Tri vzporedne povezane zgodbe.

 

JASMINA – sestra, ki živi v New Yorku.

 

FADI – brat, ki se radikalizira in odide v Sirijo.

 

KLARA – delavka v raziskovalnem inštitutu v Londonu in sodeluje v pripravi poročila o možnosti privatizacije policijskih sil na Švedskem.

 

 

Založnik o knjigi

Brat je drugi roman novega zvezdnika skandinavskih kriminalk Joakima Zanderja in samostojno nadaljevanje njegovega prvenca Plavalec. 

 

Jasmina Ajam iz bede stockholmskega predmestja Gorski kraj zbeži v New Yorku. Nekega dne pa dobi sporočilo, zaradi katerega se mora nemudoma vrniti – izgredi, do katerih prihaja v predmestju, so očitno povezani z nenadnim izginotjem njenega redikaliziranega brata Fadija. 



Klari Walldéen, ki je v Londonu dobila službo na nekem raziskovalnem inštitutu, ukradejo računalnik, kmalu zatem pa njenega sodelavca porinejo pred vlak na podzemni železnici. In to tik pred konferenco v Stockholmu, kjer naj bi Klara predstavila izsledke svojega poročila o privatizaciji policijskih sil.

Nekega vročega avgustovskega dne se poti dveh Švedinj prekrižajo in na plan pride grozljiva podoba brezvestne družbe, v kateri so posamezne interesne skupine za dosego svojih ciljev pripravljene hoditi prek trupel.

 

 

OCENA: od 1 do 10 = 8