Članek
Rabljena vozila
Objavljeno May 07, 2019

Rabljena vozila nam omogočajo cenovno dostopnejši nakup v primerjavi z novimi vozili. Ob izbiri in nakupovanju rabljenega vozila, pa je potrebno upoštevati kar nekaj različnih pravil in nasvetov. V primeru, da bo vaš nakup nepremišljen in hiter, se lahko hitro zgodi, da boste svoj nakup kaj kmalu obžalovali.

Pri nakupu novega vozila vam v izbranem salonu svetujejo glede na izbiro modela, opreme in goriva. Kadar rabljeno vozilo kupujete sami, pa takšnega svetovanja ne boste deležni. Ker je ponudba rabljenih vozil v Sloveniji zelo velika in jih lahko izberemo na prav vsakem koraku, je nevarnost nakupa "napačnega" rabljenega vozila še vedno zelo pogosto.

Prav zaradi tega smo se odločili, da vam v nadaljevanju ponudimo nekaj koristnih nasvetov pri izbiri svojega novega rabljenega vozila. Sam proces iskanja pravega modela je s prihodom spleta popolnoma drugačen, kakor pred množično uporabo internega. Tako lahko že z golj nekaj kliki pregledate slike določenega modela, poiščete podrobne informacije o morebitnih napakah, prednostih, slabostih... Za začetek iskanja vam predlagamo, da se osredotočite na obliko rabljenega vozilo. V kolikor potrebujete prostoren avtomobil, boste najverjetneje izbirali med karavani in terenskimi vozili. Za vse, ki iščete rabljeno vozilo za nedeljsko vožnjo brez strehe, boste izbirali med kabrioleti. Ponudba na vsakem segmentu je dovolj velika. Predlagamo vam, da na različnih spletnih straneh pregledate različne modele v posameznem segmentu in preverite ponudbo glede na vaše cenovne okvirje.

V tej fazi se že lahko osredotočane na vrsto goriva rabljenega vozila. Najpogosteje boste lahko izbirali rabljena vozila na bencinski in dizelski pogon. Posamezni modeli pa so hibridni in električni. Mi se bomo v nadaljevanju osredotočili zgolj na rabljena vozila na bencinski in dizelski pogon.

Dizelski pogon priporočamo vsem, ki letno opravite pribljižno 20.000 kilometrov in več. V zadnjih dveh letih pa na področju rabljenih vozil in novih vozil prihaja do vedno večjega trenda izbire bencinskega vozila. Na področju možnosti napak in servisiranja je namreč bencinski motor veliko cenejši in ugodnejši.

Konkretne nasvete na tem področju vam bodo zagotovo ponudili ob izbiri rabljenih vozil v eni izmed avtohiš. Na spletu lahko najdete veliko število prodajalcev rabljenih vozil. Predlagamo vam, da ravljeno vozilo kupite od fizične osebe ali avtohiše z znanim ogledom. Avtohiše rabljenih vozil vam namreč v nekaterih primerih nudijo do kar 12 mesecev garancije na vaše novo rabljeno vozilo. Prav tako vam omogočajo odkup obstoječega vozila.

Nakup preko avtohiše je smiselen tudi iz vidika financiranja. V avtohišah, kjer vam nudijo tudi nakup novega vozila imate na razpolago različna ugodna financiranja. Predlagamo vam, da obstoječe akcije preverite direktno v izbranem salonu.

Pri prodaji rabljenih vozil zaradi slabega nadzora v Sloveniji še vedno prihaja največkrat do zavajanja pri zgodovini vozila. V kolikor gre za manjše prometne nesreče, ki ne vplivajo na delovanje vozila in so v celoti odpravljena, to za vaš nakup ne pomeni slabega zaključka.

Veliko večjo pozornost morate posvetiti zgodovini vozila na področju prevoženih kilometrih. Več kilometrov na vozilu namreč pomeni večjo možnost okvar posameznih delov oziroma čas za zamenjavo delov, ki jih je pri določeni kilometrini potrebno zamenjati.

Po nekaterih podatkih naj bi imelo več kot 60 % ravljenih vozil v Sloveniji "prevrtene kilometre". V tujini so se s to težavo z različnimi zakonu uspešno odpravili. V Sloveniji pa zakona, kjer bi bili vsi serviserji vpisani v enotni sistem in beležili kilometrino in obliko servisa pri vsakem vozilu še ni. Na žalost še tudi nekaj časa ne bo.

Odlično pa so se na tem področju znašla velika podjetja, ki imajo svoje sisteme za beleženje kilometrine. Prevožene kilometre si tako zapišejo že ob vsakem vašem obisku v njihovi delavnici, tudi kadar naredite menjavo gum.

Tako ima določena znamka zelo natančne podatke o prevoženih kilometrih. V kolikor je bilo vozilo od začetka do konca servisirano pri pooblaščenem prodajalcu, boste tako ob nakupu pridobili polen vpogled v zgodovino rabljenega vozila.