Članek
Slabosti članstva Slovenije v EU
Objavljeno Jul 05, 2016

Včeraj sem pisal o tem, zakaj je dobro, da smo v EU. (vir)

Danes pa bom napisal še nekaj slabosti EU in našega članstva v njej.

1) Varnostne luknje v EU

Grčija je leta 2002 prevzela evro na podlagi goljufije, ki so jo zakrivili grški uradniki z namenom, da dobijo evro, čeprav zanj niso izpolnjevali pogojev. Grčija je tako že v času, ko smo leta 2004 vstopili v EU, predstavljala tempirano bombo za vso EU (ne le za Slovenijo), ki se je sprožila v času najhujše svetovne gospodarske krize moderne dobe, leta 2010. Do vratu zadolženo Grčijo smo prisiljeni reševati tudi Slovenci (ker smo leta 2007 prevzeli evro) in reševanje še ni zaključeno. Bojda bodo Grki, če bo šlo vse po sreči, vse reševalne kredite odplačali do leta 2050. Žal EU leta 2002 ni premogla mehanizma, da bi goljufijo, na podlagi katere je Grčija prevzela evro, odkrila in Grčijo kaznovala (npr. z odvzemom evra).

Druga pomembna varnostna luknja so porozne zunanje meje EU. Begunci so lahko v Grčijo pripluli brez, da bi jih pri tem kdorkoli oviral, brez vsakršnih mejnih kontrol. Šele na makedonski meji so jih zaustavili tamkajšnji policisti. Če bi bili Makedonija in Srbija v EU, bi bilo napredovanje beguncev še bistveno lažje in bi v nekaj urah dosegli Slovenijo, v nadaljnji uri pa Nemčijo. Ko so države na begunski poti uvidele problem, so začele zapirati svoje notranje meje. Schengen je očitno odpovedal. Res je, da so nekatere države članice EU izven Schengenskega območja, a te države bi morale, kolikor mi je znano, same varovati svoje državne meje.

2) Težje se naučimo samostojnega vladanja

Slovenija razen tistih nekaj desetletij od razpada Samove plemeske zveze do priključitve Karantanije Frankovski državi (cca. 658 - 745 našega štetja) še nikoli v zgodovini ni imela povsem samostojne države. Slovenci se torej moramo naučiti samostojnega vladanja. Učenje samostojnega vladanja pa je težje, če smo vedno pod budnim očesom neke tvorbe, ki kontrolira Slovenijo, kot je to EU. Po eni strani je res dobro, da imamo zunanji nadzor, ker bi sicer prišlo do še hujših anomalij pri našem vladanju, po drugi strani pa se težje učimo iz lastnih napak (in za probleme, ki se zgodijo, okrivimo Bruselj namesto lastnih napak, iz katerih bi se lahko česa naučili).

3) Nimamo lastne monetarne politike

Odkar smo prevzeli evro, nam monetarno (denarno) politiko kroji Evropska centralna banka v Frankfurtu. Čeprav nam morda ne ustreza, smo prisiljeni delovati v okviru monetarne politike, ki nam jo kroji Evropska centralna banka. Trenutno so to zelo nizke, celo negativne obrestne mere.

4) Plačevanje rabata Veliki Britaniji

Kot članica EU moramo plačevati rabat Veliki Britaniji, ki ga je v 80-ih letih Britancem izborila tedanja premierka Margaret Thatcher. Namesto Velike Britanije del njenih obveznosti plačujejo vse ostale države članice EU. Meni se to ne zdi pošteno. Iz navedenega vidika pozdravljam brexit, saj po izvedenem brexitu ne bo več britanskega rabata.

5. Direktive, ki veljajo različno za različne države članice

Za primer vzamem direktivo o DDV, ki navaja, da je najnižja dovoljena znižana stopnja DDV 5 %. Toda nekatere države, med njimi Italija, Francija in Španija, pa tudi Grčija pred krizo, so si dovolile izjeme - stopnje DDV, nižje od 5 %! Za Slovenijo ni bilo nikakršnega govora o tem, da bi imeli stopnjo DDV na npr. najnujnejša živila in zdravila 4 %! Za nas je bilo to tabu! V Veliki Britaniji so dolga leta imeli celo  stopnjo DDV 0 % na osnovna in malo predelana živila, 17 % pa le na visoko predelana živila, kot so slaščice. Je to fer? Ne, ni! Potem pa še britanski rabat (beri zgoraj)... Pozdravljam brexit.

6. Nimamo vpliva na zunanjo politiko EU

EU se trenutno pogaja z ZDA o zunanjetrgovinskem sporazumu (TIPP), ki bo vplival tudi na Slovenijo kot članico EU. Sporazum bo lahko izredno škodljiv, saj so standardi zaščite potrošnikov v ZDA precej nižji kot v EU. Na evropske trge bodo prišli tudi gensko spremenjeni organizmi. 8 poslancev kolikor jih imamo v Evropskem parlamentu, ne more vplivati na končno odločitev o sprejemu prostotrgovinskega sporazuma, ker jih je premalo.

7. Kljub opevanju enotnega trga v EU enotnega trga ni

Kljub opevanju enotnega trga v EU enotnega trga ni. Še vedno so v drugih državah članicah na voljo izdelki, ki jih pri nas ni, ker se jih "ne splača prodajati". Ne vem, kako razmišljajo trgovci, a jaz bi v Slovenijo prinesel vse izdelke, ki so kjerkoli na evropskem trgu in jih prodajal. Prav tako so prevelike omejitve pri poštnih storitvah, saj so poštnine za pošiljke med članicami EU zelo visoke - precej višje kot za pošiljke znotraj države, marsikatero podjetje v EU, ki sicer dostavlja izdelke preko pošte v domači državi, ne pošilja v Slovenijo - iz meni neznanega razloga.

8. Evro je podražil vse

Odkar imamo evro, so se blago in storitve zelo podražili.