Članek
Tisk plakatov - 4 ključni koraki
Objavljeno Apr 12, 2019

Tisk plakatov

Predstavljamo vam 4 korake za kvaliteten tisk plakatov. Podoben opis vsake posamezne kategorije si lahko ogledate na našem blogi in preverite kako izdelati kvaliteten plakat za vašo ciljno skupino. Prav tako smo se posevetili tisku plakatov. Preverite kje izvajajo tisk plakatov in vam lahko pomagajo tudi pri oblikovanku plakatov.

Natančno smo za vas opisali kako oblikovati plakat, kakšne so lahko njegove veliksti, pregledali smo različne vrste papirja na katerega izvedemo tisk plakatov in pregledali različne načine tiska - digitalni tisk in offset tisk.

Oblikovanje plakata

Oblikovanj plakata je prvi korak, ki moramo narediti. Pri oblikovanju plakatov vam priporočamo, da pri oblikovanju plakata upoštevate lastnosti vaše ciljne skupine. V kolikor je plakat namenjen mlajši populaciji je oblikovanje takšnega plakada popolnoma drugačno v primerjavi z plakatom, ki je namenjen starešim ljudme.

Pri oblikovanju plakatov se lahko osredotočimo tudi na sploh. V kolikor je plakat namenjen zgolj ženski populaciji, lahko na plakatu uporabimo ženske barve.

V kolikor nimate prave žilice za oblikovanje plakata vam predlagamo, da to prepustite strokovnjakom. Več o tem delu si preberete na našem blogu, kjer smo tudi izpostavili podjetje, ki ga predlagamo za oblikovanje plakatov.

Velikost plakata in materijal

Plakate lahko izobesimo na različnih mestih. Pred tiskom plakatov si določimo mesta, kjer bomo plakate postavili. Tisk plakatova lahko v izbranem podjetju izberete v različnih velikostih. Za vas lahko izdelajo tudi Jumbo plakate, ki so postavleni ob glavnih prometnih cestah.

Pri tisku plakatov naročniki najpogosteje izbirajo med naslednjimi velikostmi:

- A1: 594 x 841mm

- A2: 420 x 594mm

- A3: 297 x 420mm

- B1: 707 x 1000mm

B2: 500 x 707mm

Glede ne lokacijo plakata se določi tudi materijal na kateraga bomo izvedli tik plakatov. Plakate, ki bodo izobešeni v notranjih prostorih, lahko natisnemo na "navaden papir", ki ni odporen na vremenske pojave. V kolikor načrtujemo postavitev plakatov na točkah, kjer je plakat izpostavljen različnim vremenskim pojavom, pa je potrebno izbrati drugačne materijale.

Pri izbiri materijala za tisk plakatov moramo upoštevati tudi čas, ki ga bo plakat "preživel" na svojem mestu. Izbira papirja se namreč razlikuje med plakati, ki bodo izobešeni do enega tedna in več kot en teden.

Način tiska

Tisk plakatov lahko izvedemo s pomočjo digitalnega tiska ali offset tiska. Digitalni tisk boste uporabili pri manjših količinah plakatov. Offset tisk pa je namenjen izdelavi plakatov v večjih količinah (identična velikost). Predlagamo vam, da več informacij o načinu tiska poiščete v tiskarni, ki bo za vas izvedla tisk plakatov.