Članek
Brexit zaradi nerešenih problemov EU
Objavljeno Mar 29, 2017

Velika Britanija je sprožila postopek za izstop iz Evropske unije. (vir)

Postopek izstopa iz Evropske unije je posledica rezultata referenduma 23.6.2016, ko so se državljani Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske (VB) s tesno večino odločili za izstop iz Evropske unije (EU). Za izstop so glasovali večinoma prebivalci Anglije, medtem ko so prebivalci Škotske in Walesa želeli ostati v EU. (vir)

Glavni vzrok za izstop VB iz EU (brexit) so po pisanju medijev migracije. (vir) Torej, nezmožnost EU rešiti problem begunske krize, ki se je začela v letih po začetku vojne v Siriji in Iraku. V tem času je več kot milijon beguncev prečkalo zunanje meje EU in očitno brez vsakih problemov večinoma nezakonito pristalo z morskimi plovili na obalah Grčije, nato pa so se podali po "balkanski poti" v osrčje EU.

Tudi iz Severne Afrike prihajajo na evropske meje begunci in ekonomski migranti, zlasti na območje južne Italije. Mnogi med potjo potonejo v morju.

Begunska kriza je zelo obremenila finance EU, kar je še zlasti boleče, ker se je ravnokar končala huda gospodarska kriza, ki se lahko primerja z veliko depresijo iz tridesetih let 20. stoletja.

Vendar pa proračunsko breme begunske krize ni najhujše. Najhujši je terorizem, ki je postal v zadnjih letih vse hujši. Kar spomnite se napadov v Franciji in v Nemčiji. Tega se bojijo vsi.

V begunski krizi bi bilo treba stopiti skupaj in najti rešitev. Če ne gre soglasno, bo treba vsaj z večino, če pa tudi z večino ne gre, pa bo treba uvesti možnost, da se v izrednih razmerah lahko sprejmejo dekreti, ki bi obvarovali varnost v EU.  Varnost ljudi pred terorizmom ima prednost pred soglasnim strinjanjem o vsaki odločitvi posebej, ki je očitno praksa EU. Če se problemi ne bodo rešili, utegne brexitu slediti izstop še kakšne druge članice EU, potem še ene in še ene in EU bo dokončno razpadla. Takrat se lahko poslovimo od mnogih dobrih stvari, ki jih prinaša članstvo v EU. Če bomo želeli odpotovati na drugo stran Evrope, bomo za vsako državo, skozi katero bomo šli, potrebovali ustrezne dokumente, ki pa tokrat ne bodo samo osebna izkaznica, ampak lahko tudi potni list. Da o večurnih čakanjih na mejah ne govorim.