-       Švedska,

-       Umor v Grčiji,

-       Pastor se obrne na Van Veterena in kmalu pade pod vlak,

-       Mati in hči,

-       Naključna izbranka,

-       Prijateljici,

-       Značka, ki je padla v žrtvin čevelj,

-       Nesreča komisarja,

-       Vrnitev na kraj zločina.

 

Avtorja sem odkril bolj kot ne po naključju. Knjiga je zanimiva in vseskozi napeta.

 

Dobra knjiga!

 

Založnik o knjigi:

 

Poleti se na grškem otoku Kefaloniji zgodi umor: brezimni, ljubosumni, spolno obsedeni morilec krvavo obračuna s svojo ženo, jo po umoru hladnokrvno zavije v šotorsko krilo in odvrže čez skalnato steno v smetiščno grmovje. Prepričan je, da trupla tam ne bo nihče iskal.

 

Čez nekaj let se začnejo na Švedskem vrstiti podobni primeri – z ženskami, ki se tako ali drugače zapletejo v morilčevo življenje.

 

Mož pa je spreten, neusmiljen in po vseh znamenjih tudi zelo izobražen. Policisti mu ne pridejo do živega in zato poprosijo svojega nekdanjega kolega, zdaj že upokojenega komisarja Van Veeterena za pomoč. Ta je policijsko delo že zdavnaj opustil; zdaj je s srcem in dušo zapisan iskanju starih knjig, vendar ga primer tudi zaradi osebne odgovornosti do ene od žrtev pritegne. Po sledi naključne morilčeve omembe nekega obskurnega angleškega avtorja kriminalk se izkaže, da gre pravzaprav za anagram morilčevega imena. Toda niti zdaj ga še ne morejo prijeti, zginil je, kot bi se vdrl v zemljio. Ali se je nad njim maščevala katera od žrtev? Se sprašujejo policisti, komisar Van Veeteren pa reši tudi to uganko.

 

 

OCENA: od 1 do 10 = 7