Zase lahko rečem, da sem športni navijač. Šport sem pričel spremljati že kot otrok in si seveda kmalu »ustvaril« svoj krog idolov.

 

Ker sem letnik 1968 sem živel  še vi tistih socialističnih časih Jugoslavije in sem bil seveda velik navijač športnih klubov po celotni bivši Jugoslaviji.

 

Ker je bil že takrat v Jugoslaviji nogomet številka 1 med športi, smo imeli športni navdušenci »izbran« svoj nogometni klub. Pri meni je bil na republiškem, slovenskem nivoju klub številka 1 Olimpija, na državnem nivoju pa smo se navijači delili ponavadi na dva velika beograjska kluba in sicer na Crveno Zvezdo in na Partizan.

 

Moj klub je bil Crvena Zvezda in lahko rečem, da bo to za vedno. Še vedno vsak teden pregledam rezultate srbskega državnega prvenstva v nogometu in letos je moja Crvena Zvezda na vrhu in je praktično že srbski prvak.

 

https://hr.wikipedia.org/wiki/FK_Crvena_zvezda

 

Od tujih klubov mi je bil v osemdesetih letih prejšnjega stoletja najljubši klub Nottingham Forest, ki sedaj nastopa v drugi angleški ligi in za katerega sedaj igra tudi naš standardni slovenski reprezentant Bojan Jokić.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Nottingham_Forest_F.C.

 

Sicer ne vem kdo me je navdušil za ta klub, vem pa, da je bil v tistih letih to velik angleški klub. V letih 1978 in 1979 je bil angleški prvak in v tistih letih tudi zmagovalec Evropskega pokala, predhodnika Lige prvakov.

 

Priznam, da takrat nisem veliko spremljal španskih klubov, vem pa to, da mi Real Madrid ni bil nikoli blizu. Šele kasneje, lahko rečem pred dobrimi desetimi leti sem pričel navijati za Barcelono in sem še vedno njihov navijač.

 

https://sl.wikipedia.org/wiki/FC_Barcelona

 

 

No tudi Barcelona je letos španski državni prvak.

 

Seveda tudi v španskem prvenstvu spremljam in navijam za klub s slovenskih pridihom, v zadnjih časih predvsem za Atletico Madrid,  v vratih katerega blesti naš Jan Oblak.

 

Močno upam, da bo kmalu prestopil v kakšnen drug velik klub, saj se mi zdi igra Atletica porazna, saj slovi predvsem v zapri, obrambni igri, kar pa meni nikakor ni všeč.

 

Seveda sem že od nekdaj velik navijač Bayerna iz Munchna, ki je letos tudi nemški državni prvak. Spremljam tudi klube slovenskih nogometašev, predvsem Bayerja iz Leverkusna z Kevinom Kamplom v glavni vlogi in za Koln, kjer igra odlični, nesojeni reprezentant Dominic Maroh.

 

https://sl.wikipedia.org/wiki/FC_Bayern_M%C3%BCnchen

 

 

Od italijanskih klubov mi nikoli ni bil noben klub kaj dosti pri srcu, rad pa spremljam kljub v katerih igrajo slovenski reprezentanti.

 

 

V Franciji navijam za PSG, kjer igra super zvezdnik Zlatan Ibrahimovič, ki pa na žalost zapušča Pariz in komaj čakam, da vidim, kam ga pot zanese.

 

Seveda je tudi PSG francoski prvak.

 

https://hr.wikipedia.org/wiki/Paris_Saint-Germain_FC

 

Od nogometa pa preidimo k košarki. Ob velikih uspehih jugoslovanske košarkarske reprezentance sem bil seveda velik navijač jugoslovanske reprezentance in seveda kasneje slovenske košarkarske reprezentance.

 

Od klubov bivše Jugoslavije sem navijal za takratno Jugoplastiko in kasnejši POP 84, v kateri je blestel eden in edinstveni Dražen Petrovič in kasneje Toni Kukoč in Dino Radja.

 

https://hr.wikipedia.org/wiki/KK_Split

 

Pri nas je bila seveda ena in edina KK Olimpija, ki pa je v zadnjih letih eno samo veliko razočaranje.

 

Prav boli me od žalosti, kako so uničili odličen, fantastični klub iz Ljubljane, ki je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja »raztural« po Evropi, osvojil evropski pokal in bil med udeleženci Final Foura najboljših evropskih ekip.

 

Sedaj pa je ena velika sramota. Predlagam vam, da si preberete velik intervju v reviji Ekipa z Petrom Vilfanom, brez dlake na jeziku.

 

V Evropi in v NBA navijam za klube, v katerih igrajo slovenski košarkarji.

 

 

Od rokometnih klubov sem v svojih rosnih letih navijal za takratni velik jugoslovanski klub Metaloplastiko, ki je nekaj pomenil tudi v evropskem klubskem prostoru.

 

Na wikipedii si lahko pogledate celotno zgodovino tega velikega kluba in velike igralce, ki so igrali v tem klubu. Med njimi je tudi sedanji slovenski selektor Veselin Vujović.

 

Na lokalnem nivoju sem hodil na tekme slovenske lige na Ig, kjer je nastopal RK Mokerc KIG, v slovenskem prostoru pa je bil v mojih mladih letih top klub RK Slovan, ki leta 1980 postal evropski podprvak v rokometu in v katerem ja takrat nastopal fantastični Radivoje Krivokapič in kasneje legenda jugoslovanskega in slovenskega rokometa, na žalost že pokojni Iztok Puc.

http://www.mokerc-drustvo.si/

http://www.rokometna-zveza.si/si/info/10

 

V zadnjih 20 tih letih sem navijač RK Pivovarna Celje, bivšega Aero Celja, zmagovalci lige prvakov 2003/2004.

 

http://www.rk-celje.si/o-klubu/zgodovina-kluba/

 

V ženski konkurenci pa je zame prva opcija RK Krim.

 

Seveda tudi v evropskem prostoru navijam za klube, kjer igrajo naši igralci.

 

V hokeju na ledu sem navijač HK Olimpija in NHL kluba Los Angeles Kings z našim Anžetom Kopitarjem v glavni vlogi.

 

Kot mulec sem spremljal tudi Formulo 1. V svoji zbirki imam tudi knjigo o zgodovini Formule 1, ki sem jo predstavil pred časom

(http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/145357/zgodovina-formule-1 ).

 

Bil sem velik navijač Nikija Laude, Maria Andrettia, Kekeja Rosberga, Mika Hakkinena in sedaj za Lewisa Hamiltona.

 

Moto GP sem pričel bolj intenzivno spremljati pred nekaj leti in takoj sem postal navijač doktorja VR46 Valentina Rossija.

 

Seveda sem kot še mlad fant navijal za naše vrhunske alpske smučarje kot so bili Bojan Križaj, Jure Franko, Jože Kuralt, Boris Strel, Jure Košir in naše vrle lisičke, ter kasneje seveda za eno in edino Tino Maze.

 

Od nekdaj sem navijal za vse naše skakalce, v zadnjih sezonah seveda za enega in edinega Petra Prevca.

 

Sem tudi strastni navijač Tima Gajserja, ki je na dobri poti med legende motokrosa.

 

Pa seveda speedvejista Mateja Žagarja, ki je fantastičen športnik.

 

Normalno pa, da navijam tudi za vse naše športnike, ki nastopajo v različnih športih, pa naj si bodo to bolj poznani športi, kot tudi tisti manj, ki so velikokrat zapostavljeni in se malo piše o njih ali pa so samo mimogrede omenjeni, npr. balinarji, ki so večkratni evropski in svetovni prvaki, pa kegljači in še mnogi drugi.

 

Športniki so naš ponos in veliki promotorji naše prelepe Slovenije.