Ko smo stvari malo prespali in ker tudi ni bilo časa, se po dveh dneh lotevam še zadnje letošnje reprezentančne nogometne analize.

 

V torek zvečer, malo pred 23.uro so se končale kvalifikacije za EURO 2016.

 

Seveda smo bili v večini razočarani. Kljub neuspehu v ligaškem delu tekmovanja in uvrstitve v dodatne kvalifikacije je celotna Slovenija stala za četo selektorja Srečka Katanca.

 

Na žalost povratna tekma z Ukrajino ni prinesla uspeha in s tem uvrstitve na EURO 2016, vendar smo bili v večini navdušeni nad borbeno predstavo slovenskihz nogometašev, ki so se resnično borili kot levi, po svojih najboljših močeh glede na kakovost in znanje, ki ju premorejo.

 

Na žalost so naši nogometaši zapravili uvrstitev na EURO 2016 že na prvi tekmi v Lvovu, kjer je bila igra in predstava skoraj vseh naših nogometašev na čelu s selektorjem Srečkom zelo slaba.

 

Fantom, kot jim reče Srečko, resnično ni nič za zameriti, ker so bili pač izbrani v našo izbrano vrsto, Pokazali so pač vse kar trenutno zmorejo in kakšno kvaliteto pač posedujejo.

 

Lahko pa krivdo prevzame selektor Srečko, ki je pa izbral oziroma selekcioniral naše nogometaše, sicer najbrž v najboljši veri, da so ti nogometaši res najboljši.

 

Prelito je bilo že mnogo črnila in velikih besed novinarjev in raznih TV komentarorjev in seveda nas »kavč komentatorjev«. Zlito je bilo ogromno gnojnice, tako na Srečka kot na igralce.

 

Tokrat se ne bom spuščal v podrobnosti in v analize igre na tej zadnji reprezentančni tekmi letošnjega leta in najbrž zadnje v tej postavi, saj če ne drugega je Samir HANDANOVIĆ že na kratko izjavil, da je njegova reprezentančna zgodba zaključena.

 

Ocenjevati delo selektorja Srečka Katanca tudi ni moje delo ampak bo o tem kaj več rekla »stroka«.

 

Ampak lahko se pa vprašam ali je Srečko še sposoben slediti trendom sodobnega nogometa, ali je sposoben poiskati in poklicati najboljše nogometaše, ki jih premore Slovenija?

 

Ali je sposoben brez nekih preteklih zamer do posameznih nogometašev povabiti na reprezentančne zbore vse najboljše?

 

Ali je sposoben reprezentante izbrati na podlagi trenutne forme in kvalitete, ne pa da imamo občutek, da na koncu podleže pritiskom javnosti ali kavč komentatorjev in izbira po naših željah in naših argumentih? To bo moral znati sam! Primer BEZJAK pri tem še najbolj bode v oči, ko za Srečka najprej ni bil pravi material za reprezentanco, potem pa ga je še najbolj pohvalil in izjavil, da so tašni nogometaši prihodnost mogometa.

 

Ali je sposoben iz selekcioniranih igralcev potegniti tisto najboljše, tisto dodatno motivacijo in borbenost tako, da ne presedi skoraj celotne tekme na »kavču«, ampak, da stoje spodbuja nogometaše in jim daje navodila ko je to najbolj potrebno?

 

Če vse to ni, je najbrž čas za njegov ODPOKLIC Z MESTA SELEKTORJA SLOVENSKE NOGOMETNE REPREZENTANCE.

 

Mogoče je pa sedaj le nastopil čas za kakšnega tujega selektorja, pa ne iz bivše juge, ki bo znal izbrati brez nekih privilegijev in nekih zaslug, ki nam niso poznane.

 

Pomembna je KVALITETA in samo KVALITETA in poleg kvalitete tudi TRENUTNA FORMA nogometaša.

 

Kaj lahko pričakujemo v naslednjih reprezentančnih zborih?

 HANDANOVIČ, SARMA je dal vedeti, da se ne bo več odzval na selektorjeva povabila. Lahko rečem, da mi je žal za njega. Resda je bil tudi z moje strani večkrat malo pokritiziran in je pokasiral kakšen gol, ki ga naj ob taki kvaliteti ne bi. Ampak tudi najboljši vratarji imajo kakšen slab dan ali več slabih dni. Imamo sicer njegovega dostojnega naslednika Jana OBLAKA ampak vseeno bi SARMA še lahko nadaljeval reprezentančno zgodbo. Bomo videli kaj bo.

CESAR je res pravi cesar in vedno da svoj maksimum in kvaliteto tudi ima. Je nepogrešljiv v obrambi in zna zadeti gol ko je to najbolj potrebno. To je že velikokrat dokazal.

BREČKO je meni od nekdaj odličen nogometaš in njegovi prodori me spominjajo na Đonija NOVAKA. Kaj je bilo Srečko oziroma kakšno zamero je imel do Miša nam najbrž ne bo nikoli jasno. Zdaj pa ko nam je kuzla skakala v rit, pa ga je le poklical in Mišo je bil vsaj zame eden najboljših naših nogometašev v teh dveh izločilnih tekmah.

KURTIĆ me je zadnje čase več ali manj razočaral. Nekako mu ne gre. Ali se mu zdi, da ima rezervirano igralno mesto v prvi ekipi reprezentance ali kaj. Je absolutno odličen nogometaš tudi na klubskem nivoju ampak zadnje čase se nekako ni vklopil v igro reprezentance, preveč je bilo napak. Ko pride v boljšo formo bo nedvomno naša reprezentančna prihodnost.

BIRSA se po mojem mnenju še vedno ne znajde dobro v reprezentanci. Je nekaj prebliskov, to pa je tudi vse. Očitno mu Srečko zaupa, ker strelja skoraj vse kot in proste strele ampak le malo njegovih podaj ima res prave oči. V kubu igra odlično  v reprezentanci pa mu očitno Srečko slepo zaupa. Upam, da v prihodnosti dokaže, da se motim pri ocenah njegove igre.

JOKIĆ in ILIĆ sta velika borca. Odlična nogometaša, ii pa tudi delata napake, kar je normalno. Mislim, da bosta v nadaljevanju še vedno člana naše izbrane vrste.

ILIČIĆ, JOJO je fantastičen nogometaš, ki ima potezo več, ampak na žalost je bilo v reprezentančnih tekmah teh potez zelo malo. Kot je že v Ekipi pisal novinar, pa tudi sami lahko vidimo, da JOJO nikoli ne bo tekal po igrišču toliko kot teče npr. KAMPL. JOJO ni tekaš, on je individualist, on je kot je MESSI, kot je bil RONALDINHO, kot je IBRA, kot je bil ZAHOVIĆ ali kot je NOVA. On čaka priložnost in z eno potezo lahko odloči tekmo, pa če celoten preostali čas samo stoji in čaka. Tako je. Srečko je imel probleme z ZAHOTOM in sedaj ima z JOJOTOM, ker ju pač ne razume.

KAMPL je prihodnost naše reprezentance in to venomer ponavljamo. Odličlen nogometaš, odličnih kvalitete ampak imam občutek da se preveč »razdaja«. Da je po celem igrišču, da je kot muha podrepnica. Hvala bogu, da je v odlični formi, predvsem v dobri fizični kondiciji. Pri KEVINU pa bi bilo potrebno, da se mal »špara« v tem pogledu, da prihrani moč za zaključni dribling in strel.

KRHIN je dober nogometaš in tudi v španskemu prvoligašu redno igra, ker mu očitno zaupajo. Tudi Srečko mu je pričel zaupati in tega smo veseli. Je pa pe mlad nogometaš in s tem pride tudi do napak, vsaj dve sem našel (tekma s Švico v Švici in z Ukrajino v Lvovu), ki pa so bile usodne, tako, da upam, da z leti pa pride še tista sigurnost, ki mu manjka, da ne pride do takšni napak.

NOVAKOVIČ, NOVA je odslužil svoje. Še vedno je igralec, ki lahko z eno potezo odloči srečanje, ampak zdi se mi, da več ne paše v to našo reprezentanco. Leta naredijo pač svoje in najbolje je, da zaključi reprezentančno pot tako, da se mu priredi zaključno srečanje z neko veliko reprezentanco in se poslovi od njega in se mu s tem izrazi neka čast, za vse kar je naredil za reprezentanco SLOVENIJE.

 

Če koga še zanimika statistika zadnje kvalifikacijske tekme z Ukrajino :

 

http://www.flashscore.si/tekma/YmHMbaqG/#statistika-igralcev;1

Zanimivi so predvsem zadnji trije stolpci:

 

USPEŠNOST PODAJ V % :

1. JOJO 100%

2. KRHIN 91%

3. CESAR 90%

4. NOVA 86%

5. KAMPL 85%

SKUPNO PODAJ:

1. KAMPL 55

2. JOKIĆ 37

3. KRHIN 37

4. BIRSA 35

5. ILIĆ 33

JOJO 12

 

USPEŠNE PODAJE:

1. KAMPL 47

2. KRHIN 34

3. ILIĆ  27

4. BIRSA 26

5. CESAR 26

JOJO 12

 

PRIHODNOST?

 

Na kratko:

 

BEZJAK, MAROH, VELIKONJA, MATAVŽ, ŠPORAR, SAMARDŽIĆ in še nekaj odličnih mladih nogometašev.