Članek
Digitalni tisk
Objavljeno Jun 14, 2019

Digitalni tisk je ena izmed najbolj uporabljenih tehnik tiska. Prav zato smo se odločili, da vam na našem blogu predstavimo vse informaicje o digitalnem tisku.

Na področju tiska sta najbolje razširjeni metodi digitalnega tiska in offset tiska. V nadaljevanju vam bomo predstavili prednosti in slabosti vsakega in ugotovili, da se skupaj dopolnjujeta in nam zagotavljate vse, kar potrebujemo za izdelavo različnih tiskovin.

Digitalni tisk lahko najdemo tudi v tiskalnikih za domačo uporabo. Je izjemno pogosta izbira in deluje s pomočjo tonerja. Laserski tiskalniki prav tako uporabljajo nonerje. Industrijski tiskalniki za digitalni tisk pa zaradi izredno velike porabe črnila uporabljajo nekoliko spremenjen način delovanja. Ne uporabljajo tonerjev, temveč tekoče črnilo.


				digitalni tisk

Digitalni tisk uporabljamo pri izdelavi manjših količin različnih tiskovin. Točna številka ni določena. V tiskarnah pa vam bodo uporabo digitalnega tiska svetovali takrat, ko boste potrebovali do 100 kosov tiskovine. Zaradi svojih številnih prednosti spada med najbolj uporabljene oblike tiska, saj nam zagotavlja nizke stroške zagona, ki jih strokovno podjetja imenujejo priprava na tisk, praktičnosti pri majhnih količinah, cenejše črnilo pri črno belem tisku in visoka kakovos.

Na drugi strani pa imamo offset tisk, ki ga lahko najdemo zgolj v tiskarnah. Deluje na principu dveh valjev. Prvi valj vzorec prenese na drugega, drugi valj pa ta vzorec oddisne na površino. Omogoča nam neomejeno število barvnih kombinacij, saj barvne odtenke mešamo kar s pomočjo barve in vode. Z odličnimi barvnimi kombinaciji nam omogoča najvišjo kakovost tiska.


				offset tisk

Offset tisk pa ima v primerjavi z digitalnim tiskom tudi nekaj slabosti. Ker valji odtisnejo želen vzorec na tiskovino, nam ne omogoča različnega tiska za vsak izdelek. S to obliko tiska ne moremo tiskati računov, kjer se na vsakem znesku spreminjajo zneski in naslovnik.

Pri večjih količinah, pa je cena pada. V primerjavi z digitalnim tiskom je tako za večje naklade odlična izbira. Vabimo vas, da si s klikom na digitalni tisk v začetku našega članka preberete več informacij o tej tehniki tiska, ter poiščete tiskarno, kjer vam bodo izdelali želeno tiskovino.