Članek
Planiranje proizvodnje
Objavljeno Oct 10, 2019

Planiranje proizvodnje je zahtevno delo, ki ga morate zauptai strokovnjakom iz tega področja. V nadaljevanju našega zapisa si lahko preberete koristne informacije za vse, ki boste prenovili oz vspostavili svojo proizvodnjo. S klikom na planiranje proizvodnje pa si lahko na našem blogu preberete nekaj dodatnih informacij. Tam smo vam postili tudi nekaj kontaktov do podjetja, ki se s to storitvijo ukvarja na vsakodnevni ravni. Zakaj sploh planirati proizvodnjo? Kaj pridobili? Kakšen je strošek? Na kaj vse bomo vplival? Kateri programi se pri tem uporabljajo? Na vsa ta vprašanja in še mnoga druga, vam bomo v nadaljevanju našega članka odgovorili.

Planiranje proizvodnje nam pomaga zagotoviti našim strankam / partnerjem produkte ob dogovorjenem času, z dogovorjeno količino. Pri planiranju je velik fokus na optimizaciji delovnih procesov in stroškov dela oz. obratovanja. V tem delu načrta se naredijo tudi različni izračunu glede kapacitet proizvodnje. Z leti se lahko namreč potreba po kapaciteti spreminja, zato je pomembno, da imamo že v naprej sestavljene različne scenarije, ki se nam lahko v podjetju zgodijo. 

Sprememba obstoječe proizvodnje lahko pozitivno vpliva tudi na produktivnost zaposlenih. O pomembnosti produktivnosti na delovnem mestu ne bomo zgubljali besed, sam smo prepričani, da se tudi sami zavedate njenejga pomena. Vseeno pa si lahko s klikom na - produktivnost - ogledate podrobne informacije o tem, kaj vpliva na produktivnost zaposlenih.

Planiranje proizvodnje vključuje tudi njeno vodenje

Kvalitetno planiranje proizvodnje mora vsebovati tudi program vodenja proizvodnje. Gre za enega izmed najhatevnejših procesov v proizvodnji. Potrebe po delu in proizvodnji se iz tedna v teden spreminjajo, največkrat pa so zaradi naročil strank nepredvidljive. Lahko se zgodijo različni notranji in zunanji dejavniki, na katere nimamo direktnega vpliva. Kvalitetno planiranje mora vsebovati vse možne scenarije tudi na tem področju. Kaj boste naredili, če zmanjka električne energije? Boste imeli generator, ki lahko zagotovi elektriko tudi ob izpadu električne energije? Nekateri stroji v proizvodnji obratuejo neprestano. Kaj boste naredili, če na določenem stroju pride do okvare? Kaj to pomeni za celotno proizvodno? Pri planiranju proizvodnje moramo biti izredno pozorni na različne elemente, ki jih v celoti pravzaprav ne moremo predstaviti v enem blogu. Prepričani pa smo, da ste iz zgornjih primerov dobili nekaj občutka o tem, na kaj vse morate biti pozorno.

Tehnologije, ki se uporabljajo pri planiranju proizvodnje

Računalniška doba nam ponuja mnogo programov na praktično vseh področjih. S pomočjo različnih računalniških programov in stimulacij boste zasnovali fleksibilne prostore, ki jih v 21. stoletju zagotovo potrebuje vsako podjetje.

V fazi načrtovanja podjetja največkrat uporabljajo napredne 3D tehnologije. Najbolj je razširjen BIM, ki nam omogoča, da predvidemo vse možne scenarije v proizvodnjih prostorih. Tukaj se osredotočite predvsem na scenarije, ki se lahko zgodijo v primeru novih delovnih strojev, dodajenjem proizvodnjih linij, posodobitve strojev, ... S takšnimi programi bo planiranje hitrejše in cenejše. Zagotavljamo pa vam, da pri tem ne boste izgubljali nepotrebne energije!

Operativno planiranje

Operativno planiranje proizvodnje je del celotnega planiranja, ki določaj kaj bo podjetje proivajalo. Prav tako je potrebno določiti kdaj bo to stvar proizvajalo. Če se odločate za gradnjo je načrtovanje veliko lažje. V kolikor pa je potrebno proizvodnjo urediti v obstoječih prostorih, pa se načrtovalci pri projektu srečujejo z različnimi izzivi, ki jih je potrebno odpraviti.

Vabimo vas, da v povezavi v začetku našega članka preberete še več koristnih informacij o tej temi. Mi pa vas vabimo, da nam zaupate tudi svoje mnenje in izkušnje v komentarjih.