Včeraj je celotno območje Slovenije zajel pravi snežni metež in se tem tudi pravi prometni kolaps.

Na mojo žalost sem bil tudi sam neposredno deležen tega prometnega kolapsa.

Seveda sem bil besen, ampak najprej seveda besen na samega sebe, saj sem se sam odločil za pot, čeprav bi lahko rekel, da sem bil malce zaveden.

Pa ne samo jaz, najbrž so bili zavedeni vsi vozniki, ki so na praznični dan odšli na kakšen izlet, bodisi proti Primorski, ki je glede na vremenske napovedi še najbolj obetala, bodisi v sosednjo Italijo, Avstrijo (IKEA) ali na Hrvaško.

Z mojo najdražjo sva se odločila, ker sva bila oba prosta, da odrineva proti Ankaranu, kjer naju je čakalo celodnevno razvajanje v Welness centru in plavanje v bazenu z morsko vodo.

Seveda sva se za pot odločila pred nekaj dnevi, glede na vremensko napoved, ki je bila v zadnjih dneh predvajana na različnih TV postajah, na internetnih straneh, na Accuweather-ju in v ostalih medijih.

Glede vremenskih napovedi bi poudaril, da je v zadnjem letu ali dveh ogromno zgrešenih vremenskih napovedi, o čemer sem pisal že pred kratkim:

http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/171873/vremenska-napoved ,

Tako so tudi prejšnji teden vsak dan »zgrešili« vremensko napoved, tako, da človek resnično ni mogel vedeti, kaj ga čaka naslednji dan ali celo čez 12 ur.

V ponedeljek 25.4.2016 je bila na RTV SLO 1 po Odmevih sledeča vremenska napoved za sredo 27.4.2016:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/vreme/174402103 (Vir: rtvslo.si), ki pa ni bila na preostalih televizijskih postajah in na radijskih postajah, skoraj nič drugačna.

Na kratko: naj bi se ohladilo, nastala bodo plohe in nevihte, meja sneženja naj bi se dvignila na okoli 1700m, proti večeru pa naj bi se meja sneženja spustila na okoli 700m nadmorske višine.

 

Vremenska napoved je bila dobra, solidna, v prometu naj ne bi bilo nekih nevšečnosti. Sneg naj bi bil v gorah ali na višje ležečih krajih.

 

V torek 26.4.2016 je bila na RTV SLO 1 po Odmevih sledeča vremenska napoved za sredo 27.4.2016:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/vreme/174402302 (Vir: rtvslo.si).

 

Na kratko: Hladna fronta nas bo počasi dosegla. Deževalo bo praktično po vsej Sloveniji, nekaj vetra in burje bo, meja sneženja se bo zvečer spustila pod 500m nad morjem, ob večjih padavinah pa do nižin.

Vremenski »strokovnjaki« so nam sicer obljubljali deževni dan in zvečer malce snega, pa hladno noč, tako, da nisva imela zadržkov, da preživiva en čudoviti dan v razvajanju.

No sredi včerajšnjega dne pa je to najino razvajanje počasi prešlo v nočno moro.

Že kmalu popoldne, okoli 16.ure so pričela prihajati opozorila, da sneži po Gorenjskem, na Štajerskem in Notranjskem.

Ker je bilo tudi nekaj objav na FB sem pričel spremljati situacijo. 

 

Na žalost na DARS-ovi aplikaciji in na internetni strani http://www.promet.si/portal/sl/razmere.aspx, ponovno ni več dostopnih podatkov o včerajšnjih obvestilih, tako, kot ob prometnem kolapsu Decembra 2015, ko smo potovali na Dunaj (http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/158929/prometni-kolaps-po-darsovo ).

Moji dragi sem predlagal, da glede na »težave« in na zastoje na AC Koper- Ljubljana, počakava do večera, tako, da uživava do konca razvajanja, da greva še nekam na večerjo in potem lepo počasi, pozno zvečer domov, ko naj bi se težave na AC umirile.

 

Vseskozi sem seveda z enim očesom spremljal situacijo na cesti preko DARSOVE aplikacije in preko internetne povezave www.promet.si in zadeve so bile več ur enake.

 

Pisalo je, da so na tej relaciji zastoji, da je AC Ljubljana-Koper iz smeri Ljubljane zaprta, da pa je tudi gneča in da so manjši zastoji tudi iz smeri Kopra proti Ljubljani, zaradi manjši prometnih nesreč, plundre in poledice in da je delo zaprta tudi regionalna cesta Logatec-Vrhnika, zaradi zdrsa tovornjaka.

 

Takšno obvestilo je bilo kar nekaj ur popolnoma enako in me je kar malce zaskrbelo.

 

Pred večerjo sem razmišljal tudi v smeri, da bi prespala v bližnjem hotelu, tako, da sem šel na recepcijo povprašat ali imajo prosto sobo in dobil odgovor, da je kar nekaj sob prostih, tako, da ne bi bilo problema prespati eno noč.

 

Po večerji, ni bilo na omenjenih portalih nobenih novih informacij in ker so od teh zadnjih novic pretekle že več kot tri ure, sem predvideval, da bodo zadeve že dokaj normalne.

 

Ura je bila devet zvečer, ko sva se odpravila proti Ljubljani.

 

Na Primorskem je bila burja vse čez Črni kal in še naprej. Promet je potekal normalno, vidljivost je bila dobra, pršil je dež in nekje je bilo že videti ledeni dež.

 

Promet je bil tekoč, nekaj osebnih vozil in z mojo drago sva si malce oddahnila in upala, da bo tako vse do Ljubljane.

 

Radio sem nastavila na Val 202 in prometne novice so bile v pol ure venomer enake, take, kot so bila na prej omenjenih portalih, tako, da nisav prav vedela kaj naju še čaka do Ljubljane.

Ko sva pripeljala nekje do Sežane, sva na desni strani iz smeri Italije opazila veliko tovornjakov, ki so se vključevali na AC Koper-Ljubljana.

 

Upala sva, da so šele pričeli prihajati na AC, ampak na žalost sva se zmotila.

 

Kar naenkrat je bilo pred nama ogromno tovornjakov, od polpriklopnikov, priklopnikov, cistern, do tovornjakov za prevoz avtomobilov.

 

Vse bi bilo še lepo in prav, če ne bi ti tovornjaki iz vseh koncev Evrope, od Romunije, Madžarske, Bolgarije, Latvije, Ukrajine, Hrvaške in iz ostalih držav, pričeli prehitevati druge tovornjake in zasedli prehitevalni pas.

 

Nastala je cela katastrofa. Vozišče je bilo mokro in spolzko, nekje je nastal led in pričeli smo se premikati po polžje.

 

Tovornjakarji so bili »neusmiljeni« in so prehitevali kot za stavo in izsiljevali nas avtomobiliste.

Bil sem jezen ko ris.

 

Seveda tudi na DARSOVCE, ki niso popolnoma nič »spucali« vozišča AC Koper-Ljubljana, tako, da je bila vožnja proti Ljubljani še bolj kaotična. Na srečo imam na avtomobilu še vedno zimske gume, ker drugače bi bila katastrofa še večja.

 

Na, posameznih odsekih smo se ustavili in se promet ni premaknil tudi več kot 15 minut.

 

Seveda sem iskal obvestila po radiu in po internetu o regionalnih cestah proti Ljubljani, pa nisem zasledil nobenega podatka, tako, da nisva vedela ali naj se v Logatcu odpeljeva na regionalno cesto ali ne, ker je bil na netu še vedno podatke izpred 4ih ur, da je tovornjak zdrsel s ceste in da je polovična zapora ceste.

Počasi smo se premikali proti Ljubljani. Ko smo po dobrih dveh urah in pol prišli do vrhniškega klanca, pa se je cesta oziroma promet kar naenkrat odprl. Naenkrat smo bili na cestninski postaji Lom  in okoli polnoči sva bila doma.

 

Lahko rečem, da je bila to še ena prava »avantura« in da sem zopet padel na »finto« tako vremenoslovcev, kot darsovcev.

 

Še vedno mi ni jasno, kako slabo v zadnjih letih prognozirajo vreme in kako je mogoče, da se brez vsakega nadzora, v takšnih slabih vremenskih pogojih in ob zastojih zaradi snega, lahko tovornjakarji prosto gibljejo po AC in s svojo objestno vožnjo in z objestnim prehitevanjem delajo ogromne zastoje na naših AC in s tem tudi ogrožajo nas, voznike osebnih avtomobilov.

 

Na žalost pa v včerajšnji kalvariji na AC relaciji Koper-Ljubljana, nisem zasledil niti ene policijske patrulje, temveč samo en DARSOV avtomobil, ki je z osvetljeno tablo, na katerem je bila označena prometna nezgoda, stal na odstavnem pasu nekje pri Logatcu, čeprav ni bilo nobene nezgode.

 

Upam, da me je do sedaj izučilo, da ne smem 100% verjeti vremenoslovcem in se izogibati poti ob takšnem vremenu.