Kot sem že pred časom pisal zapis o filmih, ki sem ga naslovil z naslovom FILMOLJUB, sem zapisal, da obožujem filme.

Sestavil sem lestvico za mene najboljših filmov, ki sem sijih ogledal. Napisal sem tudi , da gre za lestvico TOP 20 in že čez nekaj časa sem ugotovil, da sem spregledal en super film, ki je na koncu pristal celo na tretjem mestu.

Ker sem TOP 20 filmo že napisal, sem enostavno manjkajoči film vstavil na tretjo pozicijo, vsi ostali pa so se pomaknili za mesto nazaj. Tako je potem nastala lestvica TOP 21.

 http://www.publishwall.si/Mike.1968./post/152852/filmoljub 

Odločil sem se, da se vsakemu posameznemu filmu od teh TOP 21 posvetim bolj detajlno in da tudi obrazložim zakaj so mi ti film tako zelo všeč.

 

Ker sem si zagotovo ogledal najmanj 1000 filmov, je bilo seveda težko izbrati TOP 21. Zagotovo sem izpustil kakšen odličen film in marsikateri bo tudi še prišel, tako, da se bo mogoče sčasoma ta lestvica še spremenila.

Začel bom seveda od zadnjega, 21. mesta na lestvici.

 

Gre za film, ki je bil predvajan v zadnjih 3 mesecih na naših televizija najmanj 2 x predvajan.

 

Gre za kultni film iz leta 1994 z naslovom FORREST GUMP. Je dobitnik 6ih oskrajev, med njimi oskar za najboljši film.

Najbolj so mi ostale v spominu beseda Forresta Gumpa :«Life is like a box of chocholate, you never known what you gonna get«. (Življenje je kot bomboniera, nikoli ne veš kaj boš dobil).

 

Film je režiral legendarni režiser Robert Zemeckis, ki je režiral npr, vse tri dele filma »Back to the future« in še mnoge odlične filme.

 

Glavno vlogo Forresta Gumpa je fantastično odigral odlični Tom Hanks.  Zdi se, da nihče drug ne bi znal odigrati te vloge na tak način, kot jo je on. Vloga mu je bila enostavno pisana na kožo. Lahko bi rekel, da bi si za to igro zagotovo zaslužil oskarja.

Iz wikipedie:

Forrest Gump je ameriški komični dramski film režiserja Roberta Zemeckisa iz leta 1994, ki je nastal po istoimenskem romanu Winstona Grooma iz leta 1986.

V naslovni vlogi je zaigral Tom Hanks, druge glavne vloge pa so imeli še Robin Wright Penn, Gary Sinise, Mykelti Williamson in Sally Field.

Film spremlja izmišljeno življenjsko zgodbo podpovprečno inteligentnega, a svojim načelom zvestega in prikupnega Forresta Gumpa iz Alabame (Tom Hanks), ki skozi serijo neverjetnih naključij postane slaven in je udeležen v številnih ključnih dogodkih druge polovice 20. stoletja.

Ti dogodki so ozadje Gumpove prvoosebne pripovedi o iskanju ljubezni in sreče, ki jo pripoveduje na avtobusni postaji naključnim mimoidočim.

 

Moj komentar:

Zakaj je bil meni ta film tako všeč?

Zgodba je po eni strani tako življenjska, tako komična in tako dramatična, da te povleče. Gre za življenjsko zgodbo preprostega, mogoče malo manj inteligentnega človeka, ki ga mama, kljub njegovi »počasnosti«, vključi v »normalno življenje«, tako, da doseže, da gre v redno šolo in ker je zelo marljiv gre njegova »kariera« po normalni poti. Forrestova življenjska zgodba poteka sčasoma z različnimi svetovnimi dogodki in javnimi osebnostmi, kot so Elvis Presley, ameriški predsednik JF Kennedy, pa vojna v Vietnamu itd.

Seveda je sama zgodba tudi poučne narave, ker nas uči, da lahko kljub manjšim prirojenim umskih ali fizičnih zmožnostih, človek lahko doseže vse cilje, ki si jih zastavi, če to želi in če to hoče.

Forresta Gumpa sem si že velikokrat ogledal in lahko bi ga gledal kar naprej. Je eden takšnih filmov, ob katerih se od srca nasmejiš in tudi potočiš solzico ali dve.

http://www.imdb.com/title/tt0109830/?ref_=nv_sr_1