Članek
Polarna svetloba Islandija, februar, marec 2015
Objavljeno Apr 24, 2014

Spremembe i n poki na Soncu imajo brez dvoma vpliv tudi  na Zemljo, kot posledično na naša življenja.  Predlani smo    na Islandiji, v okolici prestolnice  zabeležili prvo polarno svetlobo že oktobra. Lani, nekoliko prej, ali 24. avgusta.  Znanstveniki se torej niso zmotili, zato bo zima  2014-2015, jar zadeva polarne svetlobe, vse prej kot neaktivna. Pričakovati jo je ob večernih in nočnih urah, tudi ob temperaturah in razmerah, ko se pretekla desetletja ni prikazovala.

Zima 2014-2015 je tako primerna za vse tiste, ki si želijo zimskega potovanja po bolj predzrni naravi, kot za tisto skupino popotnikov, katere želja je videti polarno svetlobo.

Obenem bo to tudi zima, ki bo manjše ledenike pokrivala le še s posameznimi preprogami ledu. Konkretno ledenik Snaefellsjökull je tačas, v predzimskem obdobju, ostal na vrhu brez ledu, kar je posledica globalnega segrevanja. Zg ornja skala je tako izdala  sledi treh vulkanskih erupcij ki so divjale na tem mestu po zadnji ledeni dobi.

Ker konkretno ta ledenik velja za več kot le ledeno  goro ga bomo predvsem poleti obiskovali vsaj s tremi skupinami, enako pa velja za naslednjo zimo, saj ledenik, saj sam po sebi nudi več kot se navadno predstavi.  Do poletja in tudi takrat, ste kajpak vabljeni tudi vi.

Zimska potovanja bodo tako na voljo 28. februarja in 16. Marca 2015.  V obeh programih  bo šlo za sedem do osem dnevno potovanje,  ki si bosta po svoji naravi tudi različna.  V enem od programov nas bo pot zanesla proti jugu, drugi pač bo orientiran na severo zahodni del Islandije kjer svoj blišč severni sij pokaže rajši kot v Reykjaviku in okolici.

Več informacij in rezervacije.

Andres Zoran Ivanovič

Mercury Grail ehf 

Reykjavik

Email: andres@mercury-grail.com

Touching the Earth-touching the Universe. Iceland tours.

Zoran, hvala za razumevanje in bodrenje. Še dobro, da Islandijo vidim skozi oči moje mi ljube prijateljice.

Gospod Jazbinšek, Polarna svetloba je že od nekdaj. Zdaj, ta leta in predvsem letos in lani kot tudi leta 1957-60 je še bolj poudarjena. Sicer pa pišem iz prve roke, in mi je to zelo blizu, kot so tudi vse fotografije, kot tudi delo v turizmu moje. Vlatka, Enkrat se ti bo sigurno pojavila priložnost, da boš prišla. Let z letalom pa je brez dvoma varnejši od cestnega ali kateri koli drugega prevoza. Torej si že na poti.

Zoran, wiiiii, ke lepoooooooo. Mprda mi enkrat rata prit na Islandijo in to videt. (Ko premagam strah letenja z avionom...)

Spoštovani G. Ivanovič, zelo zanimiv zapisek in slike, ki nakazujejo spremembe na našem planetu zemlje v Konstzelaciji z soncem. lep pozdrav v Reykavjk Franc Jazbinsek iz Baden-Wšrttembergu