Članek
Pozitivno starševstvo – vzgoja utemeljena na ljubezni in ne na strahu
Objavljeno Dec 20, 2014

Nov članek, ki sem ga napisala o pozitivnem starševstvu, je prvo nadaljevanje uvodnega članka z naslovom Pozitivno starševstvo - sodobno straševstvo. Otrok se upira, ker se v njem zbirajo čustva in sicer za to, ker ni nekaj po njegovi volji. To voljo ne smemo zatreti, ampak jo moramo razumeti. Tudi mi smo bili takšni, le spomnimo se. Tudi mi smo hoteli odkrivati sebe in najti sebe, ampak preživela vzgoja nam tega ni dopuščala, vsaj ne v optimalnem smislu, in sicer zaradi družbeno označenih vrednot. Pozitivno starševstvo kot samo temelji na eni skupni veščini. Gre enostavno za to, da ne zlomimo otrokove volje, ki jo bo potreboval v svetu, kjer bo živel. Hkrati pa obdržimo avtoriteto, ki jo bomo starši potrebovali v svetu, kjer bomo vzgajali naše otroke.

http://mojpogled.net/pozitivno-starsevstvo-vzgoja-utemeljena-na-ljubezni-ne-strahu/

Hvala za komentarje :) Res je. Nemogoče je otroka vzgajati po priročnikih in res so otroci različni. Vzgajamo jih po spoznavanju vsakega otroka kot svojo osebnost, in sicer s pomočjo spoznavanja različnih značajev otrok, različno razvitih inteligenc otrok, in s prepoznavanjem tega, kako otroci razumejo naše delovanje. Pri tem pa nam pomaga dejstvo, da se otroci spreminjajo iz generacije v generacijo in razumevanje samega razvoja človeka. Vsak otrok ima svoj načrt v sebi in svoja močna področja ter svoj značaj. Knjiga nam lahko razjasni pojme, da otroka znamo razumeti. Vzgajamo pa po svojih občutkih, ki nas s tem razumevanjem lahko bolje vodijo.

Kako dobrodošlo bi bilo imeti priročnik o vzgoji otrok. Takšen, kjer bi lahko starši prebrali vse o vzgoji. Pravzaprav nas nihče ni naučil, kako vzgajati otroka. In otroci so tako različni. Pri enem je prav tako, pri drugem drugače. In starši nehote naredimo napako.