-       Upokojeni detektiv Ruiz

-       Holly in Zac

-       Rop

-       Mučenje in umor

-       Irak

-       London

-       ZDA

-       Milijoni ameriških dolarjev je ukradenih

-       Novinar iraških korenin Luca Teraccini

-       Daniela Garner

-       Izginuli Richard North

-       profesor Joe O'Loughlin

-       Mohamed Ibrahimi

-       Jahja Maluk

-       Bo resnica prišla na plan?

Tokrat je v glavni vlogi upokojeni detektiv Ruiz, ki je tudi osebno vpleten v primer. Profesor je v nasprotju s prejšnjimi knjigami samo, bolj kot ne stranski lik.

 

Vsebina knjige naj bi bila približek realnih zgodb, ki so se dogajale v Iraku in v Afganistanu, kjer so nekateri obogateli na račun navadnih, ubogih in nič krivih ljudi.

Drugače pa je knjiga odlična. Zdi se mi, da je gre za do sedaj najboljšo knjigo Michaela Robothama.

Založnik o knjigi

 

Iz iraških bank je izginilo na milijone ameriških dolarjev, zato bo novinar Luca Terracini tvegal vse, da bo ugotovil, kam je šel ta denar. Zaradi iraško-ameriških korenin se je veliko lažje vključil v deželo, ki jo je opustošila vojna, toda zaradi smrti ljubljene Nicole v samomorilskem bombnem napadu je postal brezbrižen in zato tudi nepremišljen. Ničesar več ne more izgubiti.


Na lovu za denarjem spozna predstavnico OZN Danielo Garner, ki o kraji denarja očitno ve več kot drugi. V nemirnem Bagdadu, kjer na vsakem koraku obstaja možnost eksplozije, mu je v dragoceno pomoč. Lucova raziskava zavije na nepredvidljive poti, in ko se približuje odgovoru na vprašanje o izginulem denarju, ga odnese v svet.


V Londonu izgine bogati bančnik Richard North, ki bi morda lahko pojasnil, kam je šel denar. Zaradi lova za njim bo Luca zapustil Irak in postavil na kocko preiskavo in morda celo življenje. Toda Richard je po naključju povezan tudi z mlado Holly, ki ga je še pred izginotjem s fantom oropala in se s tem spravila v veliko nevarnost. Vzela mu je nekaj pomembnega, in šele profesor Joe O'Loughlin bo ugotovil, kaj to je.
Kot običajno se vse vrti okrog denarja: kdo ga je dobil, kdo je poskrbel za njegovo izginotje in kdo bo nazadnje plačal za to. Iz senc vznikajo tajni agenti, medtem ko vplivne države skušajo nadzorovati informacije in zakopavati skrivnosti, ne glede na ceno.

 

OCENA: od 1 do 10 = 8