Članek
Dr. Cerar o izvršbi zoper družino Vaskrsić
Objavljeno Apr 28, 2017

V letu 2012 je dr. Cerar, takrat predsednik sodnega sveta, podprl ravnanje sodnih organov in posledično deložacijo družine Vaskrsić ter prodajo njihovega premoženja.
Danes, po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice, je jasno, da je bilo ravnanje pravosodnih organov nezakonito. Napačno in škodljivo je bilo tudi ravnanje predsednika sodnega sveta, dr. Cerarja, v oddaji Odkrito.

Svoja stališča, ki so identična današnji odločitvi ESČP, sem 13.03.2012 povzel v pismu dr. Cerarju.

Dr. Miro Cerar, predsednik sodnega sveta, kaj pa načelo sorazmernosti?
Vaša zaključna misel v oddaji Odkrito, me je zares presenetila.  Sicer ste se zadržali pri konkretni oceni primera, a izjava o arogatnem obnašanju prizadetega Vaskrsića  vam je  vseeno ušla, češ toliko in toliko opominov je dobil, a vseeno ni plačal.   Tako rekoč,  po vaši oceni, je skoraj iskal kar se mu je zgodilo.

Dobrodošli v realnem svetu gospod Cerar. Tam globoko pod sodnimi dvoranami in globoko pod pisarno  Sodnega sveta se odvija realno življenje. Morda bi veljalo kdaj tudi pogledati skozi okno. Spodaj se ljudje rojevajo, se borijo za eksistenco in spodaj ljudje tudi umirajo.  V realnem svetu se ljudje vsakodnevno borijo za lastno likvidnost in preživetje.  Pogosto se tudi zgodi, da denarni tok za krajši, ali tudi za daljši čas usahne.  Mar veste kako se človek počuti takrat?  Tisto, čemur vi pravite dejanje arogance  je lahko tudi dejanje obupa. Kakršna koli je že lahko grozeča izbršba, človek v določenem trenutku ne more storiti ničesar.  Ta človek, dr Cerar, ki bo deležen neusmiljene neproporcionalne izvršbe je lahko isti človek, ki ga Vaše sodišče, niti Ustavno sodišče,  ne bo hkrati tudi uspešno zaščitilo pred neizplačilom plač podlega delodajalca.  Niti mu ne bo zagotovilo plačila prispevkov.

Kako boste zagotovili sorazmernost v strogosti sodišča do, na eni strani primerov kot Vaskrsić, na drugi strani pa do primerov delavcev Vegrada, Steklarske nove,  STC in drugih?  Ali bo krivce iz  teh navedenih propadlih firm dosegla vaša dolga roka? Oba, dr. Cerar poznava odgovor. Najverjetneje ne bo pravih kazni za storilce, pa tudi sodišče prizadetim ne bo napolnilo želodcev. In ko sem po vašem zadnjem komentarju, že med odjavno špico, s pogledom še enkrat zaobjel omizje, takrat gospod Cerar, mi je postalo jasno,  da ne blefirate.   Zares vejamete, da je življenje sodnih dvoran, pravo življenje.  Naenkrat mi je tudi postalo jasno, da v studiu gledam bitja s tujega planeta. Ali iz vzporednega sveta?

Ne le zakoni, tudi elita ki je te zakone spisala ne živi in ne pozna istega življenja, realnega življenja, ki se odvija globoko pod sodnimi dvoranami.

Objavljeno na blogu "Le tu in tam, le bežno potovanje", 13. marca 2012

Hvala Veteranka za lepo oceno. Kar se pa preostalih mojih komentarjev tiče (ki jih ne podpiraš), pa te moram opozoriti, da pišem na dolgi rok. Kot zgornji obravnavani blog, ki je bil pred petimi leti in je dobil epilog šele danes. In je razumljen šele danes. Tako bodo tudi moji ostali komentarji razumljeni šele čez pet let.

Sramota, strokovna, moralno etična za vse, ki so sodelovali pri izsiljevanju rubeža nepremičnine za cca 150 eur. Nakopali so najprej dolžniku nato pa državi - beri državljanom na desettisoče evrov... škode. Če bi všteli še stroške dela sodišč, novinarjev, protestnikov... se lahko samo še primemo za glavo.