Članek
Naredi si načrt za učenje
Objavljeno Aug 31, 2014

Ker se je šolsko leto že začelo, ti pa ga še nisi vzela tako zares, kot bi ga morala, je skrajni čas, da se vzameš v roke. Ne samo pisanje domače naloge, tudi organizirano učenje in primerna razporeditev časa ti bosta pomagala na tvoji poti do uspeha!

Naredi si pravi šolski načrt: Kako se boš učila, koliko časa boš namenila prostemu času in koliko trenutkov si boš vzela za klepetanje po telefonu. Če se boš stvari lotila organizirano, ti bo uspelo narediti vse to in še več – ostal ti bo prosti čas za druženje s tvojo simpatijo.

Pravilna razporeditev časa!

Si že sita urnikov? Naj te pomirimo, tukaj ne gre za navaden urnik, temveč za drobne skrivnosti, ki ti bodo pomagale, da boš čas izkoristila bolje. Ko boš prišla domov iz šole, si najprej pripravi manjši prigrizek, če veš, da bo kosilo pozno. Nato se takoj loti domače naloge.

14.00 – 15. 30
Domača naloga

Takoj, ko prideš domov, se je loti. To je zelo pomembno, saj so v tem trenutku tvoji možgančki še sveži in imajo v mislih snov, ki si jo pravkar ponavljala pred eno uro pri matematiki. Zato je pomembno, da se najprej lotiš domače naloge tistega predmeta, ki si ga imela na urniku zadnjo uro (ali zadnje tri ure, če za ostale predmete nimaš nobene naloge). Tako boš nalogo naredila v pol krajšem času, kot bi jo naredila, če bi se je lotila ob osmih zvečer. Ko boš naredila prvo domačo nalogo, se loti druge. Ne pozabi na zlato pravilo: naravoslovni predmeti naj se prekrivajo z družboslovnimi, zato, da si malo razbremeniš možgančke. To izgleda nekako takole: če si najprej naredila nalogo za matematiko, se loti naloge za angleščino, nato za fiziko in na koncu še za geografijo. Tako boš za domačo nalogo porabila približno pol manj časa kot sicer.

15.30 – 16.30
Kosilo in trenutki zase

Po tem, ko narediš domačo nalogo, si vzemi eno uro premora. V tej eni uri lahko počneš marsikaj. Lahko poješ kosilo, lahko greš na sprehod, klepetaš po telefonu ali pa razmigaš svoje telo s kakšno telesno vadbo. Slednja je zelo priporočljiva, saj se boš potem lažje lotila učenja. Torej: ena ura premora, nato pa spet v akcijo.

16.30 – 18.30
Učenje

Naredi si načrt, katerega predmeta se boš lotila najprej. Bo to učenje matematike ali angleščine? Če v tem tednu ne pišeš nobene kontrolne naloge, to še ni razlog, da ne bi ponovila snovi, ki si se je danes naučila v šoli. Tako ti bo šlo lažje naprej in se ti pri sprotnem učenju ne bo treba za test učiti tri dni skupaj, temveč samo en dan, saj boš tako ali tako že vse znala. Učenju nameni približno dve uri, ne pozabi pa na krajše petminutne odmore vsakih 45 minut, tako, kot si to navajena v šoli.

18.30 – 20.30
Čas zase

To je tvoj čas! Prosti čas. Svetujemo ti, da ga ne zapravi za gledanje televizije, razen če ne gre za kakšno izobraževalno oddajo. Tvoji možgančki se morajo namreč malo oddahniti od učenja. Zato je pametno, da se zopet odpraviš na sprehod s svojim psom ali pa da poskrbiš za rekreacijo. Seveda ne pozabi tudi na energijo, kakšni oreščki ti bodo pomagali pri učenju, da bo snov lažje stekla v glavo.
Čas, ki ti je ostal, ker si manj časa namenila domači nalogi, lahko seveda posvetiš tudi svoji simpatiji in ljudem, ki jih imaš rada. Skratka: to je samo tvoj del dneva.

20.30 – 21.30
Ponavljanje snovi

Če te jutri čaka pomembna kontrolna naloga, potem moraš na hitro preleteti snov za boljši občutek. Seveda to ne pomeni, da se moraš snov učiti (saj se spomniš, kaj smo govorili o učenju sproti, kajne?), ampak samo v mislih na hitro preleteti najpomembnejša poglavja in bistvene točke.
Po ponavljanju se odpravi pod vroč tuš in ob 22. uri bodi v postelji. Če moraš vstati ob šestih, je to idealen čas za spanje, saj boš tako dragocenemu spanju namenila kar osem ur, tvoji možgančki pa se bodo zjutraj zbudili spočiti in pripravljeni na nove izzive.

vir: Smrklja