Sem sanjač?

Ja za sebe lahko rečem, da sem sanjač. Ampak ne v pravem pomenu besede, tako, da ne sanjarim podnevi in da ne živim v realnem svetu.

Sem realen človek z realnimi potrebami in živim v realnosti. Sanjam pa le takrat ko spim.

 

Ali veliko sanjate?

 

Zase lahko rečem, da zelo veliko sanjam. Zdi se mi, da ni noči, da ne bi sanjal. Pa tudi, če podnevi, na kavču ali kje na plaži, samo zatisnem oči, takoj sanjam. Pa gre lahko samo za nekaj minutk.

 

Lahko tudi rečem, da se včasih zjutraj zbudim še bolj utrujen, kot pa prejšnji večer, ko grem spat.

 

Kaj pa sploh so sanje?

 

Po Wikipedii (https://sl.wikipedia.org/wiki/Sanje ) so, citiram : »Sanje so namišljeno doživetje zvokov, slik ali drugih občutkov med spanjem. Zgodijo se v zadnji, peti fazi spanja, REM (»Rapid Eye Movement« oz. spanje s hitrim premikanjem oči) fazi. V tej fazi spanja je dejavnost možganov zelo visoka. Sanjamo v drugih fazah spanja, a so te iz REM faze najbolj žive in si jih najlaže zapomnimo. Sanje se pojavljajo pri ljudeh, večini sesalcev in pri nekaterih vrstah ptičev. Posameznik po navadi ne more izvajati kontrole nad sanjami. Izjema tukaj je lucidno sanjanje, v katerih posameznik spozna da sanja in lahko do neke mere kontrolira sanjsko okolje. Posamezniki lahko občutijo močne občutke med sanjanjem. Sanje, ki povzročijo občutek strahu ali nelagodja, imenujemo nočna mora«.

 

Zanimivo se mi zdi, da velikokrat sanjam neke nesmisle, ki v realnosti niso mogoče.

 

Ko nekaj sanjam in se potem sredi noči zbudim, se lahko takoj še spomnim kaj sem sanjal. Velikokrat sem si že dejal, da bi bilo najbolje, da imam na nočni omarici beležko in da bi si takoj ko bi se zbudil, zapisal nekaj opornih točk o čem sem sanjal.

 

Ideje so, ampak mislim, da v tistem trenutku ne bi bilo neke prave volje za pisanje.

 

Sanje so velikokrat lepe, včasih celo sexualne (na žalost bolj po redko), včasih pa naravnost grozljive.

 

Včasih so sanje tudi zelo resnične oziroma, ko se včasih po takšnih sanjah zbudim, nekaj časa razmišljam ali je bila to resničnost ali se je nekaj res zgodilo ali ne.

 

Najhujše so seveda more.

 

Ker sem sam zelo čustven človek in vse okoli sebe doživljam zelo čustveno, so lahko kakšne sanje posledica kakšnega dogodka, ki se je zgodil na ta dan ali prejšnji dan.

 

Včasih se zgodi, da sem v kontaktu s hčerko in s tem posledično lahko kakšna beseda nanese na bivšo ženo ali se bliža kakšno praznovanje, ki ga moramo praznovati skupaj z bivšo ženo. To mi po navadi prinese tudi sanje v katerih se pojavlja bivša žena.

 

Neko noč pred meseci, sem sanjal, da sva bila z bišo ženo zopet skupaj. Bile so zelo žive sanje, tako, da ko sem se zjutraj zbudil, sploh nisem vede pri čem sem in sem razmišljal ali sem resnično takšen butelj, da sem šel nazaj k ženi. 

 

Prav prestrašil sem se in si potem oddahnil, da so bile to samo moreče sanje.

 

Se vam večkrat zgodi, da sanjate, ko vas nekdo napade, da mogoče strelja na vas ali vsa napade z nožem ali s kakšni drugim nevarnim orožjem?

 

Ja tudi to se pri meni zgodi, na srečo zelo poredko. Takšne sanje so včasih tako resnične, da prav čutiš vreznino, ko te nekdo rani.

 

Ali ste mogoče sposobni, da sami prekinete kakšne grozeče sanje?

 

Zase lahko rečem, da sem tega sposoben.

 

To se mi je namreč zgodilo že nekajkrat, ko sem bil preganjan v sanjah s strani neznanca z orožjem.

 

Ko mi je grozila nevarnost, sem stresal z glavo, da se prebudim. Ko se zdajle tega spominjam, mi gredo kar dlake pokonci.

 

Prav spomnim se, kako se sem trudil, zelo trudil, da sem odprl oči in se prebudil. Veke so bile izjemno težke, vendar mi je na srečo uspelo.

 

Ko sem se tako zbudil, potem kar nekaj časa nisem zaspal nazaj.

 

Prav nasprotno pa se lahko dogaja, ko sanjate nekaj lepega in ko pričakujete, da se bo nekaj lepega zgodilo, pa traja in traja in na koncu se zbudite tik pred tem dogodkom.

 

Potem poskušaš zaspati nazaj in sanjati naprej, ampak po navadi ti to ne uspe.

 

Seveda za razlago sanj obstajajo tako imenovane »SANJSKE BUKLE«. Mislim, da jo ima moja draga, ampak priznam, da se v takšne zadeve, v razlago sanj, nikoli nisem spuščal.

 

Tudi na internetu najdete kar nekaj takšnih povezav, kjer naj bi razlagali sanje.

 

Tu je ena izmed tej strani : http://www.mojesanje.com/ .

 

Sam se s tem ne bom ukvarjal.

 

Sem pa že pomislil na tako imenovanega »LOVILCA SANJ«, ki jih starši velikorat nastavijo nad posteljico majhnih otrok.

 

Po Wikipedii je lovilec sanj, citiram : »Lovilec sanj je ročno izdelan predmet, ki temelji na obroču iz vrbovih šib, v katerega je vpletena mreža, okrašena s perjem, zvončki, biseri, barvnimi perlami in drugimi okrasnimi predmeti. Velja za enega najstarejših simbolov spominjanja in obdelave sanj, ki se uporablja za zadrževanje pozitivnih energij. Obesi se ob oknu v spalnici, kot talisman pa v avtomobilu ali na hišnem pragu.

 

Mnogi verjamejo, da se v mrežo ujamejo številne sanje, od katerih si zapomnimo samo najlepše, neprijetne in moreče pa se izgubijo ob prvi jutranji svetlobi. Drugi verjamejo, da se v njej ustavijo vse dobre ideje, cilji in želje, da v njej lebdijo vsi prijetni spomini, izkušnje in znanje, ki po perescih počasi spolzijo naravnost do osebe, ki sanja.«

 

Vsem skupaj želim veliko lepih in prijaznih sanj!