Trinajstega februarja pa so bili na vrsti že prvi deskarji, ki so tekmovali v snežnem žlebu. Tim Kevin Ravnjak in Tit Štante se nista uspela uvrstiti v finale dvanajsterice.

 

Zasedla sta 16. in 25. mesto.

 

Ker v snežnem žlebu le nismo neka svetovna velesila, se mi zdita njuni uvrstitvi solidni.

 

V alpskem smučanju so moški nastopili v alpski kombinaciji. Pričakovano je slavil Avstrijec Hirscher, naš najboljši pa je bil Štefan Hadalin, ki je pristal na osmem mestu, Klemen Kosi pa je bil deseti.

 

Hadalin je imel  po solidnem smuku lepo priložnost za napredovanje, vendar je v svoji paradi slalomski disciplini smučal slabo in se moral na koncu zadovoljiti z osmim mestom.

 

Mnogo več smo pričakovali od Čaterja, ki je bil po smuku najboljši Slovenec na trinajstem mestu, vendar je na slalomu zmogel le nekaj prvih zavojev ter končal z nastopom.

 

Seveda so ob teh ne najboljših rezultatih Slovencev, troli preplavili forume in blatenje naših športnikov se je nadaljevalo.

 

Lahko rečem samo to, da so nekatere kritike le upravičene, vendar vseeno moramo stiskati pesti za naše predstavnike in jih spodbujati.

 

Čakal nas je še en od vrhuncev tekem naših tekmovalcev in sicer ženski tekaški šprint, kjer smo imeli kar nekaj želez v ognju.

 

Tekma se je odvijala v klasični tehniki, ki je meni zelo všeč in če bi bilo po moje, bi se vrnili nazaj v dobo samo klasične tehnike.

 

Pred tekmo je bilo nekaj polemik o (ne)uvrstitvi Vesne Fabjan, naše zastavonoše, na tekmo, vendar se je trener naših tekačic odločil, da Vesna ne nastopi. Ali je bila odločitev trenerja dobra ali ne, presodite sami.

 

Najboljša naša tekmovalka, naš največji up po Peri Majdič, Anamarija Lampič. Glede na svetovno konkurenco in množičnost smučarskega teka je sedmo mesto izreden uspeh, skoraj enakovreden kolajni. Punca ima rosnih 22 let in je velik slovenski up tudi čez 4 in čez 8 let.

 

V kvalifikacijah se je sicer najbolj odrezala Katja Višnar z petim mestom, vendar je z izpadom v polfinalu zasedla končno 16.mesto.

 

Alenka Čebašek je bila 30, najslabša naša pa je bila Nika Razinger na 52. mestu.

 

Seveda se je na forumih razvila debata o tem ali bi lahko Vesna Fabjan nastopila namesto Razingerjeve in ali bi bila bolj uspešna ter debata o tem ali je trener storil napako. 

 

Takšne razprave so seveda brezpredmetne ker nam nikoli ne prinesejo odgovora.

 

Od slovenskih smučarskih tekačev pa nismo pričakovali nekih presežkov in seveda ni prišlo do presenečenja. Še najboljši od dvojice Slovencev je bil Miha Šimenc na 32.mestu, ki je za las zgrešil finale trideseterice. Janez Lampič, brat Anamarije pa je bil 47.

 

Ker sta še zelo mlada tekača in verjamem, da sta dobra prihodnost našega moškega smučarskega teka jima ni kaj zameriti. Konkurenca v moškem smučarskem teku je še brutalnejša kot pri ženskah in lahko rečem, da sem z njunima nastopoma zadovoljen. Za nekatere kavčarje in trole pa sta seveda samo še dva izmed mnogih slovenskih »eksotov« in »turistov« v Pjongčangu.

 

Nadaljevale so se tekme v biatlonu. Edina Slovenka v zasledovalni preizkušnji na 10 kilometrov je bila Anja Eržen, ki je zasedla 51. mesto s kar sedmimi zgrešenimi streli.

 

Punca je pri 25.letih še mlada in čez 4 leta upamo na mnogo boljše rezultate.

 

Sledil je še en nov vrhunec oziroma tekma, kjer smo spet veliko pričakovali in sicer zasledovalna moška biatlonska preizkušnja na 12,5 kilometra.

 

Martin Furcade je le postavil stvari na svoje mesto in  suvereno zmagal.

 

Naša dva predstavnika in močna aduta Jakov Fak in Klemen Bauer se nista najbolje odrezala. Klemen je zasedel sicer dobro 24.mesto, Jakov pa je na progi doživljal pravo agonijo in se z šestimi zgrešenimi streli (tako kot Klemen) uvrstil na 47.mesto, bo čemer je eno minuto izgubil na posvetu s trenerjem, ker ni vedel ali je ob zapletu pri izhodu iz kazenskega kroga, diskvalificiran ali ne.

 

Na forumih je zagorelo od naslajanja ob napaki Jakova in blatenje se je neusmiljeno nadaljevalo.

 

Pozabil sem še na Miho Dovžana, ki je tudi nastopil, zasedel pa je skromno, predzadnje 59.mesto. Mlad biatlonec, dobrih 24 let, ki pa je, vsaj jaz tako verjamem, naša svetla prihodnost.

 

 

Se nadaljuje….