NAVIDEZNA SVOBODA IN ZAVEZANOST

Oddajabram1b2 Cej, dne 2016-05-31 ob 18:45:20

Svobodo običajno razumemo kot niz koristi, ki so precej zanimive, če jih globlje analiziramo: želimo si doseči popolno neodvisnost, se ne zavezati ničemur in nikomur; ne želimo se zavezati, da nam ne bi bilo treba odgovarjati za dejanja, besede, misli ... Skratka gre za zanikanje odgovornosti in strah pred izgubo česar koli že.

Toda kakšna svoboda je to? Kot smo dejali prej, če jo globlje analiziramo, nas veliko bolj ovira, kot pa osvobaja.

NAVIDEZNA SVOBODA

Njene značilnosti so:

Samota

Kdor se ne zaveže nikomur, ne more razviti tistih občutkov, po katerih hrepenijo vsi ljudje, tudi če to spretno skrivajo. Nima prijateljev, nima trajnih ljubezni, temveč samo naključna poznanstva, ki danes so, jutri pa jih več ni.

Negotovost

Kdor se ne zaveže ničemur, se nima na kaj opreti. V življenju nima nobene opore, ker se boji vseh idejnih sistemov. Ker se jih boji tudi spoznati ali se jim približati, ga bo zagotovo slej ali prej spodkopala tesnoba, saj si ne bo mogel odgovoriti na tako pomembna vprašanja, kot so, od kod prihajam in kam grem, s tem pa si ne bo mogel odgovoriti niti na vprašanje, kaj počne na tem svetu.

Duhovna skopost

Prevedemo jo lahko kot strah pred izgubo česar koli, ker bi to omejevalo našo svobodo. Toda kaj lahko izgubi tisti, ki ničesar nima? Praznino, v kateri živi? Inertnost, zaradi katere živi še naprej v tej praznini, ki ga ne zavezuje k ničemur, razen k lastni ohranitvi, in ne dopušča, da bi kar koli poseglo v ta kaos praznine?

Zato se sprašujem: čemu svoboda?

Zavezanost

Vem, da ta pojem ne uživa prevelikega ugleda med tistimi, ki se imajo za napredno misleče. Zavezanost si predstavljajo kot trajno verigo, ki ne omogoča spremembe niti napredka, kot verigo, ki zaveže noge za prvi kamen, ki nas ustavi na poti. Vendar če znamo iti proti toku, verjamem, da je zavezanost ena od najzrelejših drž, ki jih lahko zavzamemo. Kajti da bi se zavezali, moramo najprej spoznati, kakšne so naše možnosti, in to spoznanje postaviti kot inteligentno merilo.

Da bi se nečemu zavezali, moramo znati izbrati. Čeprav se številnim upira odločanje med enim in drugim, je celotno življenje eno samo nenehno izbiranje. Če ne znamo prevzeti te odgovornosti na sebi lasten in zavesten način, bo življenje poskrbelo, da izbere namesto nas, premetavalo nas bo z enega mesta na drugo in s svojimi zaporednimi udarci prebudilo našo voljo, tako da se bomo naposled odločili za to, kar nam resnično ustreza.

Zavezanost vsebuje zdravo mero ponosa, saj nas spodbuja, da udejanjimo izbrani podvig, naj gre za ljubezen, poklic, delo, ideal itd.

Zavezanost razvija našo voljo, ker nam pomaga, da ostanemo neomajni v tem, kar smo izbrali.

Zavezanost nosi vrlino zvestobe, kajti nemogoče je ne ljubiti in hkrati ne biti zvest tistemu, kar smo svobodno izbrali.

Zavezanost ni kruta, temveč nas z voljo in zavestjo obvezuje, da popravimo napake, ki jih delamo, saj nam pomaga, da smo prilagodljivi, da se premaknemo od zunaj in od znotraj, da v vseh pogledih rastemo.

Zavezanost ustvarja enotnost s tistimi, ki so se zavezali istim stvarem. To je zares posebna enotnost, ki jo lahko brez strahu imenujemo bratstvo, solidarnost, razumevanje in sloga.

Zavezanost pred nas vsakokrat postavlja nove in višje cilje, glede na to kako udejanjamo zadane cilje. Življenje tako dobiva smisel in dimenzijo, ki je sicer ne bi imelo.

V vsakem primeru je zanimivo pripomniti, da so ljudje hote ali nehote zavezani – čeprav se tega ne zavedajo – številnim stvarem, pred katerimi ne morejo pobegniti, ker so tako dobro zakrinkane, da nikoli ne pokažejo svojega pravega obraza pasti ali ječe.

Zavezuje nas moda, in to do te mere, da se posameznik, naj si to želi ali ne, nazadnje prisilno ukloni tistemu, kar nosi večina – na telesu, v psihi ali umu.

Zavezujejo nas strahovi, ki so se postopoma naselili v nas. Vsi se bojijo cele vrste zla, ki se jim zdi neizbežno – družbenega zla našega časa – in se mu morajo nujno upreti, naj bo to z begom ali agresivnostjo.

Zavezujejo nas tuje ideje. Kadar neka ideja, katera koli in o čemer koli, prevlada v javnem mišljenju, ji skorajda ne moremo nasprotovati, ne da bi nas razglasili za nore, sektaške in podobno. Po drugi strani, kdor zaradi lažne svobode ni zgradil svojih meril, zelo težko ve, kdaj razmišlja resnično s svojo glavo, in kdaj ga potiskajo drugi, ne da bi občutil njihovo roko na hrbtu.

Zavezuje nas šibkost (ne delaj ničesar, prepusti to drugim), hibam, preoblečenim v vrline (kaj je slabega v tem, če vsi to počnejo?)

Zavezuje nas neznanje. Dezinformiranje in zmanipulirane informacije privedejo do tega, da nihče ne ve, kaj se resnično dogaja na večjem delu zemeljske oble, pa tudi do tega, da nihče ne ve, kako doseči zmožnost zdrave presoje.

Zavezujejo nas nestabilnost, kot da gre za vidnejšo značilnost našega časa, in spremembe zaradi sprememb. Ni jasnih in trdnih ciljev. So besede, ki danes navdušujejo, jutri pa bomo že videli ... Jutri se bomo spremenili, ker je to edini prepoznavni pokazatelj premika; ni pomembno, kam je usmerjena sprememba, če sploh obstaja kakšna smer.

Zaradi vsega tega trdim, da se človek naj ne boji zavezanosti, temveč jo, nasprotno, spremeni v inteligentno orodje za delovanje, na katero se lahko opre in napreduje. To, česar se nedvomno boji, je lažna svoboda, ki deluje kot usodno uspavalo.

Več je vredna zavestna zavezanost kot nezavedna lažna svoboda. Ta se slej ali prej sprevrže v ječo, iz katere ni mogoče pobegniti. Zavezanost je struga, ki usmerja tok reke našega življenja. Bodimo svobodni, znajmo izbrati, znajmo to, čemur smo se zavezali, prevzeti z radostjo in samozaupanjem. Članek je povzet !!!!  Opisuje ravno tisto o čemer sam nenehno govorim,vsak človek mora najti  svoje življenjsko sidro.Edino ta zavezanost na lastno življenjsko sidro mu daje pravo svobodo.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
30
abram1b2 Cej
0
Jun 01, 2016
Lara
Kaj te muči, odkrito,da si tako pikolovska? Rabiš kost za glodanje? Hvala za pojasnilo,kot ,da bi bilo konec sveta,ki ga v resnici nikoli ne bo konec,ker tudi njegovega začetka ni..Svet se bo zato še naprej samoobnavljal in človeštvo z njim.Iz muhe delate slona.Če bi ti to storila z dobrim namenom in samo povedala,kot sem jaz,da je članek povzet,se nikoli ne bi obregnil ne v vate ne kogar drugega,če bi članek imel to obvestilo.
NA pa tako in tako javno širi svoje članke v dobrobit vseh.Lara toliko o tem in ne zameri mi!:)*
#30
Lara Arh
2
Jun 01, 2016
Torej, tebi se je zgodilo, kar te opravičuje, da počneš enako. Globoko razočarana, a hvala za pojasnilo.
#29
abram1b2 Cej
0
Jun 01, 2016
Sponko
Sem že povedal,da imam kar nekaj avtorskih pravic in prijav Trenutno stane prijava in 5 letna zaščita okoli 70 evrov pred leti samo 20 evrov..Patentna prijava je stala pred parimi leti 100 evrov in je veljala 3 misece .V tem času je bilo potrebno dostaviti vso opisno dokumentacijo patenta. Sedaj moraš predložiti vse sočasno in tudo plačati takoj... Na Patentnem uradu na Kotnikovi je malo kočljivo prijavljati Zopet vem zakaj..Zakaj imate vsi veliko željo podučevati me o zadevah,ki jih dokazano poznam in jih prakticiram??? Teorija je eno, praksa pa drugo!!
#28
abram1b2 Cej
0
Jun 01, 2016
Sponko
Do tam kjer piše,da je članek povzet! Samo spodnji odstavek je moj.Opisuje ravno tisto.........
#27
Sponko
2
Jun 01, 2016
Tuja dognanja ne označiš (narekovaji, podčrtano i.t.d.), tako se niti ne ve kaj je tvoja misel, kje se začne in kje konča. V bistvu izgleda kot tvoj umotvor celoten sestavek, ali je to tvoj cilj?

Gre za spoštovanje, tudi sebe, da si samozadosten pa itak potrjuješ, venomer.
Nič ne boš prikrajšan ko ob pripombi "članek je povzet" zapišeš od kje, od koga.

Sklicevanje na druge ob tvojih primerih kopiranja ni smiselno, saj to dopuščaš.
Tudi drugi avtorji so lahko velikodušni, samo, ali ti to veš?

Sicer pa imej se še naprej, okej, abram...

(glej: intelektualna lastnina:)
#26
abram1b2 Cej
0
Jun 01, 2016
Lara še enkrat isti odgovor !!!!
Zame je dovolj etično,da navedem,da članek ni moj. In se ne grem pikolovstva.Kar se tiče prava, imam opravljen izpit iz civilnega prava pri Krivicu..Sam sem že opazil svoje zapise pri drugih in nisem reaigiral kot kašen lažni moralist.Meni se je že zgodilo,da je nekdo moj zapis prekopiral in ga prenesel drugam,kar pomeni,da je bil vsebinsko dober. Sicer je pa jasno dodano: <<<<< Članek je povzet !!!! Plus dodatno pojasnilo !!!!
Opisuje ravno tisto o čemer sam nenehno govorim !!!!!,vsak človek mora najti svoje življenjsko sidro.Edino ta zavezanost na lastno življenjsko sidro mu daje pravo svobodo
#25
Lara Arh
2
Jun 01, 2016
Abram, potemtakem zagovarjaš, tako kot mnogi tule - na mojo veliko žalost - ako se je to meni zgodilo potem smem tudi jaz to drugim početi? Na-a. Še vedno menim da to ni etično in ne lepo. Še vedno menim, da je naša naloga truditi se biti boljši, neglede na svet okoli nas. Sem pač utopist, ki dobro misli, predvsem sem pa pošteno srečna vsakič ko opazim, da sama ZNAM BITI drugačna od obkrožujočega sveta. To, da me nekdo s pištolo ustreli, mi še ne daje pravice na kogarkoli streljati.
To, da državniki kradejo pa ne te, da tudi sama vsepovprek kradem. Malo etike.... Malenkost. Bi nikomur ne škodovala.
#24
abram1b2 Cej
0
Jun 01, 2016
Sponko
Magnetna prevleka-jaka muda.Znanost razume plazmo kot četrto agregatnostanje snovi.Isto bi lahko imenovali gosto gobovo juho,ki jo je mogoče razprševati..Vsa ta priznanja so za tiste najbolj plehke in poslušne papagaje..Povedal sem ,pa zbrisal.Sin moje prijateljice je doktoriral iz fizke in zapustil Kolektor.Vem zakaj! Ta srenja mene ne zanima! Hvala pa kljub temu,za dober namen:)*
#23
Sponko
0
Jun 01, 2016
*abram1b2 Cej

Mogoče si prezrl novico:

"Območna gospodarska zbornica za severno Primorsko je v Novi Gorici organizirala že XXI. srečanje gospodarstvenikov Primorske in v partnerstvu z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter agencijo Spirit Slovenija podelila priznanja za najboljše inovacije v regiji. Ob tej priložnosti so podelili šest zlatih in pet srebrnih priznanj najboljšim inovacijam v regiji.
Prejemnik zlatega priznanja je tudi Kolektor za inovacijo »Implementacija okolju prijaznega in ekonomičnega plazemskega procesa naprševanja funkcionalnih prevlek v proizvodnjo komponent za elektro in avtomobilsko industrijo, avtorice dr. Nataše Kovačevič".

Inovacije v tem kolektivu so dnevne!
#22
rastko plohl
0
Jun 01, 2016
lp
#21
abram1b2 Cej
0
Jun 01, 2016
Sponko
Kolektor ima še vedno neinovativno razmišljanje in delovanje,.Plus tega jim ne gre zaupati .Kolektor je lopovska firma,poznam in bil pri njih.
Imam svoje kanale in osebne veze. Malo dlje traja,kar pa mi še vedno omogoča kontrolo nad mojimi izdelkom. Pred kratkim mi je nekdo s PW ponudil neko solucijo.Bomo videli kakšna bo realizacija te možnosti ?..

Na koncu mi še vedno ostaja Rusija.Predam načrte in osnovni model in čakam na propad samopašnih pohlepnih sionističnih hijen,ki pehajo človeštvo v novo sužnjelastniško dobo.
Mene ne žene denar,ampak želja in cilj po pravičnejšemu svetu in enakopravnost med ljudmi..Kdor pozna- sveto tradicijo- razume kaj mislim in čemu težim.Lp :)*.
#20
abram1b2 Cej
0
Jun 01, 2016
Lara
Zame je dovolj etično,da navedem,da članek ni moj. In se ne grem pikolovstva.Kar se tiče prava, imam opravljen izpit iz civilnega prava pri Krivicu..Sam sem že opazil svoje zapise pri drugih in nisem reaigiral kot kašen lažni moralist.Meni se je že zgodilo,da je nekdo moj zapis prekopiral in ga prenesel drugam,kar pomeni,da je bil vsebinsko dober. Sicer je pa jasno dodano:
Članek je povzet !!!!
Opisuje ravno tisto o čemer sam nenehno govorim,vsak človek mora najti svoje življenjsko sidro.Edino ta zavezanost na lastno življenjsko sidro mu daje pravo svobodo.
#19
Lara Arh
2
Jun 01, 2016
Abram, avtorstvo je potrebno spoštovati in navesti je potrebno vire v kolikor se v članku pojavljajo citati. Ja, imela sem tudi pravo v šoli saj moram biti seznanjena pri svojemu delu o kršenju avtorskih pravic in dam tu Viliju povsem prav. Sploh se mi pa ne zdi lepo, da nekaj prepišeš in ne navedeš vira, ker si s tem dejanjem lastniniš njegovo delo, kar vsekakor ne nakazuje na spoštovanje avtorja in njegovih pravic, poleg tega opozarja na pomanjkljiva etična merila plagiatorja. Nima veze, ali te bo kdo zaradi tega sodno preganjal ali ne. Gre za etično merilo, ki ga je dobro znati osvojiti. Že zaradi sebe in okolice. To je preprosto rečeno kraja in verjamem, da si tat ravno ne želiš postati... LP
#18
Sponko
0
Jun 01, 2016
Še 30 let ?
( ni na to temo, je pa za tebe:)

http://www.kolektor.si/industrijska-tehnika


Vem, da imaš do omenjene firme odpor, ampak moraš to preseči, če želiš stopiti hitreje naprej.
V kolikor imaš oprijemljivo osnovo za naslednje dejanje, stopi v kontakt, če nič drugega boš spoznal kako naprej, če sploh.

Tukaj ni šalabajzarjev, so resni in močni :)
#17
abram1b2 Cej
0
May 31, 2016
Če še kdo ni opazil mu lahko povem,da mene moje vedenje nikoli ne izda.Vedno imam prostor,kjer se lahko znotraj tega gibljem po mili volji.Naj izgleda še tako samovšečno,pa ni ,ker vem kdo sem in zakaj sem! Navedek iz zapisa:
Kadar neka ideja, katera koli in o čemer koli, prevlada v javnem mišljenju, ji skorajda ne moremo nasprotovati, ne da bi nas razglasili za nore, sektaške in podobno. Konec navedka !
Se kdo prepozna v svojih sodbah?
#16
abram1b2 Cej
0
May 31, 2016
Sponko
Recimo Ščurek se je obregnil ob zapis Sfinge.Tam sem mu nekaj zadev obrazložil recimo anagram iz imen dveh faraonov Tutmozis Amenofis je Monofiszis-poenoteno vesoljno telo ali moj zapis v enotni enačbi Rmept* + Amept* ravno tako sem mu definiral ime TUTANKAMONA ki pomeni v resnici Razum-Moč -Boga To še nihče ni odkril in je bistveno!

Sfinga sama ima isto svoje ime,ki ga še ne morem razkriti, je pa nosilka In varuh izgubljenih znanj in vedenja. Vsega nikoli ne povem,ker sam odločam kaj je za povedati.Zato včasih povzamem zapis,ki nekako ali vsaj delno opiše moje razumevanje zadev,ki jih lahko objavim in smatram,da jih bo bralec vsaj delno dojel..
#15
abram1b2 Cej
0
May 31, 2016
Sponko
Sploh se ne razburjam,če nisi opazil:)D*
#14
Sponko
1
May 31, 2016
Ne se razburjat, boš pa naslednjič dodal :
povzetek po članku avtorja, tega ali onega.
#13
abram1b2 Cej
0
May 31, 2016
Sigurno lahko pričakujem tožbo!!! Tožbo pričakujem od nekaterih tule,ne od Nove Akropole in ne od Delie Steinberg Guzman .Ha, ha resničen otroški vrtec. Ko bi bili tako napadalni do tistih,ki vas že 25 let j...o na suho.Tam se vam riti stisnejo,heroji!! Kakšna napadalnost :)* Petka za to vaše herojstvo*:D Pritlehno do obisti-žal!!! Človek jasno napiše,da je članek povzet! Za vas to ni dovolj?Vi hočete biti sodniki.:=D*
#12
Sponko
0
May 31, 2016
@prof. Delia Steinberg Guzmán, predsednica mednarodne NA►
#11
Pokaži več komentarjev
abram1b2 Cej
abram1b2 Cej
Objavil/a 2016-05-31 18:45:20 (May 31, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
ONESNAŽAVANJE NAŠEGA PLANETA -VSAK STRAH JE ODVEČ
SINTEZA UMA IN RAZUMA JE Vedno ČLOVEK
NE LOČUJE NAS VESOLJNA ZAKONITOST, LOČUJEJO NAS NAŠE OSEBNE ŽIVLJENJSKE VIZIJE
FAKTOR -TRPEČA ALI BOJEVITA CERKEV
30 LET SLOVENCI MEŠAMO MEGLO IN IZGUBLJAMO LASTNO DRŽAVO
VPRAŠLJIVI OPISI PRAVKAR ODKRITE ČRNE LUKNJE IN EINSTEINOVE RELATIVNOSTI
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj