Članek
Smučanje in deskanje iz ozadja
Objavljeno Jan 03, 2019

Smučanje in deskanje iz ozadja

Že dolgo nisem nič napisal o smučanju, čeprav je veliko zanimivih tem; včasih sem pisal kolumne za dnevnik Ekipa, vse so mi objavili, včasih še napake. Potem pa so se nekateri pritoževali, tudi pomembneži in predvsem tisti, ki jih je resnica najbolj bolela. Da v smučariji spet škriplje, je vsem, ki nas to zanima, zelo žal.

Ampak naj začnem z zgodbo.

Nikoli v člankih nisem izpostavljal trenerjev, vedno sem delal analizo tekmovalcev. Nikoli ni nihče od trenerjev izjavil, da se ne strinja z mojimi ugotovitvami, in tudi tekmovalci ne. Lani je trener slovenske ženske reprezentance za tehnične discipline Denis Šteharnik bentil nad kvaliteto smučk, ki so jih uporabljale naše tekmovalke lansko sezono. Gospoda Šteharnika sem takrat poklical in mu hotel ponuditi pomoč z opremo, o tem v nadaljevanju.

Po uvodnem »Halo« sem se predstavil, a je bila nato na drugi strani nekaj sekund tišina, mislil sem že, da se je zveza prekinila, nato moj »Halo«. Nato pa s precej jeznim glasom gospod Šteharnik pravi: »Najprej se sploh nisem mislil oglasiti. Ampak vam moram povedati, da z vami nočem imeti nič! Toliko gnojnice, kot ste vi zlili po slovenskem smučanju, je ni nihče, in s tem je moj pogovor z vami zaključen.« Uspel sem samo še izustiti: »Oprostite, gospod Šteharnik, ker sem vas motil. Lep dan vam želim.« Ne vem, ali me je slišal ali ne, ker je bila zveza hip za tem prekinjena. Tako da od moje pomoči ni bilo nič. Večina naših tekmovalk v tehničnih disciplinah ali pa celo vse so po lanski sezoni zamenjale smuči. Rezultati pa še vedno tonejo. Hja, morda boste rekli, »ja kakšno pomoč pa ti lahko ponudiš gospodu Šteharniku«. Hja, nikoli ne veš.

Vse pa se začne na začetku in tudi ta zgodba ima svoj začetek. Ko se je začela »karvingomanija«, sem začel razvijati podložne plošče Allflex, ki so med smučko in varnostnimi vezmi na smučki. Kar nekaj patentov imam na tem področju: za alpsko smučanje in deskanje alpskega sloga, skakalne smuči, pa tudi za tekaške čevlje. Ne bom pisal o celi zgodovini od leta 2000, ker je vse že nekje objavljeno in se lahko prebere na povezavah. Sam sem lastne izume testiral neštetokrat, in čeprav sem že v letih, lahko smučam hitro, ker moj patentiran izdelek zmanjšuje vibracije do te mere, da me smučanje ne utrudi prehitro. Morda bi celo Klemen Kosi zdržal na nogah ob zadnjem padcu, če bi uporabljal moj izum; pri avstrijskem časopisu so namreč ugotovili, da je Kosiju zmanjkalo moči.

A naj začnem z dokazovanjem tega, o čemer hočem pisati, da ne porečete: še en blebetač. Zakaj je zadeva v Sloveniji dokaj anonimna. Res je, da je izum hit samo v deskarskem športu, ker tekmovalci sami izbirajo opremo in ne nacionalne zveze ali proizvajalci smuči kot pri smučanju. V Sloveniji praktično ni trga, izdelek pa se reklamira sam. Na olimpijskih igrah v Sočiju so tekmovalci v deskanju z mojimi izdelki osvojili šest kolajn od dvanajstih, od tega tri zlate. V Južni Koreji pa z mojim izumom vse možne, ker nekaj je bilo tudi ponaredkov.

Dokazano je, da plošče Allflex, ki jih uporablja preko 90% tekmovalcev v deskarskem svetovnem pokalu, zmanjšujejo vibracije, predvsem pa mikro vibracije o katerih je ob zadnjem padcu Klemna Kosija govoril švicarski tekmovalec Beat Feuz za avstrijski časopis. Deska ali smučka se z Allflex podložno ploščo, ki je lebdeča, praktično giblje po svoje in se tresljaji ne prenašajo na noge športnika. To vsekakor ne pišem zaradi reklamiranja, ker to ni potrebno. S kapacitetami, s katerimi razpolagajo izdelovalci Allflexa, ni mogoče narediti več. Čeprav so z izdelkom tekmovalci opremljeni že več kot šest let, komentator prenosov svetovnega pokala paralelnih disciplin v deskanju še niti med enim prenosom ni omenil izdelka. Medtem ko je pri skakalcih vse drugače.

Vsekakor je izdelek Allflex najbolj primeren za dušenje vibracij pri velikih hitrostih, to je v smučanju pri smuku, super veleslalomu in veleslalomu, čeprav je pozitivno tudi v slalomu, vendar je težava FIS pravilo, ki zapoveduje višino med drsno ploskvijo smučke in podplatom čevlja do 50 mm, torej debelina smučke, podložne plošče in delov varnostne vezi skupaj, kar je pa velik problem, saj je že smukaška smučka debela skoraj 30 mm. Če se pravilo ne bo spremenilo bo na snukaške in superveleslalomske smučke težko montirati Allflex, čeprav brez primerjave daleč največ varnosti nudi plošča Allflex. Za poškodbe pri smučanju večino krivde nosi varnostna vez. Zakaj? Zato ker mora biti varnostna vez mnogo bolj privita pri vseh ostalih različicah plošč, sicer se pri upogibu smučke, smučka lahko odpne, pri Allflex pa upogib smučke ne vpliva na vzmeti v varnostnih vezeh, ker plošča ni direktno vpeta na smučko, ampak je lebdeča, tako pri deskarjih kot pri smučarjih. V deskarskem športu ni več kaj propagirati, ker vsi vedo, da brez Allflex podložne plošče ne moreš zmagati na tekmi svetovnega pokala. V smučarskem športu pa tehnično in konstrukcijsko popolnoma enaka plošča kot za deskarje, prirejena za smučke, še ni našla sorazmernega mesta kot v deskanju, čeprav so vsi, ki so izdelek testirali, dosegali enake ali boljše čase kot z drugimi primerljivimi izdelki. Realno pa je na  eno minuto smučanja čas z Allflex boljši za eno celo sekundo, vendar serviserji, ki so praviloma zaposleni v firmah smuči, ne opravijo testov tako, da bi tekmovalec dobil najboljše, pač pa da je izdelek proizvajalca smuči najboljši, ker je pač od tega odvisna prodaja in tudi plača serviserja.

To so pa povezave, na katerih zveste tisto, česar nisem napisal.

https://www.instagram.com/allflexplate/

https://sl-si.facebook.com/allflexplates/

https://www.allflexplate.com/SLO/Domov