Članek
Trije obrazi Tine Maze
Objavljeno Jan 12, 2017

Prve četrt stoletja

je Tino zaznamoval talent, upornost in tekmovalnost.   Že v zelo zgodnji dobi je pokazala velik smučarski talent, kakor tudi potrebne osebnostne značilnosti za profil velikega šampiona.  Zaradi različnih razlogov in najbrž predvsem zaradi premalo osebnega pristopa trenerske ekipe pri treniranju (trenerji niso prepoznali Tininih specifičnih potreb) je Tina na tekmah le občasno posegala po najvišjih mestih.  A vrla Korošica je kljub vsemu in na veselje svojih navijačev, vztrajala.

Čas smučarske pravljice

lahko poimenujemo drugo obdobje v katerem je kot trener in osebni partner stopil v Tinino življenje, Italijan Andrea Massi.  Svoje znanje atletskega trenerja je skozi intimno zvezo lažje prelil v Tino, vsekakor veliko bolje kot njeni dosedanji trenerji.    Smučarska perfekcija je pripeljala Tino v območje uspehov,  tudi na najpomembnejših tekmovanjih. Navijači smo jo »posvojili« in ona nam je našo ljubezen vračala. Breme favorita je ni zlomilo.  Nizala je uspeh za uspehom.   Po sezoni 2012/2013, ko je dosegla rekorden in najbrž zelo dolgo časa neponovljiv točkovni izkupiček v smučarski karavani, ji je brez dvoma po krivici »ušel« naslov najboljše športnice sveta za tisto leto. S svojimi uspehi je prerasla finančne in organizacijske sposobnosti Smučarske zveze Slovenije, zato bi bilo takrat edino prav, da bi jo pod okrilje vzela vlada RS, saj so bili promocijski učinki njenih uspehov večji od honorarja, ki ji ga je lahko ponudila Smučarska zveza Slovenije.   Žal ne Janševa vlada, ne vlada Alenke Bratušek nista prepoznali odlične priložnosti.

Kapitalistični zasuk

je najprimernejši izraz za Tinino zadnje obdobje.   Po njenem zadnjem tekmovalnem nastopu marca 2015 je napovedala tekmovalno pavzo.  Čeprav je bilo že takoj jasno, da pri tem ni bila najbolj iskrena.   Za njeno vrnitev je bilo zelo malo možnosti, a vseeno, obet njene vrnitve je njeni blagovni znamki dajal višjo vrednost. Čas je na polno izkoristila za marketing.   Svoje ime je tržila na vse mogoče načine. Z Massijem sta za v zadnjem letu in pol, za prisotnost na najrazličnejših prireditvah terjala in tudi dobila precejšnje zneske.   A tega ji ni za zameriti.   Živimo v kapitalizmu in služiti denar je bržčas povsem legitimna zadeva.

Zamerimo ji pa pristop k njenemu zadnjemu dejanju.  K njeni poslovilni veleslalomski vožnji na domačem Pohorju.   K vožnji, ki ni bila mišljena kot zgolj kot simbolno slovo od aktivnega smučanja, ampak je bila načrtovana kot nabiralna akcija.  Akcija pri kateri se je opirala na čustva navijačev in za katero je terjala 90.000 evrov.  Trženje čustev v tako neposredni obliki je vendarle precejšen moralni madež, ki sicer ni povsem ugasnil Tininega sija. Je pa njeno avreolo nekoliko zavil v meglico.

Škoda.

Verjamem Rak, da si svojo repliko napisal v silni ljubezni do Tine. Kajti premislil gotovo nisi. Organizatorji, ki v pomanjkanju pokroviteljskih sredstev jebejo ježa, da bi pripravili tekmo kot se spodobi. Na ramenih številnih zastonjkarskih volonterjev in teptačev proge. In organizatorji naj bi zagotovili Tini 90 tisoč evrov, pri čemer bi Tina reklamirala Milko in kasirala še tam. Pa saj ne veš kaj govoriš. 90 tisoč evrov za tekmo (nagrada organizatorja + sponzorji) danes lahko dobi le prva zvezda alpskega smučanja Shifrinova, pa še ta mora za ta denar zmagati na tekmi. (in ne se zgolj pojaviti na štartu) Za teh 90.000 evrov, bi lahko naši juniorji (prihodnost slovenskega smučanja) opravili 1000 treningov več na avstrijskih ledenikih - v pripravljalnem obdobju pozno poleti in jeseni. O imidžu, o katerem govoriš pa sem tako pisal že v kolumni. Če sta sta se z Massijem v zadnjem letu in pol - le za eno uro pojavila na kakšni prireditvi, sta kasirala med 3.000 do 5.000 evrov. Kaj še hočeš več? Mimogrede, ko Tino Trstenjak naboljšo judoistko na svetu zadnji dve leti /evropska, svetovna in olimpijska prvakinja) -pa judo gojijo v vseh državah sveta in le v alpskih kot smučanje - povabijo na prireditev, ji ne plačajo niti stroškov goriva - "kar naj pride", ji rečejo, "Da je dobro za njen imidž". Smučarska karavana ni Tinin zasebni poligon!

Ona da je "terjala" 90.000 evrov? Na trgu je cena pač odraz ponudbe in povpraševanja ter v novejšem času tudi imidža. Kdor ima interes bo pač kupil. Tu socialistična moraliziranja nimajo mesta. Rado, glede na tvoje "dobro" poznavanje dejstev na skoraj vseh področjih, bi bilo zelo zaželjeno, da nas seznaniš z višino honorarjev protežiranih političnih in ostalih aktualnih komentatorjev na naših main stream medijih v Sloveniji, glede na neumnosti, ki jih v glavnem klatijo po naročilu. To bi bila res dobra kost za glodanje, ki nas bi odvračala od realnih življenskih problemov v naši družbi, vsaj za nekaj časa.