-       Vojni veteran Oxen

-       Največkrat odlikovan danski vojak

-       PTSM

-       Obešeni pes

-       Umor

-       Mr. White

-       Hans Otto Corfitzen

-       Grad Norlund

-       Zaslišanje

-       PET

-       Axsel Mossman

-       Margrethe Franck

-       Vodilni presikovalec Grube

-       Španija

-       Karin Corfitzen

-       Andreas

-       Mogens Bergsoe

-       Hannibal Fredriksen

-       Danehof

 

DANEHOF: https://en.wikipedia.org/wiki/Danehof

 

 

Založnik o knjigi:

Prvenec Jensena iz leta 2012. Odlična knjiga in komaj čakam drugi del.

 

Danski vojni heroj in nekdanji vojak ostrostrelec veteran s hudo posttravmatsko stresno motnjo Niels Oxen se pozabljen potika po köbenhavnskih ulicah. Po mestu zbira povratne steklenice in brska za ostanki hrane po smetnjakih. Nekega dne naleti na časopisni članek o nekdanjem veteranu, ki se je umaknil v samoto danskih gozdov. Oxen zapusti Köbenhavn in se skupaj s psom napoti na sever, v zavetje gozda Rold Skov, da bi končno ubežal vojnim prikaznim in našel mir. 
Toda v mogočnem danskem gozdu najde vse prej kot mir. Po nočnem obisku gradu Nørlund postane namreč glavni osumljenec za umor lastnika gradu. Danskega aristokratskega vrhunskega diplomata Hans-Otta Corfitzena je nekdo mučil do smrti.
Oxen pristane v krempljih danske varnostno-obveščevalne službe. Njegov edini izhod je sodelovanje z vztrajno in nepopustljivo uslužbenko PET Margrethe Franck in najti pravega storilca. Sledi razkrijejo zapleteno mrežo skrivnosti, laži, manipulacij in umazanih političnih iger danskih veljakov …


Prva žrtev je prvi roman uspešne danske serije Jensa Henrika Jensena o vojnem veteranu Nielsu Oxenu.


Jens Henrik Jensen je nekdanji danski novinar, ki se od leta 2015 ukvarja izključno s pisanjem knjig. Serija treh romanov o vojnem veteranu Oxenu je na Danskem izšla med letoma 2012 in 2016 in se povzpela na najvišja mesta na seznamih najbolje prodajanih knjig, prav tako bodo po njej posneli film.

 

OCENA: od 1 do 10 = 8