V zadnjem času sem se velikokrat peljal v Center Ljubljane, zapeljal na Kotnikovo ulico in potem naprej proti Metelkovi ulici.

 

Priznam, da sem se zgrozil. Ali sem mogoče pristal v GETU? Je to Ljubljana? Je to Center, po Jankovićevo, najlepšega mesta na Svetu?

 

Danes sem se odločil, da fotografiram ta del mesta pa si poglejte te fotografije v prilogi.

 

V glavnem so deli zgradb , pa naj si bodo to starejše ali novejše zgradbe, »počečkani« z različnimi GRAFITI ali enostavno nakracano z brezveznimi besedami, stavki ali risbami.

 

Zanimivo je, da so nekatere fasade dokaj sveže, ampak na njih je polno »grafitov«, ki zelo kazijo samo stavbo oziroma celotno četrt.

 

Nikakor nisem proti GRAFITOM, ampak res PRAVIM GRAFITOM, ki so lahko zelo lepi in občudovanja vredni.

 

Ampak taki »grafiti«, ki so v tej četrti, pa niso ničemur podobni. So sicer neke svetle izjeme, ki jih lahko opazite v fotografski prilogi, ampak večina »grafitov« so grdi zmazki, ki niso vredni, da jih pes poščije.

 

V bližini Kotnikove ulice in Metelkove ulice je kar nekaj državnih ustanov in Hotelov oziroma Hostelov, kjer se ustavi mnogo tujih gostov. Ko ti gostje izstopijo iz turističnega avtobusa najbrž pomislijo: »Kam hudiča pa smo mi prišli? Ali smo prišli v nekakšen GETO? Mogoče v neko REVNO ČETRT?«.

 

Na Kotnikovi ulici je celo Fakulteta za varnostne vede, tako imenovana visoka policijska šola, ampak očitno nihče, prav nihče ne reagira na ta nered.

 

Zakaj nihče ne reagira? Zakaj ne reagira samohvalni gospod župan Janković? Ali ga res popolnoma nič ne zanima izgled in ugled »najlepšega mesta na svetu nje«?

 

Kaj sploh ljudi pripravi do tega, da pišejo po zidovih?

 

Če se  zopet zanesem na Wikipedio, lahko preberemo naslednje:

 

Grafit (mn. grafiti) je risba, napis ali slika na javni površini (največkrat na zidu) narejen s kredo, ogljem ali sprejem. Grafit je tipičen za subkulturo velikih mest in pogosto vsebuje politična sporočila oz. uporniški odnos do socialnih norm. Grafit se v umetnosti obravnava kot oblika lastnega likovnega izražanja. Izraz izhaja iz italijanske besede graffito, ki pomeni podobo ali napis, ki nastane s strganjem po trdi površini (izgraffiare = praskati). Množinska oblike besede, graffiti, se je v večino svetovnih jezikov prenesla s pomenom stenski napis ali podoba, s posebnim poudarkom na poljudnem izvoru in večinoma kontestativni vsebini.

(Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Grafit_%28umetnost%29 )

 

Hm. Ja kot sem že dejal je nekaj grafitov zelo lepih, ampak teh je na tem delu mesta samo cca 5%. Ostalo je eno samo sranje, eno samo čečkanje po zidovih, brez oblike in brez vsebine.

 

KATASTROFA!

 

Zidovi na tej četrti bodo kaj kmalu popisani in le kam se bodo ti »grafitarji« preselili.

 

Absolutno sem za umetnost v pravem pomenu besede, ampak to res ni umetnost.

 

Kdaj bo Mestna Občina Ljubljana prebarvala te umazane fasade, da ne bodo prebivalci tega dela mesta okarakterizirani kot prebivalci nekega »geta« v najslabšem pomenu besede?

 

Našel sem en zanimiv članek iz leta 2010 o GRAFITIH v Ljubljani:

 Že v skoraj vseh večjih mestih po svetu pa mestne četrti z grafiti že obstajajo. Eden izmed inovatorjev, ki se s tem poklicno ukvarja, je Gabriel Schoenberg iz New Yorka, ki ima podjetje Graffiti Tours. Po njegovih besedah tovrstna podjetja obstajajo že dlje časa. "Turiste vodimo po predelih New Yorka, ki so znani po grafitih," je povedal Schoenberg, ki je idejo dobil na vodenih ogledih grafitov v Buenos Airesu v Argentini. Omenil je še, da k priljubljenosti takšnih ogledov prispevajo tudi sami umetniki, ki se po njegovih besedah pogosto pojavljajo tudi v vlogah vodičev.

(Vir: https://www.dnevnik.si/1042377878/lokalno/ljubljana/1042377878 )

 

Ampak , da ne bo pomote, gre za prave in umetniške grafite, ki so na primer narisani na steni na vhodu v Metelkova City.

 

To je umetnost.

 

Kot pa lahko vidite iz samih priloženih fotografij, pa to ni umetnost.

 

Omenil bi samo še eno zadevo oziroma rešitev. Tako kot sem že omenil bi najprej Mestna Občina Ljubljana poskrbela za obnovo in prebarvanje fasad, potem pa bi varnostna služba ali Policijska postaja Ljubljana Center, na to območje postavila opazovalca, ki bi paradiral po ulici gor in dol, dan in noč.

 

Ko pa bi ta varnostnik ali Policist »grafitarja« dobil pri delu, ga bi prijel, ga kazensko ovadil in za kazen bi mu naložili družbeno koristno delo in sicer prebarvanje objekta, ki ga je ponečedil na njegove stroške.

 

Upam, da se kdo zgane.

 

Poglejte fotografije in presodite sami, ali je to čemu podobno.

mike1968 - "GRAFITI"

Dragi kolegi blogerji in dragi bralci pa smo prišli že do 400. zapisa. Hvala v