V soboto 15.10.2015 se je pričel veliki slovenski nogometni derbi med NK Olimpijo in NK Maribor.

Kavč analizo za to tekmo sem že napisal v soboto zvečer, takoj ob prihodu domov in napovedal še današnjo kavč analizo o navijačih :

http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/238755/derbi-olimpijamaribor-kavc-analiza-xxxi

Navijači, ki večkrat hodimo na različne nogometne tekme, pa naj si bodo to tekme državnega prvenstva ali tekme Evropskega pokala ali na reprezentančne tekme, poznamo način vstopa in kontrole ob vstopu na stadion.

 

Seveda vemo, kaj lahko nesemo na stadion in seveda vemo, da je vnos kakšnih koli pirotehničnih sredstev prepovedan.

 

Za to naj bi poskrbele varnostne službe, ki jih najame organizator tekme.

 

Te varnostne službe so več ali manj preverjene in vredne zaupanja.

 

Pa si poglejmo, kaj pravijo določila Zakona o športu (ZSpo, Ur. list RS, št. 22/98, št. 110/02 in št. 15/03).

 

Izvrševanje določb Zakona o športu:

  • Organizator športne prireditve mora poskrbeti za varnost vseh udeležencev in gledalcev in zagotoviti nujno medicinsko pomoč.
  • Osebam, ki so pod vplivom alkohola, organizator ne sme dovoliti vstopa na športno prireditev.
  • Na športnih prireditvah je prepovedano objavljanje, prikazovanje in kakršnokoli reklamiranje zdravju škodljivih proizvodov.
  • Na športno prireditev je prepovedano prinašati in tam uporabljati pirotehnična ali druga sredstva, zaradi katerih bi bila lahko ogrožena varnost športnikov in gledalcev.
  • Prepovedana je prodaja oziroma ponudba alkoholnih pijač (v stavbah in na pripadajočih funkcionalnih zemljiščih, kjer se opravlja dejavnost vzgoje, izobraževanja in zdravstvena dejavnost, v športnih objektih, v katerih poteka športna prireditev, eno uro pred začetkom in med športno prireditvijo in med delovnim časom na delovnem mestu.

Na podlagi Uredbe o splošnih ukrepih v športnih objektih na športnih prireditvah (Ur. list RS, št. 70/03 in 96/05) pa mora organizator najeti varnostno službo, ki na vhodnih kontrolira vstop navijačev in s tem mora zagotoviti, da navijači na stadion ne prinesejo prepovedanih predmetov:

·         Organizator mora, na vhodih ali vstopnicah z grafičnim ali pisnim opozorilom opozoriti gledalce na predmete ali snovi, ki jih je prepovedano prinašati na prireditveni prostor (alkoholne pijače, orožje, eksplozivne snovi, pirotehnični izdelki, nevarni predmeti ali snovi), na morebitno varovanje prireditve z video nadzorom, na morebitno uporabo ukrepov varovanja, ki se na prireditvah smejo izvajati na podlagi predpisov, ki urejajo zasebno varovanje.

Seveda pa je tu še Policija, ki v primerih varnostno  rizičnih tekem, ki je v soboto nedvomno bila, sodeluje na tekmi z večjim številom policistov oziroma z njenimi Posebnimi enotami.

 

Policija seveda intervenira v primeru večjih kršitev javnega reda in miru, kar ima tudi zapisano v splošnih določilih  Zakona o nalogah in pooblastilih Policije (Uradni list RS, št. 15/2013).

Poleg tega pa ima Policija v Zakonu zapisana določila v 62.členu tega zakona v smislu Prepovedi udeležbe na športnih prireditvah, v primeru kršitev posameznega navijača na tekmi, ki je bil zaloten pri tem nečednem početju:

62. člen

(prepoved udeležbe na športnih prireditvah)

(1) Če je bila oseba na športni prireditvi ali v zvezi s športno prireditvijo, ki jo določa zakon, ki ureja šport (v nadaljnjem besedilu: športne prireditve), zalotena pri dejanju, ki ima znake prekrška zoper javni red in mir z znaki nasilja ali prekrška iz zakona, ki ureja javna zbiranja, ali pri dejanju, ki ima znake kaznivega dejanja z znaki nasilja in je glede na okoliščine mogoče pričakovati, da bo nadaljevala s takšnimi ravnanji, ji sme policist izreči ukrep prepoved udeležbe na športnih prireditvah za obdobje enega leta. Pričakovane okoliščine nadaljevanja takšnih ravnanj se utemeljujejo zlasti na podlagi konkretnega ravnanja osebe v povezavi z njenim dotedanjim ravnanjem z znaki nasilja.

(2) Policist po obravnavi dejanja, ki ima znake prekrška ali kaznivega dejanja iz prejšnjega odstavka, in ob okoliščinah, ki utemeljujejo izrek ukrepa, osebi takoj z ustno odredbo izreče ukrep prepoved udeležbe na športnih prireditvah. Osebo sme tudi fotografirati. V roku, ki ne sme biti daljši od 24 ur, mu vroči še pisno odredbo o odrejenem ukrepu. Pisna odredba mora vsebovati podatke o osebi, zoper katero je ukrep odrejen (osebno ime, EMŠO oziroma za tujca rojstne podatke, državljanstvo, stalno oziroma začasno prebivališče), odrejeni ukrep, opredelitev okoliščin, ki utemeljujejo izrek ukrepa, in navedbo, da bo odredba po uradni dolžnosti posredovana v sodno presojo. Policist pozove osebo, naj mu pove naslov, kjer ji bo možno vročiti pisno odredbo. Če policist osebe ne najde na navedenem naslovu ali oseba naslova noče povedati, ji odredbo vroči tako, da jo pritrdi na oglasno desko pristojne policijske postaje, na kar osebo ob izreku ustne odredbe posebej opozori.

 

(3) Oseba, ki ji je izrečena prepoved udeležbe na športnih prireditvah, mora športno prireditev takoj zapustiti. Če oseba odredbe ne upošteva, jo policist odstrani s kraja.

(4) Policija odredbo iz drugega odstavka tega člena v 48 urah od izdaje pošlje v presojo preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča, ki lahko odredbo potrdi ali v primerih, ko iz okoliščin primera izhaja, da niso podani pogoji za izdajo odredbe, razveljavi. Preiskovalni sodnik odloči o ukrepu v roku, ki ne sme biti daljši od 15 dni. Zoper odločitev preiskovalnega sodnika je v osmih dneh dovoljena pritožba na zunajobravnavni senat okrožnega sodišča, ki o pritožbi odloči v 15 dneh od prejema pritožbe. Pritožba zoper odločitev preiskovalnega sodnika ne zadrži izvršitve.

(5) Policist osebi, ki ne upošteva izrečenega ukrepa iz prvega odstavka tega člena, odredi, da mora prireditveni prostor takoj zapustiti. Če oseba kljub temu nadaljuje s kršitvijo, jo skladno z določbami tega zakona pridrži, dokler se športna prireditev ne konča in se udeleženci ne razidejo.

(6) Osebi, ki je najmanj dvakrat kršila ukrep iz prvega odstavka tega člena, lahko preiskovalni sodnik na predlog policije odredi javljanje na območni policijski postaji, pristojni za opravljanje nalog policije v njenem kraju prebivanja, ob začetku določenih športnih prireditev. Preiskovalni sodnik v odredbi določi športne prireditve, ob začetku katerih se mora ta oseba javiti na policijski postaji. Ukrep javljanja na policijski postaji sme trajati, dokler traja ukrep iz prvega odstavka tega člena. Za postopek v zvezi z odredbo o javljanju na policijski postaji se smiselno uporabljajo določbe iz drugega in četrtega odstavka tega člena.

(7) Oseba, ki se zaradi objektivnih okoliščin (na primer zaradi zdravstvenega stanja, izrednih vremenskih razmer, potovanja v tujino) ne more javiti na območni policijski postaji, mora o obstoju takih okoliščin takoj obvestiti policijo ter predložiti ustrezna dokazila.

(8) Če na športni prireditvi rediteljsko službo zagotavlja subjekt, ki opravlja dejavnost varovanja javnih zbiranj v skladu z določbami zakona, ki ureja javna zbiranja, varnostniki po predhodni pridobitvi osebnih podatkov od policije o osebah, katerim je prepovedan vstop na športno prireditev, pri vstopu na športno prireditev preverjajo tudi spoštovanje izrečenega ukrepa prepovedi udeležbe na športnih prireditvah. V takih primerih osebi preprečijo vstop na prireditveni prostor.

Kaj se je dogajalo na sobotnem derbiju smo lahko videli v živo na stadionu v Stožicah ali pred televizijskimi ekrani.

 

Ob prvem golu Mariborčanov je na njihovi tribuni dobesedno »eksplodiralo«. Tako imenovani »navijači« oziroma pripadniki Viol, so pričeli prižigati pirotehnična sredstva in jih metati na igrišče. Teh pirotehničnih sredstev je bilo za cel arzenal.

Sodnik je moral tekmo prekiniti za cca 7 minut, kolikor je pač ocenil in s tem podaljšal prvi polčas.

»Navijači« so bili preko »uradnega napovedovalca « na stadionu opozorjeni, da prenehajo z metanjem bakel na igrišče, vendar se le-ti niso dali.

 

Lahko pa smo videli, da se posebne policijske enote formirajo na obeh straneh varnostne cone za navijače gostov, vendar kljub pričakovanju domačih gledalcev, niso posredovali.

Zakaj Policija ni posredovala? Menim, da so imeli za to vsa zakonska pooblastila.

»Vajo« so Viole ponovile, ko je padel še drugi zadetek, kmalu po začetku drugega polčasa.

Sčasoma so se »navijači« gostov umirili in med seboj tudi stepli. Zakaj je prišlo do obračuna med njimi, ne vemo. Lahko pa, da je bilo to povezano z metanjem bakel na igrišče.

No tekmo so sodniki le nekako uspešno privedli do konca.

Zanimivo je bilo to, da sodnik, kljub najmanj 7 minutni prekinitvi tekme in z ne prenehanjem metanj bakel na igrišče s strani Viol, ni zahteval izpraznitev gostujoče navijaške cone.

Če ne ob prvi, pa bi lahko to takoj zahteval ob drugi prekinitvi.

Seveda pa pirotehnike niso uporabili samo gostujoči navijači, temveč tudi GD. Uporaba pirotehničnih sredstev s strani GD pa je bila zelo majhna, lahko rečemo zanemarljiva, vendar je tudi ne odobravam.

 

Toleranca do pirotehničnih sredstev bi morala biti NIČELNA.

 

Drugi dan smo lahko prebrali, da je bilo kar nekaj poškodovanih navijačev, ki so zadobili opekline po telesu, ravno zaradi pirotehnike.

Kje bi lahko iskali krivca, da pa ta pirotehnična sredstva sploh pristanejo na stadionih?

Seveda je glavno sito kontrole in s tem preprečitve vnosa pirotehničnih sredstev na kontrolnih točkah na vhodih v stadion.

 

Kontrolo na teh mestih opravljajo varnostniki.

 

Kako se opravlja kontrola, ne vem.

 

Iz lastnih izkušenj vem, da te na kontrolni točki varnostniki zaustavijo, prekontrolirajo tvojo karto in te na koncu varnostno pregledajo.

Z nas »navadne« navijače je seveda samoumevno, da pri sebi nimamo predmetov, ki ne »pašejo« na stadion.

Za organizirane skupine navijačev, pa bi se moralo pričakovati, da imajo pri sebi prepovedana, predvsem pirotehnična sredstva.

Ali je kontrola varnostnika na vhodu, ko ti pretipa oblačila, zadostna?

 

Pri problematičnih navijačih zagotovo ne.

 

Kaj storiti?

 

Zavedati se moramo, da so ti organizirani navijači zelo iznajdljivi in premeteni. Pirotehnična sredstva tihotapijo na različne načine in različno sestavljene ali razstavljene.

 

Nekaj prinese eden navijač, drugo pa drugi navijač.

Kam skrivajo ta sredstva ne vem. Vsaj ne iz lastnih izkušenj.

Menda so včasih pirotehnična sredstva vtikali v razne odprtine in jih tako »švercali« na stadion ali v spodnje hlače ali v modrce.

Menda naj bi nekateri skrivali te prepovedane predmete v predelanih čevljih, z dvojnim dnom in podobno.

Dobro vemo, da je vnos teh prepovedanih predmetov težko preprečiti, oziroma je to nemogoče, ker potem bi morali vsakega posameznika temeljito pregledati, če ne celo sleči, da bi našli ta sredstva.

 

Zato pa je pomembno, da se te kršitelje, ki ta sredstva prižigajo in jih mečejo na igrišče, identificira. Menda to počne Policija, ki ima seveda pooblastilo, da po identifikaciji kršiteljev, v skladu z že omenjenim 62.členom Zakona o nalogah in pooblastilih Policije, ustrezno reagira v skladu s temi določili.

Močno upam, da se bo ukrepalo, ker mi, navijači, pravi navijači, pridemo na tekmo gledat tekmo, svoj klub, uživati in navijati za svoje, ne pa gledati »huligane«, ki se »sproščajo« na tekmi  tako, da zadimijo cel stadion, prekinejo tekme in s tem tudi strašijo druge navijače, še posebno pa otroke.

Vsak navijač pošteno plača svojo karto. S tem ima pravico in zasluži si, da si tekmo v miru ogleda.