Rušilna moč Nove revije

OddajRado K., dne 2014-02-25 ob 17:07:45

Parabola.  (na rob propadu Nove revije)

Tam nekje po Titovi smrti, davnega in še močno socialističnega leta 1982 je partijskim protežirancem uspelo ustanoviti literarno politično revijo, ki so jo poimenovali Nova revija.  V njej so najprej prikrito, kasneje pa čedalje bolj odkrito objavljali tekste, v katerih so "dokazovali"  nevzdržnost življenja Slovencev pod pokrovom bratstva in enotnosti. 

Prvič so novorevijaši močneje dvignili jugoslovansko pokrovko sredi osemdesetih, ko so poslali v svet slovito 57-o številko Nove revije. Jugoslovanska partijska vrhuška je spoznala, da je vrag odnesel šalo. Z vso silo so jugoslovanski "oldtajmerji" od slovenske partijske vrhuške zahtevali sankcije zoper očitni iredentizem.  A slovenski partijci so imeli svojo računico.  Malo so sicer zarohneli, a novorevijašem so pustili, da so svoj razdruževalni projekt dokončali.  Najprej so trasirali svobodne volitve, kasneje v letu 1991 pa tudi dejansko odcepitev Slovenije od Jugoslavije. Uspešna odcepitev, ki je bila uvod v razpad Jugoslavije po verskih mejah, sicer kaže na nesebično podporo Vatikana, čigar Cerkev je v novih državnih tvorbah dobila večjo finančno in politično moč.  A vseeno, večino "zaslug" za projekt razpada Jugoslavije vendarle pripišimo novorevijašem. 

Za novorevijaški intelektualni krog sledijo leta letargije, vse do leta 2004 ko so "udarili drugić" - direktno so posegli v volivni boj.  LDS-ovcem so "ukradli" zunanjega ministra in ga pripeljali na zbor Zbora za Republiko. Nehvaležni premier Tone Rop je namreč svojega zunanjega ministra Rupla, poslal na službeno pot v London - najbrž zato, da bi mu preprečil sodelovanje na tem zboru, a so Ruplu novorevijaši naročili solo polet iz Londona na Brnike.  Mimogrede, tega poleta Nova revija d.o.o., ni nikoli plačala. Zbor za Republiko je bil rešen, kakor tudi Volitve 2004.  Dobil jih je novorevijaški miljenćek, direktni potomec kralja Matjaža, Janez Janša.  Tej odlično izpeljani spletki je sledil razpad LDS-a.  Že drugič se je torej izkazala rušilna moč intelekta, zbranem v Nova revija d.o.o.

Te dni beremo, da je Nova revija d.o.o. pred stečajem.  Le ugibamo lahko, kako da je intelektualci tolikšnega, državnotvornega  kalibra niso uspeli obdržati pri življenju? Ali morda zaradi dolgov iz leta 2004 - neplačan polet iz Londona?  Ali so novorevijaši vendarle ugotovili, glede na to, da je bila Nova revija leta 1982 prikrit partijski projekt, da se bodo socialistične hobotnice najlažje znebili le z "zapufanjem"? Težko rečem. Najbrž je to snov za nadaljne raziskave. Vsekakor lahko sklepamo o rušilni moči Nove revije še tretjič.  Tokrat bodo v svojo uničevalno spiralo potegnili vsaj svoje dobavitelje.   Slovenijo pa so skupaj z mnogimi pomagači bržkone pripeljali do roba povratnega procesa.  Do procesa izničenja tisočletnega sna o samostojnosti Slovenije.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
1
Vlatka Kozlovič
0
Mar 12, 2014
zadnji stavek je čisto mogoč.
#1
Rado K.
Rado K.
Objavil/a 2014-02-25 17:07:45 (Feb 25, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Norma Korošec - lepa pametna in seksi
Erika brezmadežna - četrtkova Tarča
Studio city, recepcija
Najboljši tenis vseh časov
Izmišljotina "Ranljivih skupin" in druge civilnoiniciativne zablode
Skrivnost Noči Modrijanov
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
november 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj