Članek
V Sloveniji je odmor za malico plačan
Objavljeno Oct 03, 2016

V Sloveniji je malica za zaposlene med delovnim časom plačana, kar pa ne velja za mnoge razvite  države, kot npr. Nemčijo in Avstrijo. Razen Slovenije ne poznam nobene druge države, kjer se odmor za malico šteje v delovni čas in je delodajalec dolžan zaposlenim plačati regres za prehrano med delom.

Odmor za malico se šteje v delovni čas

Najprej se polurni odmor za malico, do katerega ima pravico vsak zaposleni, ki dela najmanj štiri ure (tj. 3,5 ur rednega dela + 0,5 ure malice), šteje v delovni čas, ki je plačan enako kot čas, ko zaposleni dejansko dela. To za zaposlenega, ki dela s polnim delovnim časom, pomeni, da dejansko dela 7,5 ure, 0,5 ure pa ima malico, ki se mu šteje v delovni čas. V Avstriji npr. mora zaposleni dejansko delati 8 ur, če hoče oddelati svoj delovni dan, saj se mu čas za malico ne šteje v delovni čas, čeprav ima do njega pravico.

Regres za prehrano med delom je obveznost vsakega delodajalca

Delodajalec je zaposlenemu dolžan izplačati tudi regres za prehrano med delom. Višina regresa za prehrano se razlikuje v odvisnosti od panoge, v kateri deluje podjetje ali ustanova. Za javne uslužbence znaša od julija 2006 dalje 3,71 EUR na dan (za 8-urni delavnik), kamor pa ne sodijo funkcionarji, za katere regres za prehrano znaša 3,56 EUR za 8-urni delavnik.  (vir)

Regres za prehrano med delom je neobdavčen

Regres za prehrano med delom je neobdavčen - prost je plačila tako prispevkov za socialno varnost kot tudi dohodnine, a le, če znaša manj ali največ enako, kolikor je določen z  uredbo o povračilu stroškov, in sicer 6,12 EUR na dan (vir).