Zakaj naslov deficitne štipendije?  Zato, ker so kriteriji za pridobitev teh štipendij zelo DEFICITNI. 

 

Sicer se malo pozno oglašam na temo Štipendij, ampak vseeno se mi zdi, da moram pač nekaj napisati na to temo.

 

Pisal se je petek 11.9.2015. Bil sem na terenu in v avtomobilu poslušal radio. Seveda se je veliko govorilo o razpisu za Štipendije, ki so namenjene za šolanje dificitarnih poklicev.

 

Če se najprej spotaknem v izraz DEFICITARNI POKLIC. Kaj ta definicija oziroma izraz sploh pomeni?

 

Po SSKJ deficiraten pomeni:

 

deficitáren  -rna -o prid. () 1. publ. ki ni na razpolago v dovolj veliki količini: deficitarni material; deficitarni proizvodi / deficitarni poklici; deficitarne dejavnosti, stroke / deficitarna prehranapomanjkljiva // ki nima dovolj surovin, kapitala: deficitarne dežele; deficitarna občina 2. deficiten: deficitarno podjetje 

 

Pri nas je kar nekaj deficitarnih poklicev. Med njimi so :

  •           KEMIKI,
  •           FIZIKI,
  •           ANALITIKI IN SNOVALCI INFORMACIJSKIH SISTEMOV,
  •           ZDRAVNIKI,
  •           MEDICINSKE SESTRE
  •           INŽINIRJI STROJNIŠVA, GRADBENIŠTVA IN ELEKTROTEHNIKE in
  •           OSTALI.

 

Na spodnji povezavi si lahko pogledate kateri poklici so najbolj deficitni po posameznih večjih slovenskih mestih.

( http://www.e-neo.si/si/studiozno/najbolj-iskani-poklici/ )

 

Spodnji razpis je bil objavljen 3.9.2015 na straneh Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije na naslednjem portalu:

( http://www.sklad-kadri.si/si/stipendije/novica/n/-52ad612625/ ).

 

No, da vas ne bom utrujal s suhoparnimi podatki, gremo naprej.

 

Ko sem se s sodelavcem peljal v službi je bilo po radiu polno informacij o tem razpisu in novinarji so pridobivali podatke, koliko ljudi se je prijavilo na razpis in kakšne vrste so bile pred stavbo Javnega sklada Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije na Dunajska 22 v Ljubljani in pred cca 500 Poštah in bencinskih servisih Petrol.

 

Dijaki so prosili svoje starše, stare starše, tete, strice, brate, sestre ali sosede, da so namesto njih (ker je v tem času na Srednjih šolah normalno potekal pouk) stopili v vrsto pred temi okenci in čakali, da se prvi vpišejo oziroma oddajo vlogo za te štipendije.

 

Najbolj pomembna pri vsem tem »džumbusu« s štipendijami pa je bila HITROST oddaje vloge.

 

Če nisi oddal vloge točno ob 09.00, obstaja zelo velika verjetnost, da ne boš med izbranimi. To pa pomeni, da so nekateri pred Javnim skladom ali pred poštami ali pred Petrolom čakali že od zgodnjih jutranjih ur. Koliko sem potem slišal informacije sta npr. ob 09.00 uri, ki je morala biti označena na potrdilu, ko si vlogo oddal, lahko vlogo oddala največ 2 dijaka.

 

V Sloveniji naj bi bilo 550 enot. Petrol ima po Sloveniji najmanj 500, raje več.

 

Ampak malo se poigrajmo s številkami in poglejmo koliko vlog je bilo približno oddanih v prvi minuti, se pravi ob 09.00 uri:

 

  •    Javni sklad je imel recimo, na pamet, 10 okenc : 20 vlog
  •    Pošta Slovenije oziroma 550 poslovalnic (gledam tako, da je imela ena poslovalnica samo 1 okence odprto, čeprav misli, da sta bila  vsaj 2 okenca) – 1100 vlog
  •    Servisi Petrol, ki jih je po Sloveniji vsaj 500 (eno okence) – 1000 vlog

To pomeni, da je v prvi minuti, teoretično in najbrž tudi praktično oddalo vloge 2120 dijakov.

 

Na razpolago 1.200.000 EUR za celo leto , to pa pomeni 100 EUR mesečno, kar na koncu pomeni, da je na voljo samo 1000 štipendij.

 

Teoretično in spet praktično to pomeni, da so tisti, ki so imeli žig, da so oddali vlogo za štipendijo ob 09.00 uri uspeli dobiti štipendijo.

 

Moj kolega mi je povedal, da je njegov sin oddal štipendijo ob 09.01 uri, kar pomeni, da mu najbrž ne bo uspelo, četudi ima dokaj dobre ocene ima tudi še nekaj prednosti tudi pred drugimi, ki so ob isti uri oddali vlogo.

 

Nisem pa se hotel v svoje zapisu ukvarjati predvsem s statistiko, ampak z načinom selekcije oziroma z izbirnim postopkom.

 

Prvo kot prvo ni pomembno kakšen uspeh ima dijak. Ta kriterij je pomeben samo pri selekciji znotraj te prve minute oziroma števila oddanih vlog v tej prvi minuti. To sicer pomeni, da je uspeh že lahko odločal v tej prvi minuti oddaje prijav, če se je po mojem izračunu prijavilo 2120 dijakov. To pomeni, da je za 1.000 štipendij oddločal uspeh v šoli.

 

Seveda pa je tak način zelo slab, saj nikjer ni rečeno, da so se v prvi minuti razpisa nanj prijavili dijaki z odličnim uspehom. Kaj lahko se je zgodilo to, da so se v prvi minuti prijavili samo dijaki s slabšim uspehom. No tega najbrž nikoli ne bomo izvedeli.

 

Drugi, zame pa najbolj sporen kriterij pa je, ta, da kriterija glede na gmotni položaj dijakov prosilcev, sploh ni bilo.

 

Poznam nekaj ljudi, katerih gmotni položaj je zelo dober, če ne odličen, pa so z veliko vnemo spremljali razpis in pognali svoje sorodnike v boj za štipendije. Za borih 100 EUR so se grebli kot, da bi šlo za milijone, namesto, da bi te štipendije prepustili dijakom, katerih družine imajo zelo slab gmotni položaj in so na pragu revščine ali pa so že revni.

 

Nikakor mi ne gredo v račun takšni ljudje, ki imajo »polne rit« in hočejo še več in več in več.

 

Nikakor pa mi ne gre v račun Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije, ki ne uredi kriterijev za omenjen razpis in postavi prave pogoje in način zbiranja vlog za omenjen razpis.

 

Človek se vpraša, kdo sploh je napisal take razpisne pogoje oziroma kriterije in če ima ta človek sploh kaj socialnega čuta.

 

Štipendija bi morala biti pripomoček oziroma spodbuda za odlične dijake, ki so v slabšem gmotnem položaju, da uresničijo svoje sanje, ne pa potuha za dobro situirane dijake, s slabim uspehom, ki bodo to štipendijo porabili za zabavo, pijačo in mogoče celo droge.

 

Pa da ne bo pomote, govorim pač o možnih scenarijih in nekaj črnih ovcah.

 

Upam, da Javni sklad kmalu uredi zadeve, da bodo štipendije vsaj drugo leto prišle v prave roke in da bo prvi kriteri za pridobitev te štipendije ta, da boš ob 4.00 uri zjutraj čakal pred vhodom v Javni sklad ali pred pošto ali pred Petrolom, da boš prvi na vrsti za oddajo vloge.