Članek
Refleksoterapija stopal
Objavljeno May 04, 2016

Kakšno je običajno počutje takoj po refleksoconski masaži?

Počutje je lahko različno. Refleksoconska masaža stopal navadno prinese tako globoko relaksacijo telesa, ki ugodno vpliva tudi na sprostitev psihične napetosti kot boljšo prekrvavitev telesa, ki omogoča, da se celice napolnijo s kisikom. Zato so nekateri ljudje po masaži rahlo utrujeni in se jim prileže malce počitka, spet drugi pa polni energije in pripravljeni, da energično opravijo vse vsakodnevne dolžnosti (slednji imajo lahko v prvi noči po masaži tudi bolj nemiren spanec – sploh, če je bila masaža izvedena v poznem popoldnevu). Vendar so to le prve reakcije. Refleksoconska masaža je namreč eden od načinov s katerim uspešno premagujemo tako utrujenost kot nespečnost.  

Ker je težko napovedati kako se bo posameznik po masaži počutil svetujem, da si po prvi refleksoconski masaži vzamete čas zase in si ne natrpate urnika s številnimi obveznostmi.

Kako pogosto k refleksoterapevtu?

Na terapijo lahko hodimo redno, predvsem pri lajšanju kroničnih težav in blaženju stresa, ali občasno, ko imamo kak določen problem. V slednjem primeru obiskujemo terapevta, dokler se naše stanje ne izboljša. Obiski pa ne smejo biti prepogosti, saj telo potrebuje svoj čas, da se v miru odzove na procese, ki se sprožijo v njem. Najbolje je, če prisluhnemo sebi, ocenimo, koliko nam terapija pomaga, in se na podlagi tega odločimo.

Ali naj se odločim za refleksnoconsko masažo stopal ali dlani?

Običajno je bolj sproščujoča masaža stopal. Morda zato, ker so stopala večja, imajo več živčnih točk ali zato ker so močno obremenjena (nosijo našo celotno težo), mi pa na njih vseeno pogosto pozabljamo. Dlani so bolj navajene nežnosti, saj se z njimi dotikamo sebe in drugih, jih pogosteje namažemo s kremo, jih uporabljamo v medosebni komunikaciji, medtem ko so stopala utesnjena v raznih čevljih neprimernih oblik, obuta v nogavice iz umetnih vlaken, redko se jih dotikamo ali nahranimo s kremo ali oljem.  

Zato masažo dlani uporabimo v primerih, ko masaža stopal ni mogoča. To je predvsem ob kakršnihkoli poškodbah stopal ali v primeru bolezenskih znakov, odraženih na stopalu (gljivice, razjede, krčne žile, ...).

Ali lahko refleksoconsko masažo izvajamo sami doma?

Doma lahko sebi ali družinskim članom zmasiramo stopala ali pa se mi pustimo zmasirati drugim. Take masaže sicer ne moremo jemati kot terapevtsko metodo, je pa dobrodošla tehnika, s katero izboljšamo prekrvavitev stopal in celega telesa ter se sprostimo. Masaža v družinskem krogu pa ugodno vpliva tudi na naše medosebne odnose.