Članek
Kako objektivno oceniti revščino?
Objavljeno Dec 06, 2016

V oči mi je padel blog Dajane Babič "Kako nekdo ve, da je reven" (tukaj)

Blog govori o tem, da to, da smo revni vemo tako, da se primerjamo s tistimi, ki imajo več in če imajo drugi več od nas, smo v primerjavi z njimi revni.

Tega ni moč zanikati. Marsikdo lahko lepo živi z malo denarja, skromno. Ni mu hudega. A, ko vidi bogatega soseda, ki 3x na leto potuje v tujino, ima drag avto, veliko hišo,... se počuti reven.

Kako revščino objektivno ovrednotiti?

Merilo za objektivno ovrednotenje revščine, to je nepristransko in neodvisno od kulture in primerjanja z drugimi, je definicija absolutne revščine.

Definicija absolutne revščine je naslednja:

  • Hrana: Odrasli, ki imajo indeks telesne mase nižji od 17 in otroci, ki so več kot tri standardne odklone pod težo, primerno njihovi starosti, telesni višini in spolu;
  • Varna pitna voda: uporabljati morajo površinsko vodo (reke, potoke,...) ali pa morajo za pridobitev pitne vode iti več kot 30 minut od svojega doma
  • Stranišče: Ni dostopa do kakršnegakoli tipa toaltetne naprave
  • Zdravje: Ni dostopa do kakršnegakoli tipa zdravstvene oskrbe, vključno z imunizacijo, prenatalno oskrbo ali zdravljenjem resnih bolezni
  • Zatočišče (bivališče): ali otroci, ki živijo v sobi skupaj z več kot štirimi osebami; ali odrasli, ki živijo v sobi z več kot tremi ljudmi; ali odrasli in otroci, ki živijo v prostorih brez poda (tj. na goli zemlji)
  • Izobraževanje: otroci šolske starosti, ki niso in ne hodijo v šolo, ali odrasli, ki niso obiskovali šole in ne znajo brati ali pisati
  • Informacije: Ni dostopa do katerekoli vrste medijev, vključno z radiom, televizijo ali računalnikom.
  • Dostop do storitev: Ni dostopa do šol, zdravstvenih storitev, itd.

Živeti v absolutni revščini je nevarno in lahko ogrozi življenje osebe. Standardi, postavljeni za absolutno revščino, so enaki za vse države. Svetovna banka je ob ustanovitvi leta 1990 postavila mejo globalne meje absolutne revščine pri življenju z manj kot 1 USD na dan.

Vir: http://study.com/academy/lesson/what-is-absolute-poverty-definition-causes-examples.htmlKer je definicija absolutne revščine enaka po vsem svetu, saj temelji na standardih, ki veljajo enako po vsem svetu, je definicija objektivna in neodvisno od tega, kako na to gledajo ljudje.

Subjektivnost primerjanja

Če pa bi revščino določali tako, da bi se primerjali z drugimi, pa bi bili lahko revni celo ob povprečni plači v Luksemburgu, najbogatejši državi članici EU. Zakaj? Ker ima vsaj nekaj ljudi v Luksemburgu plačo, višjo od povprečja in je torej bogatejši od osebe s povprečno plačo. Prav tako je verjetno tudi revnejši od najbogatejšega človeka na planetu Zemlji in že ima tu kost za glodanje.  

Ali imamo v Sloveniji absolutno revne?

Za konec pa še vprašanje: Ali imamo v Sloveniji absolutno revne po zgornji definiciji? Odgovor je ne.