TTiP ZDA-EU IN MOJ LAIČNI POGLED

Oddajabram1b2 Cej, dne 2016-05-11 ob 08:21:42

Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo (v nad. čezatlantsko partnerstvo) oz. TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) je trgovinski sporazum, o katerem se pogajata Evropska unija in Združene države Amerike. Namen pogajanj je odprava trgovinskih ovir (tarif, nepotrebnih predpisov, omejitev naložb …) v številnih gospodarskih sektorjih, s čimer naj bi se olajšala nakup in prodaja blaga in storitev med EU in ZDA. 

Pristojnosti EU

 • carinska unija,
 • določitev pravil o konkurenci, potrebnih za delovanje notranjega trga,
 • monetarna politika držav članic, katerih valuta je evro,
 • ohranjanje morskih bioloških virov v okviru skupne ribiške politike,
 • skupna trgovinska politika,
  • kadar je to predvideno v zakonodajnem aktu Unije,
  • kadar je potrebno, da se Uniji omogoči izvajanje njene notranje pristojnosti,
  • kolikor lahko vpliva na skupna pravila ali spremeni njihovo področje uporabe.
  • sklepanje mednarodnih sporazumov:
Sam sporazum TTIP bodo morali v celoti ter z
demokratičnimi in preglednimi postopki
potrditi Evropski parlament in države članice
EU.

vropski parlament je potrdil resolucijo o trgovinskem sporazumu z ZDA (TTIP). Evropski poslanci niso glasovali o besedilu TTIP, pač pa o nezavezujočih smernicah za pogajanja Evropski komisiji, ki se z ameriško stranjo o TTIP-ju pogaja v imenu EU-ja.

TTIP, dogovor med Evropsko unijo ter ZDA, ki naj bi po besedah Evropske komisije prinesel rast BDP-ja ter nova delovna mesta. Prav tako ste verjetno že slišali za potencialno grozovite posledice tega sporazuma, kot so klorirani piščanci, privatizacija voda, gensko spremenjena hrana, in še in še bi lahko naštevali.

Drugo poglavje TTIP-ja, preprosto poimenovan »Investment«, oz. po slovensko »Naložbe/Investicije«. Poglavje se pojavlja v večini mednarodnih sporazumov, prav tako pa se z njim pojavlja ogromno težav. Večina ga pozna pod kratico ISDS (Investor-state dispute settlement), ki bi jo lahko v grobem prevedli kot »Zaščita naložb in mehanizem reševanja sporov med vlagatelji in državo«.

Sam koncept je nadvse preprost: Tuja podjetja investirajo v neko državo (npr. odprejo novo tovarno) in v zameno zahtevajo nekatera temeljna zagotovila, da država ne bo škodovala njihovem delovanju. Sliši se preprosto, vendar z natančnejšo analizo besedila, ter poznavanjem zgodovine ISDS-ja kar hitro pridemo do sklepa, da je to poglavje neustavljivo orožje mednarodnih korporacij proti Evropi kakršno poznamo.

Sam sporazum določa, da ima država vso pravico spreminjati zakone v skladu z javnim interesom, vendar pa določeni členi tega sporazuma omogočajo, da tuje korporacije lahko na mednarodnih  sodiščih zahtevajo odškodnino za izgubljen dobiček.

V resnici sploh ne gre za mednarodna sodišča,ampak za sodišča,ki jih sama zasebna  korporacija sestavi z neodvisnimi sodniki,ki bodo vedno sodila v njeno korist.Posamezna tožena država bo vedno oškodovana,ker bo vedno izgubila.

ZDA imajo korporacijsko regulativo samo preko SEC komisije za vrednostne papirje samo za multinacionalke Ostalo korporacijsko reguativo ima nekaj njenih držav Kalifornija,Delaware,Indiana,Pelsivanija in še dve zvezni državi.SEC je pred kratkim odprl in liberializiral  investicijsko področje in ga minimalno reguliral- se že ve zakaj!

ZDA pozna tri štiri vrste korporacij 1.Spošne 2..Javne 3.Zasebne profitne in 4.neprofitne korporacije.

V bistvu ZDA vstopa v TTiP sporazum brez pravih standardov vseh ameriških proizvodov in kmetijskih pridelkov in brez lastne korporacijske zakonodaje.ZDA vstopajo v TTIP sporazum z EU na pritisk ameriškega kapitala brez vizije.

Tu gre zgolj za pohlep ameriških korporacij,da  lahko brezobzirno plenijo države članice EU.ZDA v vsakem sporu med ameriško zasebno  korporacijo in neko evropsko državo članico EU vedno lahko operejo roke da pri tem odloča korporacijsko pravo,kjer postopek vodi njihova zasebna profitna korporacije, ne pa ZDA.

V bistvu ZDA vsiljuje EU poponoma novo pravno vejo zasebnega korporacijskega prava nad pravom in ustavno ureditvijo članic EU.Kar pa pomeni rušenje zakonodajne regulative EU in razbijanje vseh pristojnosti EU na njenem celotnem območju.V končni fazi ZDA s podpisom TTIP z EU v bistvu ustanavja novo brezpravno kolonijo  na EU območju. Če bo TTIP sporazum podpisan v kakršnji koli obliki to pomeni  konec  EU in začetek diktata  ameriškega pohlepa, čemur bo sledila nova doba suženjstva in brezpravnosti  vseh Evropejcev in to ne samo v članicah EU.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
2
abram1b2 Cej
0
May 12, 2016
rastko
Tudi to je za pričakovati.Sam stavim na vsečloveško prebujenje zavesti,da ne živimo za to,da smo sužnji ZDA in parazitom naše civilizacije.
#2
rastko plohl
0
May 11, 2016
obup ZDA, zaradi sporazuma Rusija - Kitajska in Indija
#1
abram1b2 Cej
abram1b2 Cej
Objavil/a 2016-05-11 08:21:42 (May 11, 2016)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
ONESNAŽAVANJE NAŠEGA PLANETA -VSAK STRAH JE ODVEČ
SINTEZA UMA IN RAZUMA JE Vedno ČLOVEK
NE LOČUJE NAS VESOLJNA ZAKONITOST, LOČUJEJO NAS NAŠE OSEBNE ŽIVLJENJSKE VIZIJE
FAKTOR -TRPEČA ALI BOJEVITA CERKEV
30 LET SLOVENCI MEŠAMO MEGLO IN IZGUBLJAMO LASTNO DRŽAVO
VPRAŠLJIVI OPISI PRAVKAR ODKRITE ČRNE LUKNJE IN EINSTEINOVE RELATIVNOSTI
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj