Ali policisti na Koroškem izvajajo represijo in si zakon jemljejo v svoje roke?

OddajAni Bidar osebni blog, dne 2017-03-10 ob 13:38:53

Poziv ministrici MNZ in direktorju policije!

MINISTRICA ZA NOTRANJE ZADEVE

ga. Vesna Györkös Žnidar

Štefanova ulica 2, 1501 Ljubljana

gp.mnz@gov.si

GENERALNI DIREKTOR POLICIJE

g. Marjan Fank

Štefanova 2, 1501 Ljubljana

gp.policija@ policija.si

 

ZADEVA: Opažanje, predlog in vprašanje ob primeru »koroškega policista«

Spoštovani, 

v sredo, dne 1. marca/sušca 2017 je po Facebook-u (fb) množično zaokrožila šokantna izjava pripadnika SLOVENSKE POLICIJE s Koroške, ki je izjavil, »DA PRED ZAKONOM NISMO VSI ENAKI«!

Posnetek si oglejte na spodnji povezavi, od 4.47 do 4.56 minute.

https://www.youtube.com/watch?v=OQ0pTspDEBc

Petra: »Da lahko kršite cestnoprometne predpise, zato da lahko delate?«

Policist: »Ja, tudi to nam omogoča zakon.«

Petra: »Zato si pa nismo enaki pred zakonom?«

Policist: »Ne, nismo.«

Petra: »Hvala lepa za odgovor. Smo državljani to že ugotovili, da nismo enaki pred zakonom.«

Kljub nekaterim uradnim odzivom se do danes nihče od (politično) odgovornih ni ustrezno opredelil glede te izjave.

 A pojdimo od začetka:

 1. OPAŽANJE:

V le nekaj urah je imel omenjeni posnetek že okrog 300.000 ogledov, 3.500 delitev in več desettisoč komentarjev. V roku 24 ur je številka presegla pol miljona ogledov na družabnem omrežju Facebook. Posnetek so delili tudi drugi mediji, tako da je bila gledanost še v veliko večjem razponu.

Sama sem spremljala komentarje in tudi komentirala. Najbolj me je presenetilo naslednje – ko je kdo komentiral v podporo avtorici posnetka, se je takoj vsulo tudi do več-deset nasilnih komentarjev, kako je ona grozna, da bi bilo z njo treba fizično obračunati, da je nora …   Avtorje takih »podpornih« komentarjev so v trenutku napadli, nekaterim so celo grozili ali nas žalili.

Po drugi strani so bili (isti) komentatorji za posnetega policista pripravljeni zapisani same superlative kako je super, umirjen in strokoven.

Da se razumemo, prekrškov nikakor ne toleriram! Tudi ne mislim razglabljati ali je imela avtorica posnetka prav ali ne, da je posnela policista. Policist je verjetno tudi izurjen, da zna umirjeno odreagirati v takih situacijah. Poudarjam, da tudi proti policistom nimam nič!

Samo dogajanje ob komentiranju pa me je zaskrbelo. Več kot očitno je šlo tu za organizirano delovanje širše »policijske kaste«, torej policistov in celo njihovih družinskih članov, ki so se kot organizirani trop vsuli reševati PR škodo.

Bilo je tudi mnogo primerov, ko so komentatorji izrecno žalili »podpornike snemalke«, potem pa – spet organizirano – brisali svoje komentarje.

Kot sem že povedala, sem se tudi sama pridružila komentiranju. V trenutku sem bila napadena, celo po mobitelu so mi grozili (moja mobitel številka ni nikjer javno objavljena!) »v imenu Policije Ljubljana Moste«, naj takoj umaknem posnetek in preneham s komentiranjem, sicer da bodo sankcije.

2. PREDLOG:

Policija naj takoj ukrepa, na podlagi izkušenj iz tega primera, in z ustreznim ozaveščanjem svojih uslužbencev ter njihovih družinskih članov v prihodnje prepreči kak podoben stampedo na tiste POSAMEZNIKE, ki si dovolijo kritično ocenjevati delo policistov – v kolikor je to seveda na nekem dostojnem nivoju.

Tudi sama sem ocenjevala policista kot izredno mirnega in potrpežljivega (to mu je šteti v plus!), vendar pa je njegovo napačno parkiranje, njegovo nepoznavanje prava (kateri zakon in člen določa, da je Policija prekrškovni organ), predvsem pa izredno zaskrbljujoča izjava o neenakosti pred zakonom, tehtnico nagnilo v prid snemalki.

3. VPRAŠANJE:

Pravzaprav gre za poziv k razčiščenju in – po potrebi – tudi k opravičilu policista, glede njegove izjave »PRED ZAKONOM NISMO VSI ENAKI«!

Glede na Ustavo, njen 14. člen, ki v 2. odstavku določa: »Vsi so pred zakonom enaki.«, Vas pozivam, da skupaj s snemanim policistom pripravite ustrezno pojasnilo javnosti, zakaj je prišlo do takega spodrsljaja.

Lahko bi kdo rekel, da je avtorica posnetka pač policista spravila ob živce in da se je zagovoril, da ni tako mislil, karkoli. S tem bi pomirili državljane, ki smo zaradi te izjave lahko in smo upravičeno zaskrbljeni.

Marsikdo v praksi čuti na svoji koži, da se neenakost pred zakonom povečuje, zato je vsaka taka izjava, ki jo izreče uradna oseba pri opravljanju uradne dolžnosti še toliko bolj nevarna. In ne sme ostati pri tem, da nihče ne odreagira, kot da se to ni zgodilo.

Zato državljanka Anica Bidar pozivam generalnega direktorja Policije g. Fanka, da skupaj s policistom pripravita ustrezno pojasnilo za javnost, dopis pošiljam gospe ministrici v vednost in ga objavljam tudi na internetu v vednost javnosti. V kolikor ne bo ustreznega odziva v 8-ih dneh, sem kot članica Zedinjene Slovenije (ZSi) pripravljena tudi s podporo stranke sprožiti javno peticijo.

Z lepim pozdravom,

Osti jarej

Anica Bidar, članica ZSi, 

8.3.2017, Lesično

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
10
Rado K.
1
Sep 14, 2017
Rekel bi, da policisti pogojno lahko kršijo nekatere cestnoprometne predpise na NUJNI VOŽNJI in pri opravljanju urgentnih stvari. Ne pa tudi pri opravljanju rutinskih opravil!
#10
Ani Bidar osebni blog
1
Sep 13, 2017
FRANC kje pa živiš? Preberi si 3. člen ustave, pa lahko kar takoj končava! Pišeš neumnosti!
#9
Franc Raubriter
0
Sep 13, 2017
Ana B.
O kakšni kršitvi ustave govorite?? Da nismo pred zakonom vsi enaki??
Jaz pa pravim naj se najprej ta gospa posluži vseh pravnih sredstev in ukrepov, ki so ji na razpolago, šele potem naj se govori o enakosti pred zakonom.
Da verbalno napade policista na parkirišču, ni iskanje enakosti pred zakonom ali podajanje ugovora na plačilni nalog ali postopek policistov, ampak sproščanje njene jeze zaradi kazni, ki jo je dobila. Da jo je dobila pa je verjetno sama kriva? Ali so si policisti izmislili njeno kršitev?Kolikor vem, naj bi ga gospa kršila, dobila kazen, potem pa snemala in verbalno napadla policista, ki je opravljal kontrolo, parkiran čez dva parkirna mesta. Ne razumem tega.
Če je mislila, da policist krši zakon, pač naj napiše pritožbo, priloži posnetek ali sliko kršitve policista in potem bomo videli ali smo enaki pred zakonom oz. kakšna bo obrazložitev policistovega ravnanja. Ne pa v jezi skušati omiliti svojo kazen in iskati pravico na družabnih omrežjih.
#8
Zora
0
Sep 12, 2017
@Ani B.
Lako govoriš le o "domnevnem" kršenju ustave, ker je to le tvoje osebno mnenje, kot tudi v drugih primerih, katerim oporekaš ali jim nasprotuješ le po lastni presoji, ki pa ni mirodajna ali potrjena od ustreznih organov ali institucij.
Trenutno si v nekakšnih napadih besnila po različnih medijih. Ne skrbi, bo minilo.
Vse dobro
#7
Ani Bidar osebni blog
0
Sep 12, 2017
Franc raubriter gre za kršenje USTAVE! Ali je to, tako težko razumeti? Policija krši več členov ustave. Jaz se ne opredelujem, kdo je kriv in kdo ni. Policija naj bi zbirala dokaze, ne sodila! Zavedam se, da imajo policisti močan pritisk s strani svojih šefov. Njihovi šefi pa s strani politike. Absurd vsega pa je, da naj bi bili vsi v službi naroda. Razumem tudi policiste, ki imajo družine. Služba je le služba, pa čeprav slabo plačana. Problem vidim v tem, ker se policisti pomikajo na nasprotni breg. Torej proti narodu. Tu gre zopet za našrtovano delitev s strani politikantske elite. Podobno, kot "levi-desni". Upam, da razumeš, kaj hočem povedati. Vsi pa hočemo pravičnost in poštenost
#6
Franc raubriter
0
Sep 12, 2017
Mislim, da niste prav nič razumeli skrčenega in v prid svojim stališčem podanega govora, navedenega spodaj:
Petra: »Da lahko kršite cestnoprometne predpise, zato da lahko delate?« Policist: »Ja, tudi to nam omogoča zakon.«
Petra: »Zato si pa nismo enaki pred zakonom?«
Policist: »Ne, nismo.«
Petra: »Hvala lepa za odgovor. Smo državljani to že ugotovili, da nismo enaki pred zakonom.«.
Seveda lahko Policisti "kršijo" zakon. Kršijo v navednicah, ker jim zakon dovoljuje izjeme in zato seveda ne gre za kršitve. Potemtakem "kršijo"zakon vsa vozila na nujni vožnji (reševalci, gasilci, policija), kakor tudi vozila delegacij, tako tujih kot notranjih? Malo pomislite kaj bi bilo, če bi te "kršitve"kot jim pravite bile zares kršitve. Sploh kar se tiče reševalcev in gasilcev (prometne nesreče, požari, zastoji srca, itd). Torej po Vašem mnenju, ker "kršijo" pravila cestnega prometa, morajo zato odgovarjati. Naj pač pogori, kar ima za pogoreti, naj umre človek, ker pač je potrebno voziti brez "kršitev", naj se ropa, vozi objestno, pijano z morebitnimi najhujšimi posledicami, itd, ker pač Policija ne sme delati "kršitev", da bi jih ustavila in kaznovala.
Kar se tiče pa konkretnega primera. Opravlja se kontrola prometa, naj bo ti hitrosti, uporaba varnostnega pasu ali kar koli že. Gospa je bila v prekršku, in pač dobila kazen. Potem pa iz jeze, objestnosti ali česarkoli že šla iskat pravico pri policistu v vozilu. Kaj pa če bi najprej sama pri sebi premislila, zakaj je kršila zakon, da je dobila potem kazen? In zakaj taka jeza na drugega človeka, ne pa nase, ker si je čisto sama kriva pri storitvi prekrška? Potem pa svojo "pravico" gre iskat preko medijev, kjer je verjetno pričakovala moralno zadoščenje in podporo drugih (kar govori o izredno nikzki samozavesti gospe), dobila pa izredno negativen odziv od velike večina ljudi.
Če je bilo karkoli kršenega s strani policistov, ima vso pravico podati ugovor ali podati pritožbo.( vem, ker sem tudi jaz dobil kazni s strani policistov, pa sem si čisto sam kriv).

S spoštovanjem.
#5
anonimni
2
Sep 12, 2017
me zanima kako bodo pametovali ko policija ne bo mogla pridet do ponesrečencev, ali pa reševalci, saj bodo stali v koloni in morali upoštevati cestno prometne predpise...prav je da ima policija v določenih primerih pooblastila da lahko krši zakon...
#4
Dušan NO ZSi
0
Apr 27, 2017
http://www.publishwall.si/anica.bidar/post/273626/politika-molci-od-kdaj-pred-zakonom-nismo-vsi-enaki
#3
Dušan NO ZSi
0
Apr 27, 2017
Nisem siguren ampak koliko sem slišal je Petra na sodišču zmagala. Nič od nič. Policija očitno ne ve kaj je svoboda govora in kaj so informacije javnega značaja.

39. člen
(svoboda izražanja)

Zagotovljena je svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema in širi vesti in mnenja.

Vsakdo ima pravico dobiti informacijo javnega značaja, za katero ima v zakonu utemeljen pravni interes, razen v primerih, ki jih določa zakon.
#2
Ani Bidar osebni blog
2
Mar 12, 2017
Ali smo res enaki pred zakonom, v pismu je naveden rok 8 dni za odgovor. Tak rok država postavlja nam državljanom v večini primerov, čeprav si oni vzamejo 30 dni. Kako se bodo držali roka, ki ga jim je postavila državljanka republike Slovenije Ani Bidar?
#1
Ani  Bidar osebni blog
Ani Bidar osebni blog
Objavil/a 2017-03-10 13:38:53 (Mar 10, 2017)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Zmagali bomo, ker bomo zedinili Slovenijo
Pogovorni večer z Andrejem Šiškom in Joškom Jorasom
Policijsko nasilje - policijska država Slovenija !
Policijsko nasilje, Maribor, 26.03.2018
Čestitke vsem mamicam ob prazniku...
Če hočeš spremeniti svet, moraš najprej spremeniti samega sebe
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
julij 2018
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj