Članek
Ustavimo fracking v Sloveniji!
Objavljeno Jan 23, 2015

Podpišimo peticijo in ustavimo nadaljnje uničevanje slovenskega okolja, zemlje in vode. Velikokrat smo že dokazali, da so glasovi peticij učinkovito orodje v rokah nas, malih ljudi, ki pregovorno radi skrbimo za naše okolje in znamo stopiti skupaj za njegovo zaščito .

Agencija RS za okolje je prejela vlogo za izdajo dovoljenja za gradnjo plinske postaje v Petišovcih, ki bo čistila plin, pridobljen s sporno metodo hidravličnega lomljenja oziroma frackinga.

Država že več let sprejema stališča glede sporne metode črpanja plina. Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je še konec leta 2013 zaradi previdnosti zagovarjalo odlog izvajanja te metode na območju celotne Slovenije, medtem ko je ministrstvo za infrastrukturo odločilo, da mora vlada do leta 2017 urediti to področje. A kot kaže bo Petrol Geoterm prehitel državo ter si dovoljenje zagotovil še preden bo to področje urejeno.

V celotni zgodbi ima izredno velik vpliv tudi britanski Ascent Resources, ki ima pravico do 75 % pridobljenega plina v Pomurju. Po poročanju Dnevnika naj bi britanci v ta projekt vložili že 10 milijonov evrov. Mudi se jim tudi zato, ker mora družba Ascent Resources poravnavati dolgove do svojih financerjev, naložbenih skladov Henderson Global Investors in Henderson Alternative Investment Advisor.

aradi velikih okoljkih vplivov je fracking v nekaterih državah celo prepovedan. Med takimi sta Francija in Bulgarija, marsikje pa je zaustavljena izdaja dovoljenj dokler vplivi na okolje ne bodo povsem jasni. Med takimi državami so Nemčija, Avstrija, zvezna država New York, posamezni kantoni v Švici in Španiji ter druge države in regije.

http://www.pravapeticija.com/ustavimo_fracking_v_sloveniji

http://sobotainfo.com/novica/lokalno/arso-zeleno-luc-projektu-ki-lahko-povzroca-veliko-onesnazenje/103071