Že nekaj časa se spravljam pisati kavč komentar o slovenskem  državnemu prvaku v nogometu NK Olimpija.

 

Saj veste, najprej ni časa, potem pride kakšna druga tema in po eni strani mi je žal, da tega zapisa nisem utegnil napisati kakšen dan pred včerajšnjo prvo tekmo kvalifikacij za ligo prvakom med Olimpijo in slovaškemu klubu Trenčin.

 

Zakaj?

 

Zato ker bi lahko samo potrdil kar je bilo že nekaj časa povsem jasno: »Olimpija je v letošnji sezoni zelo oslabljena«.

 

Kot se spomnite, predvsem navijači Olimpije, so nam po naslovu prvaka, z gospodom Mandarićem na čelu, obljubljali marsikaj.

 

Obljubljali so nam močne okrepitve, ne sicer lige prvakov, ampak vsaj preskočitev prvega ali celo drugega predkroga v Evropi.

 

Že po včerajšnji prvi tekmi smo lahko videli, da bo zelo težko preskočiti že prvi krog, vsaj tako lahko rečemo po včerajšnji sramotni predstavi Olimpije.

 

Seveda se vsi sprašujemo,  kje je sedaj gospod Mandarić, kdo so njegovi »prišepetovalci«? Ali je to »njegov« ljubljenec CIME? Ali je novi športni trener Olimpije Nedad Protega?

 

Ali je resnično mogoče, da je Mandarić padel pod vpliv »slovenskih« vele strokovnjakov, ki jim je najbrž glavni cilj, da pripeljejo »svoje« nogometaše v ekipo, da imajo dobro plačo (koliko je njihova plača je pri nas v Sloveniji itak vedno poslovna skrivnost)?

 

Mandarić naj bi bil velik gospod, balkanec, ki pa je očitno sam, naivno padel v lonec »balkanskih poslov« ali pa je to mogoče celo njegova strategija.

 

Seveda je bila, ob prevzemu kluba s strani Mandarića, storjena prva velika napaka, ko je odličnega Pušnika, zamenjal dokaj nepoznan  trener Nikolić.

 

Možakar se je zaradi zelo neposrečene izjave :«Vidi idiota crnog«, moral dokaj hitro posloviti od ekipe, ki jo je prevzel italijanski trener Rodolfo Vanoli, ki pa si lasti vse zasluge za osvojeni državni naslov.

 

O teh zadev sem že pisal v svojih kavč komentarjih.

 

Naslov prvaka je bil sicer zaslužen, lahko pa vseeno priznamo,da  je imela Olimpija veliko srečo, da je v NK Maribor prišlo do trenj in do raznih incidentov, ki so tudi pripomogli k tem, da se je moral NK Maribor za naslov obrisati pod nosom, čeprav so imeli veliko možnosti, da vseeno dobijo novo zvezdico, ker tudi Olimpija ni blestela.

 

Ampak pustimo to. Olimpija je državni prvak in navijači smo ponosni na ta naslov.

 

Gospoda Vanolija prej nisem veliko spremljal, vedel sem samo, da je bil trener pri NK Gorica.

 

Možakar govori italijansko, slovensko pa zagotovo ne (mogoče govori angleško), kar najbrž vseeno predstavlja neko jezikovno oviro. Prej so bili nogometaši v prvi slovenski ligi pač navajeni na slovenščino ali na kašen drug balkanski jezik (hrvaško, srbsko). Ali je to tudi ovira ali kakšen od razlogov, da nekaj ne »štima« na relaciji trener – igralci, še ne vemo.

 

Na včerajšnji tekmi smo lahko videli, da Olimpiji vsekakor manjka Nejc Vidmar. Odlični vratar je na žalost na bolniški, Šeliga pa, roko na srce, ni njegova najboljša zamenjava, kar se je videlo že v preteklosti, ko je bil prvi vratar Olimpije.

 

Seveda ni vsega kriv vratar, čeprav je prejel 4 zadetke.

 

Včeraj je popolnoma zatajila obramba Olimpije in tukaj ni bilo ene same svetle točke.

 

Kelhar bi moral biti steber obrambe, pa temu ni bilo tako. Olimpija je v novi sezoni kupila velik up slovenskega nogometa, branilca Lea Ejupa in prav tako dokaj mladega Đorđea Crnomarkovića, ki pa nista nastopila, tako , da nismo mogli videti njihovih kvalitet in oceniti ali gre za dobre in kakovostne okrepitve, ki so nam jih obljubljali gospod Mandarič&company.

 

Najbolj nas pa je nadušil Miha Zajc, ki je edini pokazal, da je velik talent in prihodnost našega nogometa. Fantastičen gol iz prostega strela in kopica lepih prodorov in dobre igre, je upanje, ki pelje Olimpijo v optimistično prihodnost.

 

Jakob Novak je bila presenetljiva izbira trenerja Vanolija, ki pa je na žalost padel v včerajšnje Olimpijino povprečje. Njemu pač pri 18 tih letih ne gre kaj dosti zameriti.

 

Rok Kronaveter je še vedno poškodovan in vsi upamo, da se kmalu vrne in da prispeva k temu, da bomo lahko rekli, da je bila včerajšnja evropska epizoda le en slab dan.

 

Seveda upam, da se kaj kmalu vrne na zelenice tudi mladi Nik Kapun.

 

Seveda je med vezisti tudi Andraž Kirm. Hja, kaj reči o tem, da je bil že na prvi tekmi izživžgan?

 

Seveda je bilo to za pričakovati. Le kaj je mislil športni trener Olimpije Nedad Protega, da je Kirma pripeljal v Olimpijo?

 

Očitno, da nič. Nehote smo lahko opazili, da se v Olimpijo vračajo nogometaši, ki so igrali tudi v reprezentanci Slovenije, pod taktirko Srečka Katanca in pri navijačih niso ravno čislani. Ali je ta  naveza Katanec-Protega tako močna?

 

No včeraj smo videli, da Kirm nikoli ne bo priljubljen pri navijačih Olimpije in včerajšnja tekma je to tudi pokazala. Ne gre samo za priljubljenost, temveč tudi za kvaliteto. Kirm pač ni okrepitev za Olimpijo, tako kot ni več reprezentančna kakovost že nekaj časa.

 

Je to okrepitev, kot nam jo je obljubljal gospod Mandarić?

 

O Wobayu sem v prejšnjih kavč komentarjih analizah že povedal veliko in včerajšnja tekma je to samo še potrdila.

 

Kljub temu, da je večkratni reprezentant Siere Leone, ni dovolj kakovosten za Olimpijo.

 

ŽAL.

 

Opazil sem pa še eno svetlo točko v Olimpiji in to je nova okrepitev Etien Velikonja.

 

Njega sem pa vedno zagovarjal in to je poplačal tudi z golom na včerajšnji tekmi.

 

Ja to pa je tista prava okrepitev gospod Mandarić.

 

Ali se bo še kaj spremenilo v ekipi Olimpije? Kje so sedaj tiste prave okrepitve? Je to vse?

 

Ali je trener Vanoli sam hotel takšne "okrepitve" ali se je pač moral spijazniti z okrepitvami, po vsej verjetnosti, nove športnega trenerja Protege.

Že mogoče, da je Zlatko Zahović alfa in omega NK Maribor, zdi pa se mi, da bo naveza Protega-Cime v Olimpiji še bolj vplivna.

Na žalost, če bo tako ostalo, bo Olimpija samo še izgubila gledalce, ki jih je prejšnjo sezono tako težko pridobila.

 

Kot sem že v prejšnjih zapisih večkrat napisal, sem navijač Olimpije, ampak v Evropskih pokalih in na mednarodnih tekmah navijam za vse naše klube, tako za Maribor, kot za Domžale ali za kakšno drugo ekipo, tako, da bom danes držal pesti za oba naša kluba v kvalifikacijah za Ligo Evropa.

 

 

Upam, da bosta Maribor in Domžale uspešna in upam tudi, da bom lahko kaj kmalu spremenil mnenje o zdajšnji podobi NK Olimpija.