Članek
Višji BDP/pc ne pomeni višjega življenjskega standarda - 3. del
Objavljeno Feb 24, 2017

Ali bi želeli živeti v državi z najvišjim BDP na prebivalca po pariteti kupne moči na svetu?

Po podatkih Mednarodnega denarnega sklada (2016) je država z najvišjim BDP/pc PPP na svetu muslimanska država na Arabskem Polotoku, Katar.

Podatki so naslednji:

BDP PPP: 319.818.000.000 mednarodnih dolarjev

BDP/pc PPP 129.727 mednarodnih dolarjev

Št. prebivalcev (glede na zgornje podatke): 2.465.316

Vir: Mednarodni denarni sklad, 2016

Natančen položaj države, ki je najbogatejša po BDP/pc PPP na svetu prikazuje spodnja slika.

Vir: Google maps

Šeriatsko pravo in kršitve človekovih pravic

BDP/pc PPP pa ne razkrije za večino Slovencev verjetno groznega dejstva, da pravni sistem v Katarju temelji na šeriatskem pravu.

Skladno s 1. členom katarske ustave je šeriatsko (islamsko) pravo glavni vir zakonodaje v Katarju. Isti člen tudi določa islam kot religijo Katarja, iz česar lahko sklepam, da je islam državna religija - tako kot je bil katolicizem državna religija v srednjeveški Evropi. (vir)

Islamsko pravo je aplicirano v zakonodaji, ki se nanaša na družinsko pravo, dedovanje in mnoga kriminalna dejanja (vključno s prešuštvom, ropanjem in umori). V nekaterih primerih je v na šeriatskem pravu baziranih družinskih sodiščih pričanje ženske oz. dokaz s strani ženske vreden polovico moškega , v nekaterih primerih pa pričanje ženske sploh ni sprejeto. (vir)

Bičanje se uporablja v Katarju kot kazen za uporabo alkohola ali nezakonite spolne odnose. (vir) 88. člen katarskega kazenskega zakonika določa, da je kazen za prešuštvo 100 udarcev z bičem. Prešuštvo je kaznovano s smrtjo, kadar sta vpletena muslimanska ženska in nemuslimanski moški. V letu 2006 je bila ženska s Filipinov obsojena na 100 udarcev z bičem zaradi prešuštva.  (vir)  V letu 2012 je bilo 6 tujih delavcev na začasnem delu v državi obsojenih na bodisi 40, bodisi 100 udarcev z bičem. bolj nedavno, v aprilu 2013, je bil muslimanski tuji delavec obsojen na 40 udarcev z bičem zaradi uživanja alkohola. Junija 2014 je bil tuji delavec obsojen na 40 udarcev z bičem zaradi uživanja alkohola in vožnje pod njegovim vplivom. Sodno telesno kaznovanje je pogosto v Katarju zaradi hanbelijske interpretacije islamskega prava. Prvi člen zakona št 11 iz leta 2014 (kazenski zakonik) dovoljuje aplikacijo "šeriatskih ukrepov" za kriminalna dejanja tatvine, prešuštva, dejanj zoper čast in dobro ime (razžalitev, opravljanje, obrekovanje, žaljiva obdolžitev), pitje alkohola in odpadništvo (apostasy - več), če je povzročitelj ali žrtev musliman. (vir)

 

Kamenjanje je legalna oblika kaznovanja v Katarju. Odpadništvo (apostasy) je kaznovano s smrtjo. Nemuslimanski tuji delavci lahko dobijo dovoljenje, da kupijo alkohol za svojo lastno osebno uporabo. (vir)

Hanbelijska interpretacija islamskega (šeriatskega) prava, ki velja v Katarju in Savdski Arabiji, je najstrožja interpretacija šeriatskega prava. (vir)

Država pozna smrtno kazen, ki je del katarskega pravnega sistema. Oblasti so nezakonito in neprimerno omejile pravico do svobode izražanja, združevanja  in mirnega zbiranja. En zapornik vesti je bil oproščen in izpuščen. Migrantski delavci se soočajo z izkoriščanjem in zlorabo. Diskriminacija proti ženskam je utrjena tako v pravu kot tudi v praksi. Sodišča so izrekla smrtne kazni, a usmrtitev v poročilu Amnesty International za leto 2016/2017 ni bilo poročanih.  (vir)

Država ima 2,6 mio prebivalcev, njihovo število pa zelo niha in je odvisno od sezone, ker je velika večina izmed njih tujih delavcev na začasnem delu, ki pa so deležni izkoriščanja in zlorab. Le 313000 je katarskih državljanov po zadnjih dostopnih podatkih. (vir) BDP/pc in BDP/pc PPP se izračuavata glede na celotno prebivalstvo, ki vključuje tudi število tujih delavcev na začasnem delu. Ker je točen podatek o številu prebivalcev težko dobiti, tudi ocena BDP/pc PPP verjetno ni točna. Kršitve in izkoriščanja proti tujim delavcem so npr. prisilno služabništvo, pretepanje, zadrževanje plač, zaračunavanje delavcem za ugodnosti, za katere je zadolžen delodajalec, omejevanje svobode gibanja (kot npr. zaseženje potnih listov, potovalnih dokumentov ali izhodnih dovoljenj), zadrževanje (brez kakršnegakoli povoda), zastraševanje s pravnimi ukrepi in spoli napadi. Veliko migrantskih delavcev, ki so prišli an delo v Katar, je v svojih domovinah plačalo ogromne pristojbine ljudem, ki so jih novačili. (vir)

Nadalje, tuji delavci na delu v državi potem, ko državo zapustijo, odnesejo dohodek s seboj v domovino. Lahko pa to storijo že v času bivanja v tuji državi tako, da ga pošljejo družini v domovino. Od tega dohodka domačini nimajo nič.

Nadalje, si lahko predstavljate, da bi v Sloveniji živelo cca. 18 mio prebivalcev, med katerimi bi bilo Slovencev le 2 mio? Za večino Slovencev je to ne le nepredstavljivo, ampak naravnost grozljivo. Težko si je predstavljati, kako živijo domačini, obkroženi s samimi tujci na začasnem delu v državi.

Katar je član koalicije, ki jo vodi Savska Arabija, ki vodi vojno v Jemnu. (vir)

Zaključek

 Skratka, kljub najvišjemu BDP/pc PPP na svetu in tudi višjemu BDP/pc od slovenskega (4. mesto na svetu) si verjetno nihče, ki tole bere, ne bi želel živeti tam. Kršitve človekovih pravic, uveljavljanje šeriatskega prava tudi pri ljudeh, ki niso muslimani, smrtna kazen, izkoriščanje tujih delavcev,... bi odvrnili vsakogar, ki bi samo pomislil, da bi odšel v to državo. Ljudje v Katarju kljub najvišjemu BDP/pc PPP in četrtemu najvišjemu BDP/pc na svetu živijo bistveno slabše kot prebivalci Slovenije. Kršitve človekovih pravic namreč pomenijo omejitve na mnogih področjih življenja, tudi na tistih, ki so za nas, Slovence ključne - npr. spolna enakost, enakopravnost žensk, pravica do življenja v izvenzakonski skupnosti in seksa pred poroko ter rojevanja otrok, ne da bi se poročili (vse to je v Katarju razumljeno kot prešuštvo in kaznovano s 100 udarci z bičem), verska svoboda (tega v Katarju ni - če ne želiš več biti musliman, ti grozi smrtna kazen), kljub temu, da so tudi v Sloveniji kršene pravice delavcev, pa kršitve vendarle niso tako hude kot v Katarju (v Sloveniji še nisem slišal, da bi delodajalec zaposlene zadrževal kot služabnike, jih pretepal, jim vzel dokumente,...).