Članek
Bogati živijo 15 let dlje
Objavljeno Apr 12, 2016

Na www.zurnal24.si sem zasledil članek z naslovom "Nova raziskava - bogati živijo 15 let dlje". (vir)

V članku je navedeno, da je raziskava pokazala, da bogati američani živijo tudi do 15 let dlje od revnih, pri revnih pa je pomembno tudi, kje živijo - tisti, ki živijo v bogatejših predelih, živijo dlje od tistih, ki živijo v industrijskih predelih in revnejših predelih. Navedeno je tudi, da strokovnjaki težko ocenijo, zakaj je temu tako.

No, bom jaz malce pomagal tem strokovnjakom.

Življenje revnega človeka

No, najprej si poglejmo življenje revnega človeka: Vsak dan mora paziti, za kaj porabi denar. Čim se mu zgodi napaka, da kupi nekaj, kar se kasneje izkaže za polomijo, je stres tukaj, saj posledično ni denarja za tisto, kar bi bilo treba še kupiti. Za primer navajam nakup hlač. Hlače izgledajo lepe, poceni, ugodne. Oseba jih kupi, a doma že po prvem pranju hlače izgubijo barvo in že po enem letu so tako izrabljene, da so povsem zanič in neuporabne. Hlače je treba kupiti nove. In ker ni denarja, se oseba zaradi tega žre. Drug primer so drobcene nezgodice, ki se dogajajo vsakemu izmed nas. Komu se je že zgodilo, da mu je čez cedilo v odtok spolzela cela pest prosene kaše, ker je v naglici spregledal, da je vzel cedilo s prevelikimi luknjicami? No, za revnega je to lahko velik stres, saj je tako zapravil cel obrok hrane... Nadalje je še večji stres, če revna oseba zaradi kakšne bolezni (npr. celiakije) ne sme jesti glutenske hrane, brezglutenska je pa veliko dražja. In stres je spet tu. Skratka, ljudje, ki so revni, živijo v neprestanem stresu. Nadalje, poglejmo, kako je z vzgojo otrok: Ker je treba paziti na vse, se otroci nimajo s čim igrati, kajti vsega je škoda, otroci pa v igri hitro kaj uničijo. Ne moreš jim dati papirja, ker je drag, barvic, ker so drage in jih starejši otrok rabi za šolo, ne moreš ga peljati na izlet ven iz mesta (kar pomeni, da je prikrajšan za svež zrak, še zlasti, če živi s starši v industrijskem mestu),... Tukaj je tudi odgovor, zakaj revni ljudje, ki živijo v industrijskem mestu, živijo manj časa od bogatih ljudi, ki živijo v industrijskem mestu - slednji si lahko vsaj v prostem času privoščijo izlet na deželo, kjer je zrak čist... Revni iz neindustrijskih mest pa imajo to prednost, da živijo v čistejšem okolju. In revni v bogatejših mestih živijo dlje od revnih v revnejših mestih - da, najprej je tu že urejenost javne infrastrukture, ki je dostopna vsem, zdravstvo, šolstvo - v ZDA imajo takšen sistem zdravstva, da moraš zdravnika sam plačati in sam plačati zdravstveno zavarovanje na trgu, v bogatejših mestih pa imajo mesta svoje bolnišnice za revne, tako da imajo tam revni boljši dostop do zdravstva... Pri nas pa npr. v Ljubljani je urejen javni prevoz, lahko tisti, ki si ne morejo privoščiti avta, gredo z avtobusom, v revnejših mestih pa tega ne morejo... Vidi se razlika...

Življenje bogatega človeka

Bogat človek, ki ima dosti denarja, se ne bo sekiral, če bo šel kakšen evro v nič zaradi zgrešenega nakupa - rekel si bo: "Ok, se je zgodilo!" in bo šel naprej. Ko hlače ne bodo več dobre (lahko že po nekaj pranjih) jih bo vrgel proč in šel po nove, boljše, kvalitetnejše, lahko dražje (za več denarja, več muzike :) ). Če mu bo pest prosene kaše spolzela v odtok, se ne bo sekiral zardi tega, ker bo vedel, da ima dovolj denarja za hrano. Če se mu bo odtok zamašil, tudi ne bo problem plačati vodovodarja... Otrokom lahko omogočijo kakovostne igrače, pa tudi kakšen gospodinjski predmet jim lahko dajo brez škode (npr. plastično skodelico,...), saj vedo, da imajo denar za novo, če bo treba, lahko dajo otroku papir, barvice, ipd, ga peljejo na izlet iz mesta po službi ali med vikendom, ipd. Tako imajo tudi otroci več od otroštva, lahko se že zgodaj tudi izobražujejo in so posledično uspešnejši od svojih revnih otrok v šoli in se tudi več naučijo, so bolj razgledani, bolje znajo reševati probleme, saj ne živijo v neprestanem stresu - vedo, da ni edina rešitev za razbit krožnik jokanje in smiljenje samemu sebi, pa kaznovanje otroka s tepežem (ker ga je v igri razbil), ampak se da krožnik tudi kupiti v trgovini - in to še lepšega kot je bil prejšnji... In ker ni toliko stresa, je tudi več možnosti za sproščeno druženje, sproščeno preživljanje prostega časa,... Kar naposled vse prispeva k boljšemu zdravju. Nenazadnje je treba omeniti, da si bogati v Ameriki lahko omislijo boljše zdravstveno zavarovanje in plačajo boljše zdravnike (pri nas pa lahko npr. gredo samoplačniško na pregled in so prej na vrsti kot če gredo v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, kar tudi nekaj šteje).

Zaključek

K daljši življenjski dobi bogatih prispeva manj stresa in več možnosti, ki jih imajo bogati v primerjavi z revnimi.