Lahko rečem, da smo vsi veliko pričakovali od te prve tekme. Ampak pričakovanja so nekaj, realnost je pa nekaj drugega.

 

Po tekmi smo bili vsi več ali manj razočarani. Srečko je zopet postregel z izjavo v svojem slogu, da je Ukrajina dobra ekipa. MHM. Bejž no.

 

Najprej sem seveda pričakoval, da bo Srečko zopet napadel novinarja RTV Slovenija, ampak se na srelo to ni zgodilo.

 

Sledila je izjava: »Nihče ne more reči, da si fantje niso želeli in niso hoteli«. Ja normalno, da so vsi želeli in da so hoteli doseči mnogo več, kot so realno sposobni.

 

Fantje si želijo, samo vprašanje pa je, če so pravilno vodeni.

 

Pa se na kratko  posvetimo  prvi tekmi, ki smo jo lahko spremljali v soboto 14.11.2015 od 18.00 ure naprej.

 

Prva postava Slovenije je bila več ali manj pričakovana. Srečko je presenetil in to za mene, pozitivno, da je v prvi  postavi pričel tekmo, »izgubljeni sin« Mišo Brečko, ki v tem ciklusu kvalifikacij sploh ni nastopal. Zakaj? To ve le Srečko.

 

Slovenci so pričeli v dobrem ritmu in v prvih desetih minutah so se še dobro upirali Ukrajincem potem pa se je pričela prevlada Ukrajincev, saj so do prvega zadetka izvajali  že 4 kote.

 

V 22. minuti pa je sledila prva streznitev in gol Ukrajincev za 1:0.  Izvedeni kot, uspešno posredovanje Sarme, ki je odbil žogo do Ukrajinskega napadalca, podaja v kazenski prostor proti našemu golu in izbijanje Sarme ki po moji oceni ni bilo najboljše, saj je žoga priletela do Jarmolenka, ki je z lahkoto iz igre vrgel kar tri naše nogometaše : Krhina, Cesarja in Kurtiča, ki je stal odločno preveč stran od strelca gola. Krhin pa je z roko branil svoja »jajca«.

 

Lahko rečem, da je Jarmolenko vse tri nategnil kot cicibančke.  Na koncu pa je tudi Sarma posredoval zelo slabo oziroma sploh ni.

 

Tekma se je nadaljevala in še vedno smo upali, da se naši zberejo in da krenejo v napad.

 

V 27.minuti pa je prišla prva priložnost. Novakovič je podal do Iličića, ki je z volejem streljal proti vratom in poslal žogo nad prečko Ukrajinskega gola. Lepa priložnost, lep volej ampak premalo natančen. Takšna stvar ti rata ali ti pač ne, tako da težko rečemo, da je šlo za 100% priložnost, prej 50%.

 

Birsa je malo kasneje lepo podal proti Novakoviću, ki pa se je zapletel kot cicibanček in izredno slabo sprejel žogo, tako da od odlične priložnosti (eno od redkih) ni bilo nič. Če bi Nova zaustavil žogo tako kot je treba ali udaril »s prve« bi mogoče še lahko spremenili potek tekme. Ampak ostaja samo »če«.

 

Potem pa je prišla 54. minuta. Lahko rečem, da sem ob nespretni podaji Krhina in s tem odvzeti žogi (podobno kot na drugi tekmi s Švico), ki je bila s strani Ukrajinskega branilca poslana naprej v napad, rekel: »tole se ne bo dobro končalo«. Imel sem prav.

 

Sledil je mat v nekaj potezah in Seleznjov je sam dočakal žogo in jo neovirano potisnil v naš gol.  Jokič je zaplaval mimo, Cesar je dvigoval roko in to brez veze, ker offsajda pač ni bilo, Sarma spet zaplaval mimo. Enostavno ni bilo nikogar na desni strani ob Seleznjovu. V bližini sta bila le Ilič in Brečko ampak sta oba letela proti sredini v prazno.

 

Po veliki priložnosti Garmaša, kjer se je končo izkazal Sarma, se nam ni pisalo nič dobrega.

 

Kmalu je prišla prva menjava. Zakaj je v 62.minuti Srečko zamenjal Iličića ve samo on, prav pa je, da je priložnost dobil Bezjak, ki ga Srečko sploh ni nameraval poklicati na zbor.  Le kdo bi vedel?

 

V 68. minuti zopet napaka  naše branilske vrste, ko sta iz igre spet izpadla Cesar in Ilič in je Seleznjov zadel vratnico.

 

V 72. minuti menjava Birse, namesto katerega je vstopil Pečnik, ki je prišel do priložnosti in glej ga zlomka z 12ih metrov.

 

Ko smo pričakovali, da bo Srečko naredil še kakšno menjavo, pa smo samo čakali in čakali do 90.minute, ko je vstopil še naš zadnji »up« Ljubijankić in tekma se je končala.

 

 

Kot vedno se bom kot »kavč analitik« malo »sprehodil« po ekipi, ki jo je predstavil Srečko.

Na koncu bi podal še nekaj mojih opazk pri posameznih igralcih in ocene od 1-10:

 

HANDANOVIĆ – Moj »kavčarski« pogled pove, da je vsaj pri prvem Ukrajinskem golu, če ne tudi pri drugem, slabo posredoval. Izkazal se je z vsaj eno vrhunsko obrambo oziroma z odlično postavitvijo. Več pričakujemo od njega in imam občutek, da če nam ne uspe priti na EURO 2016, da se Sarma poslovi in preda štafeto mlademu Oblaku. OCENA : 5

CESAR – Cesar ga je to tekmo kar na veliko »sračkal«. »Udeležen« pri drugem Ukrajinskem golu in namesto, da bi posredoval tako kot se za gre je zopet v svoji stari navadi dvigoval roko, ker naj bi bil prepovedan položaj. No »kajzer« ni ga bilo. OCENA : 6

JOKIĆ – Jokić je »sodeloval« pri  drugem Ukrajinskem golu, ko je zaplaval mimo ob podaji ukrajinskega nogometaša proti strelcu Seleznjovu. Je zelo borben nogometaš. OCENA : 7

ILIĆ – »Udeležen« pri drugem golu Ukrajincev, kjer je slabo pokrival prostor oziroma strelca gola Seleznjova . OCENA: 6

KURTIĆ – zame in za marsikoga veliko razočaranje, ki pa ga očitno Srečko ni opazil in se ga ni odločil zamenjati. Pri prvem Ukrajinskem golu je bil izigran in s tem omogočil Jarmolenku, da povede Ukrajino v vodstvo. Nekaj je poskušal streljati na gol, vendar so vse žoge letele daleč mimo gola in tudi podaje niso bile njegova vrlina. OCENA : 4

ILIČIĆ – je mojster, je individualist, ki lahko z eno potezo odloči tekmo. Ampak na tekmi z Ukrajino se ni izkazal. Imamo občutek, da se v reprezentanci nekako ne znajde tako, kot v svojem klubu. Ali ga druga igralci ne razumejo ali on njih ne. Vse kar je pokazal je bil odličen volej z roka kazenskega prostora. Ne moremo mu zamerit, da tega ni zadel, ker vseeno ni tako enostavno kot izgleda. Srečko ga je dokaj hitro potegnil iz igre. Ali je bilo to na željo JOJOTA? Vseeno se mi zdi, da mora takšen igralec igrati do konca, ker lahko z eno individualno potezo odloči srečanje. OCENA : 6

KAMPL –  kot vedno se je zelo trudil in tekal po igrišču. Poskušal je razigravati soigralce ampak, če so soigralci nerazpoloženi, težko kaj sam storiš. Pri Kevinu pa tudi ni bilo nekega presežka in ni bilo nobene individualne akcije. Kevin je na trenutke padel v sivo povprečje celotne reprezentance.  OCENA : 7

BREČKO »Izgubljeni sin« z masko na obrazu je garal kot vedno. To smo pogrešali celotne kvalifikacije za EURO 2016. Le kako se je Srečko spomnil nanj? Ni nekih pripomb na njegovo igro. OCENA : 7

KRHIN. Kaj naj rečem na igro našega »velikega talenta«, ki se je kalil tudi v slovitem Interju iz Milana? Že drugič v teh kvalifikacijah se je zgodilo, da je njegova izgubljena žoga na sredini oziroma še na polovici Ukrajine, povzročila gol nasprotnika. Kot sem že omenil sem ob njegovi izgubljeni žogi takoj »začutil«, da bo veliko »sranje«. Še veliko mu manjka. OCENA : 5

BIRSA, kot Birsa. Kaj naj rečem?   Še vedno mislim enako, da v reprezentanci nikakor ne uspeva. Saj je nekajkrat dobro podal, ampak brez pravega haska. Še vedno si ne upa izvesti kakšno solo akcijo, prodreti v kazenski prostor in bognedaj, da bi napravil kakšen dribling. Vse bolj se mi zdi, da ne zna. Očitno ga Srečko v reprezentanci »duši«, tako kot še koga. OCENA : 5

NOVAKOVIĆ. NOVA pač vsako tekmo čaka na priložnost. Sodeloval je tudi v nekaterih obrambnih akcija, npr. pri prvem golu Ukrajincev. Ko bi lahko v  30.minuti postal junak, pa je po podaji Birse zelo amatersko, v slogu cicibančka poskušal zaustaviti žogo in priložnost za lepo priložnost je splavala po vodi. Srečko ga je držal v igri vse do 90. minute. Zakaj spet ve le samo on. OCENA: 5.

 

Menjave na žalost niso prinesle nobene spremembe v igri. Srečko je presenetil Z BEZJAKOM, ki pa se je nekako zlil v sivino igre naše reprezentance. Imel je sicer eno pol priložnost ampak, kaj več pa niti ni bilo za pričakovati, ker ni standardni član naše reprezentance in težko se je v tako kratkem času navaditi na nek koncept naše igre in se ujeti s soigralci.

 

Tudi Pečnik in Ljubijankić nista prinesla nekega viška v naši igri.

 

Še vedno držimo pesti za NAŠE NOGOMETAŠE in še vedno je UPANJE, da se v torek uvrstimo na EURO 2016.

 

Gre samo za moj osebni amaterski pogled in amaterske ocene!