Ste že kdaj opravili spletni nakup? Mislim, da kar veliko ljudi nakupuje preko spleta in da bomo čez nekaj let večino nakupov opravili kar preko spleta in nam ne bo potrebno zahajati v trgovine, čeprav ima tudi obisk trgovine svoj čar, za ženske seveda.

 

Po podatkih statističnega urada Republike Slovenije s konca leta 2014, je v prvem četrtletju leta 2014 preko spleta nakupovala četrtina oseb starih od 16 do 74 let

(http://www.stat.si/StatWeb/glavnanavigacija/podatki/prikazistaronovico?IdNovice=6680 ).

 

Največ nakupujemo oblačila in športno opremo. Seveda pa je po mojih podatkih, mojih bližnjih in znancev, veliko nakupov opravljenih tudi na raznih portalih, kjer ponujajo različno prehrano, dietetične izdelke, izdelke za hujšanje, zdravniške preparate in ostale zadeve.

 

Ljudje imajo možnost nakupovati tudi na portalih velikih trgovski centrov, tako, da jim ti dostavljajo tudi hrano in ostale prehrambne izdelke.

 

Kdaj sem jaz opravil prvi nakup preko spleta bi se težko spomnil. Je pa res, da tega ni tako dolgo nazaj. Lahko bi rekel, da je mogoče od tega samo kako leto ali dve.

 

Seveda je spletna prodaja že dolgo. Po podatkih spletne strani : http://www.ris.org/db/26/7875/.../ so prve spletne trgovine nastale že leta 1994.

 

Spominjam se, da je že moja sestra, pred več kot 10-timi leta nakupovala preko spleta in sem bil sam še velik nasprotnik takšne prodaje.

 

Zakaj?

 

Predvsem zaradi varnosti spletnega nakupa. Takrat me je bilo težko prepričati, da bi računalniku oziroma internetu zaupal svoje osebne podatke, kaj šele številko moje bančne kartice. To je bilo takrat, pred desetimi leti, vsaj zame nesprejemljivo. No še dolgo potem se spletnih nakupov nisem posluževal.

 

Pred cca dvemi leti, pa sem le zbral »pogum« in mislim, da je bil to moj prvi spletni nakup, preko spleta, na E-BAYU, kupil prvo zadevo. Preko varnega sistema Pay-Pal, o katerem sem se seveda prej posvetoval, sem kupil ovitek za moj novi mobilni telefon.

 

Ne spomnim se kakšna je bila cena, vem pa da je bila smešno nizka, vsaj v primerjavi z našimi, podobnimi artikli, oziroma tega artikla pri nas sploh ni bilo za dobiti.

 

Mislim, da je bila cena v primerjavi s podobnim artiklom nekje 1:5.

 

Zadeva je bila tudi tako imenovani »free shipping«, kar naj bi pomenilo, da je prevoz in dostava zastonj, kar me je še bolj privlačilo.

 

Seveda sem bi takrat še negotov. Na svoj prvi spletni artikel sem čakal približno tri tedna ali mesec dni, kakor mi je bilo pač obljubljeno.

 

Lahko rečem, da sem bil z ovitkom zelo zadovoljen in moj prvi spletni nakup je bil zelo uspešen.

 

Počasi sem nadaljeval z nakupi.

 

Kmalu sem pričel kupovati tudi električne aparate, ker so bili preko spleta mnogo cenejši, kot v trgovini, pa še dostava je bila po navadi zastonj, ker je šlo pač za cenovno večje nakupe.

 

Lahko rečem, da sem nakupil kar nekaj stvari, pa nisem bil nikoli razočaran, no skoraj nikoli.

 

Zgodilo se mi je, da sem preko spleta kupil tako imenovano »SMART WATCH«. Čakal sem jo kar nekaj časa in se preko FB celo malce  prepiral z ponudniki, ker ure ni in ni bilo. No ko pa sem jo dobil domov, pa sem bil najprej razočaran zaradi barve. Naročil sem modro barvo, ki je ni bilo na spletu, saj so prikazovali samo črno in rdečo različico ure, ta moja ura pa je bila svetlo sinje modra.

 

No pa sem to požrl.

 

Tudi zunanjost in potem sam izgled ure je bil čisto drugačen v relanosti, kot pa na lepi fotografiji na oglaševalnem portalu.

Potem sem imel težave s povezavo med uro in mojim mobilnim telefonom pa tudi sama navodila so bila bolj kot ne slaba.

 

No končno mi je uspelo in ura je še kar dobro delala, do prvega preizkusa na terenu, ko sem hotel povezati uro z mobilnim telefonom, pa se je povezava vseskozi prekinjala, tako, da se nisem mogel osredotočiti na tek, ampak sem se ukvarjal z »jebeno« uro.

 

Po tistem sem obupal in se sprijaznil s slabim nakupom in pospravil to uro v predal.

 

Ker so različni ponudniki različnih oblačil že vrsto let ponujali svoje artikle preko katalogov in vem, da je tudi moja mami kupovala ta oblačila, sem se kasneje tudi sam odločil, da poskusim z nakupi oblačil preko spleta.

 

Na Facebooku je kar nekaj ponudnikov takšnih oblačil in končno sem se nekaj mesecev nazaj odločil za prvi nakup oblačila.

 

Šlo je za super jakno in glej ga zlomka, jakna je res super in tudi velikost, ki sem jo na pamet izbral je pravšnja.

 

V zadnjih treh mesecih sem opravil kar nekaj nakupov različnih oblačil. Kupil sem majice, jakne, puloverje in tudi športne copate.

 

Pri športnih copatih sem seveda preveril številko v uradni prodajalni te znamke, tako, da so mi športni copati popolnoma prav.

 

Kupujem na spletnih razprodajah, saj so posamezni artikli znižani tudi za 70% in velikokrat gre tudi za znane znamke oblačil in obutve.

 

Po navadi je na samem oblačilu ob dostavi pripeta tudi originalna cena v GBP (angleški funt), tako, da naj bi bila stvar verodostojna.

 

Če so me pa naplahtali, pa vsaka jim čast.

 

Normalno je, da vsake toliko časa pride tudi kakšna napaka na oblačilu, ampak to je pač treba vzeti v zakup.

 

Ker zadnje mesece veliko nakupujem preko spleta, se mi zdi, da sem postal že kar malo zasvojen z nakupi.

 

Ne gre se za to, da bi vsak dan visel na spletnih trgovinah, ampak zdi se mi, da bom moral kar malo prekiniti z nakupi, ker je garderobna omara že kar malo polna.

 

No če pa bo kakšna dobra stvar, pa jo bom najbrž kar kupil, ker zakaj pa bi za enako zadevo v trgovini plačal še enkrat več in še v trgovino mi ni treba iti.