Članek
Branko Cestnik: Kultura žura je možna, ker so hladilniki polni (VIDEO)
Objavljeno Feb 04, 2014


							Branko Cestnik je na posvetu “Priprava mladih na nove čase”, v organizaciji Socialne akademije s partnerskimi organizacijami, imel odlično predavanje na temo “Kakšni časi se obetajo in kako naj družina, šola in mladinsko delo mlade pripravijo nanje?” Predlagam, da si predavanje ogledate. Priporočam staršem, učiteljem in vzgojiteljem.

Branko je začel s Slomškom: “Napačna vzgoja je slabih časov mati” in tudi končal z njim: “Dobro poučeni in lepo vzgojeni otroci so nadepolno cvetje boljših časov”. vmes pa nanizal veliko zanimivih pogledov na vzgojo otrok v sedanjem času. Nekaj citatov iz Brankovega govora, ki se povezujejo tudi s temo mojega bloga:

“Blagostanje odstrani skrb, tesnobo kaj bom jedel in to hočeš-nočeš vpliva na tvojo projekcijo za naprej. Odstrani skrb, poveča možnost izbire in te uvaja v lagodnost, brezskrbnost. … Kultura žura je možna, zato ker so hladilniki polni.”

“Utopija nenehnega napredka: edina možna smer je iz dobrega na boljše.”

“Vzgajati za možnost težkih časov. Vzgajati človeka za frustracije, krize, da ne bo to tudi psihološki izziv, da ne bo klonil ob prvem večjem problemu. … Težki časi so vedno za vogalom.”

“Vedno vzgajati za delo. Prišlo je do zapostavljanja dela. Delo, zlasti fizično, je postalo zasmehovano in necenjeno. … V srednjem veku je vrhunski intelektualec, na primer menih v kartuziji Žiče, ki je prevajal Aristotela, imel delavnico v kateri je obvladal neko spretnost in moral je pridelati neki minimum zelenjave za sebe.”

bloga Preprostost.

Foto: Wikipedia