteklosti je bila posledica poškodb in izkrvavitve. Ko se je ranjen človek odpravljal na pot k Persephoni, mu je ta na njegovo pot nasula trpotec, ki zaustavlja krvavitve in mu s tem dala možnost preživetja. Duhovi in bogovi so dobrohotni, narava je modra, človek pa je na vse to na svoji evolucijski poti pozabil. Poleg tega, da je trpotec izjemen hemostiptik, je tudi izvrstno zdravilo proti glavobolu: trpotec moramo nabrati pred sončnim vzhodom (pri čemer ne smemo uporabljati kovine) in ga z rdečo ruto povežemo na bolečo glavo - glavoboli vseh vrst >čudežno< izginejo!

Zdravilni učinek trpotca nas spremlja že tisočletja. V stari kitajski medicini so ga izredno cenili. Grški zdravnik Dioskurid (okrog leta 50 n.š.) mu je v svoji knjigi posvetil dolgo poglavje, v katerem je hvalil njegov učinek pri številnih boleznih. Njegov sodobnik, rimski naravoslovec Plinij, je rastlino že poimenoval >plantago< in visoko cenil njen vpliv kot adstringens. V srednjeveških zeliščarskih knjigah so to visoko cenjeno zdravilno rastlino priporočali za kar 24 različnih obolenj. V ljudskem zdravilstvu se je njena velika priljubljenost ohranila do danes.

 

Zdi pa se, da ljudje zaslepljeni od blišča reklam o različnih zdravilih in prehranskih dopolnilih, ne vidimo neprecenljivega darila, ki ga nam je stvarnik nasul na pot. Običajno je tudi tako, da ljudje ne verjamejo v zdravilno moč rastlin, zlasti še, če gre za nek navaden plevel, ki je poleg vsega še zastonj. 

Kmalu bo sneg skopnel, pod njim boste lahko poleg regrata že zgodaj spomladi nabrali trpotec. Uporabite ga v namen čiščenja in krepitve organizma, redno pa ga uživajte tudi pri zdravljenju. Pri tem upoštevajte dejstvo, da pot od tukaj do sveta, v katerem vlada Persephona, vodi tja in tudi nazaj, zato ni nujno, da se vsako bolezensko stanje konča v svetu mrtvih. Na poti do tja je namreč veliko trpotca, ki ima izjemno moč. Ker modrost naših davnih prednikov danes potrjujejo tudi sodobne klinične študije, bo trpotec morda med ljudmi znova dobil  veljavo in zaupanje - za upanje.  

 

 Maria Ana Kolman, 7.2.2014